Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ВЛАСТ БЕЗ КОРУПЦИЈЕ

Корумпиране власти — светски проблем

Корумпиране власти — светски проблем

Корупција се дефинише као злоупотреба јавних овлашћења ради личне користи. Таква злоупотреба одавно постоји. На пример, у Библији се налази закон којим се забрањивало примање мита у парницама, из чега се види да је та пракса постојала још пре више од 3 500 година (Излазак 23:8). Наравно, корупција обухвата више од примања мита. Корумпирани државни службеници понекад присвајају имовину, користе услуге на које немају право или чак краду из државне касе. Они такође понекад злоупотребљавају свој положај да би учинили услугу пријатељима или рођацима.

Премда се корупција може појавити у свакој данашњој институцији, рекло би се да је најзаступљенија корупција у власти. Према Глобалном барометру корупције за 2013, који је издала међународна организација Transparency International, људи широм света сматрају да највише корупције има у следећих пет институција: политичким странкама, полицији, државним службама, законодавству и правосуђу. Ево неких извештаја који илуструју тај проблем.

  • АФРИКА. Године 2013, око 22 000 државних службеника у Јужноафричкој Републици било је оптужено за злоупотребу службеног положаја.

  • ЈУЖНА АМЕРИКА. У Бразилу је 2012. године 25 политичара и службеника оптужено за куповање гласова новцем из буџета. Међу оптуженима је био и бивши шеф председниковог кабинета, најутицајнији човек у земљи после председника.

  • АЗИЈА. У Сеулу, у Јужној Кореји, погинуле су 502 особе када се 1995. срушила једна робна кућа. Утврђено је да су градски службеници били подмићени како би дозволили извођачима радова да користе бетон лошијег квалитета и занемаре безбедносне мере.

  • ЕВРОПА. „Запањујуће су размере овог проблема [корупције у Европи]“, наводи Сесилија Малмстрем, комесарка за унутрашње послове у Европској комисији. Она додаје да „по свему судећи недостаје политичка воља да се заиста искорени корупција“.

Корупција у власти је дубоко укорењена. Професорка Сузан Роуз-Акерман, позната ауторка текстова о корупцији, написала је да би реформа изискивала „фундаменталне промене у спровођењу владине политике“. Иако ситуација можда изгледа безнадежно, Библија показује да велике промене нису само могуће већ и сасвим извесне.