Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  јул 2015.

Питања и одговори

Питања и одговори

Одакле потиче зло?

Ко је покушао да наведе исуса да поступи лоше? (Матеј 4:8-10)

Људи по природи желе да буду мирољубиви, поштени и добри. Зашто онда у свету има толико насиља, неправде и окрутности? Често можемо чути извештаје о ужасним злочинима. Да ли неко можда наводи људе да поступају лоше? (Прочитајте 1. Јованову 5:19.)

Да ли је Бог створио људе са склоношћу да чине зло? Не. Јехова Бог је створио људе по својој слици, то јест са способношћу да се угледају на њега и показују љубав (Постанак 1:27; Јов 34:10). Али Бог је такође обдарио људе слободном вољом. Наши прародитељи, Адам и Ева, нису желели да се угледају на Бога. Изабрали су да поступе лоше и због тога су постали несавршени. Од њих смо наследили склоност ка злу. (Прочитајте Поновљене законе 32:4, 5.)

Да ли ће увек бити зла?

Бог жели да се одупиремо склоности да чинимо зло (Пословице 27:11). Зато нас поучава како да избегнемо неисправно поступање. Такође нас поучава како да пронађемо праву срећу. Међутим, ми данас не можемо савршено опонашати Бога у показивању љубави. (Прочитајте Псалам 32:8.)

Данашњи свет је препун зла и Бог то за сада допушта. Он то чини како би свима било очигледно до каквих страшних последица доводе лоши поступци (2. Петрова 3:7-9). Међутим, он неће толерисати зло до у недоглед. Ускоро ће на земљи живети само људи који су послушни Богу и сви ће заиста бити срећни. (Прочитајте Псалам 37:9-11.)