Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  јануар 2015.

Мужеви, нека ваш дом буде лука мира

Мужеви, нека ваш дом буде лука мира

КАКВУ врсту сигурности муж треба да пружи својој жени? Многи су одрасли у средини у којој се сматра да муж брине о својој породици првенствено тако што доноси новац у кућу. Међутим, неке жене које су материјално обезбеђене не налазе сигурност у емоционалном погледу, па чак и живе у страху. На пример, Роса из Шпаније је о човеку за ког се удала рекла: „Према другима је био пријатан, али према мени је био груб.“ Џој из Нигерије каже: „Када се не бих сложила с мужем, он би ми рекао: ’Ја сам ти муж и мораш да ме слушаш.‘“

Како муж може с љубављу испуњавати своју улогу? Шта треба да ради да би његов дом био место где ће његова жена ’налазити мир‘? (Рута 1:9).

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ О МУЖЕВЉЕВОМ АУТОРИТЕТУ

Иако су муж и жена једнаки пред Богом, Библија каже да свако има своју улогу у породици. У Римљанима 7:2 се каже да је удата жена под ’мужевљевим законом‘. Као што институције поверавају некој особи ауторитет над другима, тако је и Бог поставио мужа да буде поглавар над женом (1. Коринћанима 11:3). Мужеви треба да управљају својим домом.

Како мужеви треба да испољавају ауторитет који су добили од Бога? Библија каже: „Волите своје жене, као што је и Христ волео скупштину“ (Ефешанима 5:25). Иако се Исус Христ никада није женио, његов пример може помоћи мужевима да добро испуњавају своју улогу. Погледајмо на које начине.

ИСУС — САВРШЕН УЗОР ЗА МУЖЕВЕ

Исус је настојао да окрепи друге и да им помогне. Свима који су били потлачени или оптерећени својим проблемима, Исус је рекао: „Дођите к мени [...] и ја ћу вас окрепити“ (Матеј 11:28, 29). Често им је помагао да се физички боље осећају, а такође и да се приближе Богу. Није чудо што су многи били привучени Исусу, пошто су знали да ће он олакшати њихов терет.

Како се мужеви могу угледати на Исуса. Размишљајте о томе како можете помоћи својој жени.  Неке жене се осећају попут Росе, која је за свог мужа рекла: „Била сам му само служавка.“ За разлику од таквог примера, човек по имену Квеку, који има складан брак, каже: „Често питам своју жену како могу да јој помогнем. Пошто је волим, често се сам понудим да урадим нешто по кући.“

Исус је био обзиран и саосећајан. Једна жена је 12 година патила од неке мучне болести. Када је чула да Исус има чудесну моћ, размишљала је: „Ако дотакнем само његове хаљине, оздравићу.“ Била је у праву. Пришла му је, дотакла његову одећу и истог трена је била излечена. Иако су неки који су се ту затекли вероватно мислили да је ова жена дрско поступила, Исус је запазио да је она то заправо учинила из очаја. * Љубазно јој је рекао: „Кћери,  [...] буди здрава од своје мучне болести.“ Исус није био непријатан према њој нити ју је прекорио, него је имао разумевање за патњу коју је доживљавала. Показао је да је стварно саосећајан (Марко 5:25-34).

Како се мужеви могу угледати на Исуса. Када се ваша жена не осећа добро, будите још обзирнији према њој и стрпљиви. Пробајте да се ставите на њено место и да разумете њене реакције. На пример, Рикардо каже: „Кад приметим да је моја жена посебно осетљива, тада нарочито пазим да не кажем нешто због чега би се још горе осећала.“

Исус је разговарао са својим ученицима. Сматрао их је пријатељима и пуно је разговарао с њима. „Обзнанио [сам вам] све што сам чуо од свог Оца“, рекао је (Јован 15:15). Тачно је да је понекад желео да буде сам са својим мислима и да се моли. Ипак, често је говорио својим ученицима како се осећа. Вече пре него што ће бити убијен као да је злочинац, искрено им је рекао да је ’насмрт жалостан‘ (Матеј 26:38). Чак и када би га ученици разочарали, Исус не би престао да разговара с њима (Матеј 26:40, 41).

Можете постати бољи муж и отац ако размишљате о Исусовом примеру

Како се мужеви могу угледати на Исуса. Разговарајте са својом женом о чему размишљате и како се осећате. Неке жене се жале да су им мужеви веома комуникативни с другима, али да су ћутљиви код куће. Међутим, запазите како се осећа Ана када јој се њен муж отвори: „Осећам да ме стварно воли и да смо веома блиски.“

Немојте ћутањем кажњавати своју жену. „Кад је муж био љут на мене“, каже једна жена, „данима није хтео да разговара са мном. Због тога сам мислила да сам крива и осећала сам се одбачено.“ С друге стране, неки мужеви настоје да се угледају на Исуса. На пример, Едвин каже: „Не реагујем чим се изнервирам због нечега, већ чекам прави тренутак када можемо попричати о томе и наћи решење.“

Џој, која је цитирана на почетку, видела је да се њен муж мења од када је почео да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. Она каже: „Поправио се и стварно се труди да по узору на Исуса показује више љубави.“ Милионима брачних парова помажу исти библијски савети. Да ли бисте и ви желели да их сазнате? Затражите од неког Јеховиног сведока да бесплатно проучава Библију с вама.

^ одл. 10 Према Мојсијевом закону, ова жена је због свог стања била обредно нечиста, па би свако кога би она дотакла такође постао нечист (Левитска 15:19, 25).