Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  фебруар 2015.

 РАЗГОВОР О ЈЕДНОЈ БИБЛИЈСКОЈ ТЕМИ

Зашто вреди испитати Библију?

Зашто вреди испитати Библију?

Следи један пример тога како Јеховини сведоци разговарају с људима о некој библијској теми. Замислимо да Сведок по имену Роберт разговара с човеком који се зове Оливер.

БИБЛИЈА — КЊИГА ТАЧНЕ ИСТОРИЈЕ

Оливер: Одмах да вам кажем да нисам нешто религиозан. Зато мислим да вам ја нисам добар саговорник.

Роберт: Хвала вам што сте искрени. Иначе, ја сам Роберт, а ви?

Оливер: Ја сам Оливер.

Роберт: Драго ми је.

Оливер: И мени.

Роберт: Ако могу да вас питам, да ли сте одрасли у религиозној породици?

Оливер: Да. Али некако сам престао да се занимам за религију када сам отишао на факултет.

Роберт: Разумем. Шта сте студирали?

Оливер: Социологију и историју. Одувек сам волео историју — „учитељицу живота“.

Роберт: Историја може бити изузетно занимљива. Вероватно знате да је Библија историјска књига. Да ли сте имали прилику да и њу истражујете?

Оливер: Не баш. Знам да је то добра књига, али на Библију никада нисам гледао као на историјску књигу.

Роберт: Чини ми се да сте особа широких схватања. Зато бих, ако имате неколико минута, волео да вам покажем неке примере који потврђују да Библија садржи историјске чињенице.

Оливер: Може. Само, ја немам Библију.

Роберт: Није проблем, имам је ја. Први пример се налази овде, у 1. Летописа, у 29. поглављу, у 26. и 27. стиху. Ту пише: „Тако је Давид, Јесејев син, владао над целим Израелом. Четрдесет година је владао над Израелом. У Хеврону је владао седам година, а у Јерусалиму је владао тридесет и три године.“

Оливер: Зашто мислите да је то добар пример?

Роберт: Критичари су једно време тврдили да краљ Давид није постојао.

Оливер: Стварно? Зашто би доводили у питање његово постојање?

Роберт: Ван Библије није било много доказа да је он стварно постојао. Међутим, један тим археолога је 1993. открио један камен из древног доба на ком стоји реч која се преводи са „Давидов дом“.

Оливер: Занимљиво.

Роберт: Још једна библијска личност за коју се сумњало да је постојала био је Понтије Пилат, намесник који је владао у Исусово време. Он се спомиње овде, у 3. поглављу Лукиног јеванђеља, у 1. стиху, заједно с неким владарима тог времена.

Оливер: Да, видим. Ту пише: „Кад је Понтије Пилат био намесник Јудеје.“

Роберт: Тако је. Међу неким изучаваоцима је годинама постојала сумња да је Понтије  Пилат стварно постојао. А онда, пре око 50 година, био је пронађен један камен на Блиском истоку на ком је уклесано његово име.

Оливер: Нисам раније чуо за то.

Роберт: И мени је било занимљиво када сам то сазнао.

Оливер: Да будем искрен, увек сам поштовао Библију као књижевно дело, али никада нисам сматрао да је битна за наше време. Може бити да се у њој налази тачна историја, али не мислим да је практична за нас данас.

БИБЛИЈА — СТАРА, АЛИ НЕ И ЗАСТАРЕЛА

Роберт: Многи би се сложили с вама. Међутим, ја мислим другачије. А ево и зашто: људске потребе се нису промениле с проласком времена. На пример, одувек су нам потребни храна, одећа и кров над главом. Одувек имамо потребу да се дружимо и да имамо срећну породицу. То нам је свима важно, зар не?

Оливер: Тако је.

Роберт: Библија нам помаже на тим подручјима. Зато бисмо могли рећи да Библија јесте стара, али не и застарела књига.

Оливер: Како то мислите?

Роберт: Једноставно речено, у Библији се налазе принципи који су и данас применљиви као и пре много векова када су написани.

У Библији се налазе принципи који су и данас применљиви као и пре много векова када су написани

Оливер: Нисам то знао.

Роберт: На пример, Библија пружа савете који нам могу помоћи да имамо срећну породицу и чврста пријатељства, као и уравнотежено гледиште о новцу. Она је попут приручника за успешан живот. Да ли се, рецимо, слажете да данас није лако имати срећан брак и складну породицу?

Оливер: Морам признати да је тако. Жена и ја смо годину дана у браку и није баш да се увек слажемо.

Роберт: Разумем. Видите, у Библији се налазе једноставни савети који нам могу помоћи. Примера ради, неки од њих су записани у 5. поглављу посланице Ефешанима, у 22, 23. и 28. стиху. Ако желите, можете их ви прочитати.

Оливер: Ту пише: „Жене нека буду подложне својим мужевима као Господу, јер је муж поглавар жени као што је и Христ поглавар скупштини — он као спаситељ тог тела.“ А у 28. стиху: „Тако и мужеви треба да воле своје жене као своје тело. Ко воли своју жену, воли самог себе.“

Роберт: Одлично, хвала вам. Да ли се слажете да ће брак бити бољи ако се и муж и жена труде да примењују ове једноставне савете?

Оливер: Слажем се. Али то је лакше рећи него урадити.

Роберт: Тачно, нико није савршен. У том истом поглављу у Библији има један стих који нас позива да будемо разумни. * Важно је да у свим међуљудским односима будемо уравнотежени и спремни да попустимо.

Оливер: То звучи логично.

Роберт: Моја жена и ја смо приметили да нам Библија помаже у томе. Иначе, многе корисне информације о браку и породици можете наћи на веб-сајту Јеховиних сведока. Ако имате неколико минута, могао бих вам показати шта се тамо налази.

Оливер: Може. Имам толико времена.

Роберт: Одлично. Адреса тог веб-сајта је www.jw.org. Ово је почетна страница.

Оливер: Лепе су ове слике.

Роберт: На њима се приказује како проповедамо у разним деловима света. Ево овде је оно што нас занима — „Брачни парови и родитељи“. У оквиру тог дела се налази неколико кратких чланака у којима се осматрају разне теме. Да ли вас нешто од овога занима?

 Оливер: Да. „Решавање проблема у браку“. То би ми добро дошло.

Роберт: У том чланку се наводе четири корака за решавање проблема. Запазите овај одломак. Хоћете ли ви да га прочитате?

Оливер: Што да не. Ту пише: „Ако је у браку комуникација попут крви која је неопходна за живот, љубав и поштовање су попут срца и плућа.“ Хм, свиђа ми се ово објашњење.

Роберт: Ту се наводи и један стих из Библије. Можете га отворити ако кликнете на њега.

Оливер: Ево, Ефешанима 5:33. Ту пише: „Нека тако и свако од вас воли своју жену као самог себе, а жена нека дубоко поштује свог мужа.“

Роберт: Да ли сте запазили да се овде саветује да пружимо брачном другу оно што је њему потребно?

Оливер: На шта мислите?

Роберт: Муж жели да га жена поштује, зар не? А жена жели да јој муж показује да је стварно воли.

Оливер: Слажем се.

Роберт: Ако се муж труди да на разне начине покаже својој жени да је воли, неће ли и њој бити лакше да показује поштовање према њему?

Оливер: Вероватно је тако.

Роберт: Дакле, овај стих из Библије, иако је написан пре скоро 2 000 година, пружа заиста практичан савет који говори о потребама мужа и жене. Ако се примени, он помаже да, као што се каже у оном поређењу, „срце и плућа“ брака остану здрава.

Оливер: Морам признати да Библија стварно садржи неке добре ствари.

Роберт: Драго ми је што тако мислите, Оливере. Волео бих да се поново видимо овде и да чујем ваше мишљење о ономе што стоји у поднаслову „Четири корака за решавање проблема“ у овом чланку с нашег веб-сајта. *

Оливер: Може. Моја жена и ја ћемо га заједно погледати.

Да ли имате неко библијско питање на које бисте волели да добијете одговор? Да ли вас занима неко веровање или активност Јеховиних сведока? Немојте се устручавати да питате све што вас занима када следећи пут будете разговарали с неким Сведоком. Њему ће бити драго да одговори на ваша питања.

^ одл. 63 Више информација може се наћи у 14. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Зашто је добро да се држимо библијских начела?

Исус је објаснио зашто нам је потребно Божје вођство и указао на два најважнија библијска начела.

БИБЛИЈСКИ КУРС

Зашто проучавати Свето писмо?

Свето писмо помаже милионима људи из целог света да пронађу одговоре на најважнија животна питања. Да ли бисте и ви то желели?