Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА МАЈ 2015.

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Да ли археологија потврђује оно што стоји у Библији?

Асирски краљ Саргон II, споменут у Исаији 20:1

У једном часопису који се бави библијском археологијом, наводи се да археолошка открића потврђују да је постојало „најмање 50 особа“ које се спомињу у хебрејском делу Светог писма (Biblical Archaeology Review). Међу њима је 14 јудејских и израелских краљева, укључујући и добро познате личности као што су Давид и Језекија, као и мање познате попут Менајима и Фекаја. Ту су још пет фараона и 19 асирских, вавилонских, моавских, персијских и сиријских краљева. Међутим, монарси нису једине историјске личности за које знамо и из Библије и на основу археолошких открића. Међу њима су и неки првосвештеници, писари и особе на другим положајима.

У споменутом часопису се наводи да се многи стручњаци слажу да су све те особе заиста постојале. Археолошки докази такође потврђују да су постојале многе личности које се спомињу у грчком делу Светог писма. То су Ирод, Понтије Пилат, Тиберије, Кајафа и Сергије Павле.

Када су лавови нестали с подручја библијских земаља?

Декорација од глазиране опеке из древног Вавилона

Иако у Светој земљи данас нема лавова, ова животиња се у Библији спомиње око 150 пута, што показује да је библијским писцима била добро позната. Она се углавном користи у симболичном смислу, али понекад се говори и о стварним сусретима са овом животињом. На пример, за Самсона, Давида и Венају се каже да су убили лава (Судије 14:5, 6; 1. Самуилова 17:3, 4, 35; 2. Самуилова 23:20). За неке друге људе се каже да су лавови њих убили (1. Краљевима 13:24; 2. Краљевима 17:25).

У древно доба, станиште азијског лава (Panthera leo persica) простирало се од Мале Азије и Грчке до Палестине, Сирије, Месопотамије и северозападне Индије. Лав се, као животиња које су се људи плашили и уједно јој се дивили, често појављује као мотив у уметности древног Блиског истока. Са обе стране пута за свечане поворке у Вавилону налазили су се украси од глазиране опеке с приказом лавова.

Према неким записима, крсташи су ловили лавове у Палестини пред крај XII века. Изгледа да су лавови истребљени с тог подручја већ почетком XIII века. Међутим, извештаји показују да су у Месопотамији и Сирији постојали до XIX века, а у Ирану и Ираку чак до прве половине XX века.

Сазнајте више

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Да ли је Библија заиста поуздана?

Размотримо чврсте доказе да је Библија достојна поверења.