Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

У ком смислу се реч „евнух“ користи у Библији?

Детаљ са асирског рељефа с приказом евнуха

Понекад се том речју указује на кастрираног мушкарца. У библијско доба, неки мушкарци су били кастрирани за казну или након што су били заробљени. Поуздани евнуси су надгледали одаје за жене, то јест хареме, на дворовима. На пример, евнуси Игај и Сасгаз били су чувари жена и иноча персијског краља Асвира, за кога се сматра да је био Ксеркс I (Јестира 2:3, 14).

Међутим, нису сви мушкарци који се у Библији називају евнусима били кастрирани. Неки изучаваоци кажу да се овај израз такође користио у ширем смислу за службенике којима су биле поверене дужности на двору. Изгледа да је у том смислу реч „евнух“ употребљена на изворним језицима када се указује на Јеремијиног сарадника Авдемелеха, као и на Етиопљанина коме је у првом веку проповедао Филип. Авдемелех је по свему судећи био дворски службеник високог ранга, пошто је могао лично да се обраћа краљу Седекији (Јеремија 38:7, 8). Етиопљанин који је „био у Јерусалиму да се поклони Богу“, описан је као дворанин ком је била поверена краљичина ризница (Дела апостолска 8:27).

Зашто су пастири у библијско доба одвајали овце од јараца?

Говорећи о будућем времену суда, Исус је рекао: „Кад Син човечји стигне у својој слави [...] он ће одвојити људе једне од других, као што пастир одваја овце од јараца“ (Матеј 25:31, 32). Зашто су пастири одвајали ове животиње?

Овце и козе су обично током дана биле заједно на испаши. Ноћу би биле затворене у тор, где су биле заштићене од дивљих животиња, лопова и хладноће (Постанак 30:32, 33; 31:38-40). Међутим, биле су чуване у засебним торовима како козе и јарци не би нападали питомије овце, посебно женке и јагњад. Пастири су такође одвајали овце од коза када је било време „парења, муже и стриже“, стоји у књизи All Things in the Bible. Дакле, оно што је Исус споменуо у поређењу била је уобичајена појава у древном Израелу, где су многи имали своја стада.