Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  мај 2015.

 БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

Уверио сам се да је Јехова милосрдан и да опрашта

Уверио сам се да је Јехова милосрдан и да опрашта
  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1954.

  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: КАНАДА

  • У ПРОШЛОСТИ: ПРЕВАРАНТ И КОЦКАР

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Одрастао сам у неразвијеном делу града Монтреала. Када сам имао шест година, умро ми је отац, па је мајка морала сама да се брине о породици. Био сам најмлађи од осморо деце.

У раном детињству сам дошао у контакт с дрогом, коцкањем, насиљем и криминалцима. Са десет година сам почео да обављам ситне послове за проститутке и зеленаше. Често сам лагао и варао и уживао сам у томе да манипулишем другима. Просто нисам могао да живим без тога.

До 14. године сам постао прилично вешт у смишљању превара. На пример, купио бих много позлаћених сатова, наруквица и прстења, на које бих ставио лажни жиг и онда их продавао као да су од 14-каратног злата. Обично сам их продавао на улици или паркингу неког тржног центра. Нисам могао да верујем како сам лако зарађивао новац. Једном сам зарадио 10 000 канадских долара за само један дан!

Након што сам са 15 година био избачен из поправног дома, нисам имао где да живим. Спавао сам на улици, у парковима или код познаника који би ме примили код себе.

Полиција ме је због превара често испитивала. Пошто нисам продавао крадену робу, никада нисам послат у затвор. Међутим, морао сам да платим високе казне због преваре, лажног представљања и продавања без дозволе. Пошто се никога нисам плашио, бавио сам се и утеривањем дугова. То је било опасно и понекад сам носио пиштољ. Повремено сам чак учествовао у организованом криминалу.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Први пут сам се сусрео с Библијом када сам имао свега 17 година. Девојка с којом сам живео је почела да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Међутим, сматрао сам да ме библијска морална мерила ограничавају,  па сам је оставио и почео да живим с другом девојком, с којом сам већ неко време био у вези.

До прекретнице је дошло када је и моја друга девојка почела да проучава са Сведоцима! Она је почела да се мења и постала је блажа и стрпљивија особа. То је оставило снажан утисак на мене. Прихватио сам позив да дођем на састанак Јеховиних сведока у Дворани Краљевства. Дочекали су ме људи који су били учтиви и љубазни. То је било нешто потпуно супротно од света који сам познавао! У породици никада нисам осетио љубав — током целог детињства су ми недостајали пажња и нежност. Топлина коју сам осетио међу Јеховиним сведоцима била је управо оно што ми је толико требало. Када су ми Сведоци предложили да проучавају Библију са мном, радо сам прихватио.

Верујем да сам остао жив захваљујући ономе што сам учио из Библије. Да бих вратио коцкарске дугове који су нарасли на преко 50 000 долара, испланирао сам једну пљачку с још двојицом пријатеља. Колико сам само срећан што сам одустао од тога! Њих двојица су извршила ту пљачку и један је био ухапшен, а други убијен.

Током проучавања Библије сам схватио да морам много да се мењам. На пример, сазнао сам шта Библија каже у 1. Коринћанима 6:10: „Ни лопови, ни похлепни, ни пијанице, ни они који погрдно говоре о другима, ни изнуђивачи неће наследити Божје краљевство.“ Када сам прочитао тај стих, пронашао сам се у томе и заплакао. Схватио сам да морам скроз да се променим (Римљанима 12:2). Био сам насилан и агресиван и цео живот ми је почивао на лажима.

Међутим, проучавајући Библију, уверио сам се и у то да је Јехова милосрдан и да опрашта (Исаија 1:18). Усрдно сам се молио Јехови преклињући га да ми помогне да оставим стари начин живота. Уз његову помоћ сам с временом успео да се променим. Велики корак напред био је када смо се моја девојка и ја законски венчали.

Данас сам жив зато што примењујем библијска начела

Имао сам 24 године и био сам отац троје деце. Требало је да почнем да поштено зарађујем за живот. Међутим, нисам имао никакве квалификације нити препоруке. Поново сам се горљиво молио Јехови. Затим сам кренуо да тражим посао. Послодавцима с којима сам разговарао рекао сам да желим да променим свој живот и да поштено радим. Понекад сам објаснио да проучавам Библију и да желим постати бољи грађанин. Многи су одбили да ме запосле. Међутим, након што сам у једном разговору за посао рекао за своју прошлост, човек с којим сам разговарао ми је рекао: „Не знам како да то објасним, али нешто ми говори да треба да вас примим.“ Верујем да је то био одговор на моје молитве. С временом смо се и супруга и ја крстили као Јеховини сведоци.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Данас сам жив зато што примењујем библијска начела. Имам дивну породицу. Уверен сам да ми је Јехова опростио и имам чисту савест.

Задњих 14 година проводим око 70 сати месечно у служби проповедања и помажем другима да сазнају о чему Библија говори, а однедавно ми се у томе придружила и супруга. Драго ми је што је у протекле три деценије 22 мојих колега и колегиница почело да служи Јехови и што сам имао прилику да им помогнем у томе. И даље идем у тржне центре, али не да бих варао људе, већ често да бих разговарао с њима о својим веровањима. Желим да им помогнем да стекну наду да ће живети у новом свету у ком неће бити превараната (Псалам 37:10, 11).