Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  јул 2015.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАКО ЖИВЕТИ С БРИГАМА

Бриге на сваком кораку

Бриге на сваком кораку

„Отишао сам да купим храну, али није било ничега осим кекса, и то по десет хиљада пута већој цени! Сутрадан у продавницама није било ничега.“ (Пол, Зимбабве)

„Муж ми је рекао да одлази. Осећала сам се страшно изневерено. Како ћу живети с тим? Шта ће бити с мојом децом?“ (Џенет, Сједињене Државе)

„Када се огласе сирене, брзо потражим склониште и легнем на под. Након што прођу експлозије ракета, мени се сатима тресу руке.“ (Алона, Израел)

Живимо у времену за које Библија каже да је ’нарочито тешко‘ (2. Тимотеју 3:1). Сведоци смо финансијских криза, распада породица, ратова, смртоносних болести, природних и других катастрофа. Многи су забринути због тога. А има и оних које муче друге бриге. На пример, неки се питају: ’Да ли је тумор који су ми пронашли злоћудан?‘ ’У каквом свету ће расти моји унуци?‘

Забринутост понекад може бити позитивна. У ком смислу? На пример, здрав страх од опасности нам помаже да се заштитимо. Такође је природно што осећамо трему пред испит, неки наступ или разговор за посао. Међутим, није добро ако превише бринемо или ако смо непрестано забринути. Недавно истраживање којим је било обухваћено више од 68 000 особа показало је да непрестана изложеност стресу, чак и у мањој мери, може повећати ризик од превремене смрти. Зато је Исус с добрим разлогом питао: „Ко од вас може тиме што се брине да и мало продужи свој животни век?“ Заиста, брига никоме не може продужити живот. Зато је Исус саветовао: „Не брините се“ (Матеј 6:25, 27). Да ли је то уопште могуће?

Могуће је ако предузмемо неке практичне кораке, ојачамо веру у Бога и стекнемо сигурну наду у будућност. Погледајмо како је то помогло Полу, Џенет и Алони да се изборе с бригама. Чак и ако се тренутно не налазимо у тешким околностима, можда ће нам њихов пример користити у будућности.