Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  јун 2015.

Ко је антихрист?

Ко је антихрист?

Пре неколико година се појавио хорор филм под називом Антихрист.

Један популаран бенд је један свој албум назвао Антихрист суперстар.

Једно познато дело Фридриха Ничеа, филозофа из 19. века, зове се Антихрист.

Краљеви и цареви из средњег века често су своје непријатеље називали антихристима.

Мартин Лутер, вођа реформације у Немачкој, говорио је да су римокатоличке папе антихристи.

ПОШТО се израз „антихрист“ већ дуго користи као назив за много штошта, од моћних владара до обичних филмова, сасвим је нормално да се питамо: Ко је антихрист? Да ли је тај израз уопште важан за нас данас? Ако желимо да добијемо одговоре на питања о антихристу, најлогичније је да их потражимо у Библији. У њој се овај израз појављује пет пута.

АНТИХРИСТ ЈЕ РАЗОТКРИВЕН

Једини библијски писац који је користио реч „антихрист“ био је апостол Јован. Шта је он рекао о антихристу? Погледајмо шта је записао у својој првој посланици: „Децо, последњи је час, и као што сте чули, долази антихрист, али већ сада су се појавили многи антихристи. По томе знамо да је последњи час. Изашли су од нас, али нису били од нас [...] Ко је лажљивац ако не онај ко пориче Исуса као Христа? То је антихрист, онај који пориче Оца и Сина“ (1. Јованова 2:18, 19, 22).

Према Јовановим речима, антихрист је свако ко свесно шири лажи о Исусу Христу и његовим учењима

Шта сазнајемо из ових речи? Јован помиње ’многе антихристе‘, из чега се види да се израз „антихрист“ не односи само на једну особу. То могу бити људи и организације које шире лажи, поричу да је Исус Месија, то јест Христ, и погрешно представљају однос између Бога и његовог Сина, Исуса Христа. Они се лажно представљају као Христови заступници. Пошто је Јован рекао: „Изашли су од нас“, то значи да су они одступили од истинитих библијских учења. Такође сазнајемо да су већ постојали у време када је Јован написао своју посланицу, време на које се указује као на „последњи час“. То се вероватно односи на крај доба апостола.

Шта је још апостол Јован написао о антихристу? Говорећи о лажним пророцима, он је упозорио сухришћане: „Сваку изјаву која признаје да је Исус Христ дошао у телу надахнуо је Бог. Али ниједну изјаву која не признаје Исуса није Бог надахнуо. Такву изјаву је надахнуо антихрист, а чули сте да долази, и сад је већ у свету“ (1. Јованова 4:2, 3). Затим је у својој другој посланици поновио исту мисао: „Многе варалице [су] изашле у свет, они који не признају да је Исус Христ дошао у телу. Сваки од њих је варалица и антихрист“ (2. Јованова 7). Дакле, према Јовановим речима, антихрист је свако ко свесно шири лажи о Исусу Христу и његовим учењима.

„ЛАЖНИ ПРОРОЦИ“ И „ЧОВЕК БЕЗАКОЊА“

Исус је упозорио да ће лажни пророци доћи као ’грабљиви вукови у овчијем руну‘

Деценијама пре него што је апостол Јован писао о тим варалицама, Исус Христ је упозорио своје следбенике: „Чувајте се  лажних пророка који долазе к вама у овчијем руну, а изнутра су грабљиви вукови“ (Матеј 7:15). И апостол Павле је упозорио хришћане у Солуну: „Не дајте никоме да вас заведе ни на који начин, јер [Јеховин] дан неће доћи док прво не дође отпад и не открије се човек безакоња, син уништења“ (2. Солуњанима 2:3).

Дакле, у првом веку су већ постојали лажни пророци и отпадници који су настојали да ослабе хришћанске скупштине. На све који су ширили лажи о Исусу Христу и његовим учењима односио се израз „антихрист“. Апостол Павле је за њих употребио израз „син уништења“, из чега видимо какво је Јеховино гледиште о њима.

ЧУВАЈМО СЕ АНТИХРИСТА

Каква је ситуација данас? Антихрист се још увек противи Христу и његовим учењима. Постоје особе и организације које шире лажи с намером да сакрију прави идентитет Оца, Јехове Бога, и његовог Сина, Исуса Христа. Имамо добре разлоге да се чувамо њихових превара. Осмотримо два примера како антихрист делује.

Цркве већ вековима заступају науку о Тројству, по којој су Отац и Син једна особа. Тако је идентитет Јехове Бога и Исуса Христа обавијен велом мистерије. Зато је искреним људима тешко да се угледају на Исуса Христа и да се приближе Богу, на шта их Библија подстиче (1. Коринћанима 11:1; Јаковљева 4:8).

Цркве стварају још већу забуну тиме што користе библијске преводе из којих је изостављено Божје име, Јехова, иако се у изворном тексту оно појављује око 7 000 пута. Зато је Бог постао још више недокучив и далек људима.

С друге стране, многи искрени верници су се приближили Богу када су сазнали да се он зове Јехова. То потврђује и пример Ричарда, који је овако описао свој разговор с Јеховиним сведоцима: „Показали су ми из Библије да се истинити Бог зове Јехова. Одушевио сам се када сам сазнао да Бог има име. То никада раније нисам чуо.“ Од тада је почео да мења свој живот како би га ускладио с библијским мерилима и угодио Јехови. „Приближио сам се Богу када сам сазнао његово име.“

Антихрист вековима држи милионе људи у духовној тами. Међутим, ако проучавамо Божју Реч, Библију, можемо препознати антихриста и ослободити се његових лажи и превара (Јован 17:17).