Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ВЛАСТ БЕЗ КОРУПЦИЈЕ

Божје Краљевство — власт без корупције

Божје Краљевство — власт без корупције

„У суштини, државни службеници су обични људи и једноставно одраз нашег друштва.“ То је изјавио главни ревизор Никарагве објашњавајући зашто сматра да је немогуће искоренити корупцију.

Да ли се слажете да, ако је људско друштво корумпирано, онда и свака власт која је део њега мора бити таква? Зато је логично да власт без корупције мора доћи из неког другог извора. Библија говори управо о таквој власти — о Божјем Краљевству, за које је Исус поучио своје следбенике да се моле (Матеј 6:9, 10).

Божје Краљевство влада с неба и ускоро ће заменити све људске власти (Псалам 2:8, 9; Откривење 16:14; 19:19-21). Оно ће учинити много добра за човечанство — између осталог, искорениће и корупцију. Осмотримо шест чињеница о Краљевству на основу којих можемо бити чврсто уверени у то.

1. МОЋ

ПРОБЛЕМ. Власти се углавном финансирају путем пореза и дажбина које плаћају грађани. Неки који имају приступ том новцу у искушењу су да краду, док други узимају мито од оних који желе да им се умање порези или друге обавезе према држави. Тако настаје зачарани круг — власти подижу порезе како би се надокнадили губици, а то подстиче на још већу корупцију. У таквим условима, највише испаштају они који су поштени.

 РЕШЕЊЕ. Божје Краљевство своју моћ и власт дугује свемоћном Богу, Јехови * (Откривење 11:15). Да би оно функционисало, није потребно сакупљати порезе. Божја ’велика сила‘ и несебичност представљају гаранцију да ће Краљевство свима пружити оно што им је потребно (Исаија 40:26; Псалам 145:16).

2. ВЛАДАР

ПРОБЛЕМ. Да би се искоренила корупција, „мора се кренути од врха“, запажа Сузан Роуз-Акерман, цитирана у претходном чланку. Власти губе кредибилитет кад покушавају да сузбију корупцију међу полицајцима или цариницима, а истовремено је толеришу међу функционерима. Поред тога, чак је и најпоштенији владар само несавршен човек. Као што Библија каже, „нема на земљи праведног човека који чини само добро“ (Проповедник 7:20).

Исус је одбио највеће мито које је икад понуђено

РЕШЕЊЕ. За разлику од несавршених људи, Исус Христ, ког је Бог поставио за владара Краљевства, не може доћи у искушење да учини нешто неисправно. Исус је то показао када је одбио највеће мито које је икад понуђено — „сва краљевства света“. Ђаво, који је владар овог света, понудио му је све то ако му се само једном поклони (Матеј 4:8-10; Јован 14:30). Чак и када је био мучен до смрти, Исус је био толико одлучан да остане веран Богу да није желео да узме једну врсту дроге која би му, истина, ублажила бол, али уједно и онемогућила да у потпуности влада собом (Матеј 27:34). Бог га је ускрснуо на небо, где он сада влада и доказује да је заиста оспособљен за ту улогу (Филипљанима 2:8-11).

3. СТАБИЛНОСТ

ПРОБЛЕМ. У многим земљама се редовно одржавају избори, што у теорији омогућава народу да смени корумпиране политичаре. Међутим, у пракси, током кампања и избора долази до корупције, чак и у такозваним развијеним земљама. Давањем прилога, као и на друге начине, богати могу утицати на политичаре који су тренутно на власти и на оне који ће то бити у будућности.

Џон Стивенс, судија Врховног суда Сједињених Држава, написао је да такав утицај прети да угрози „не само легитимитет и квалитет владе већ и веру грађана у њу“. Зато није чудо што људи широм света сматрају да највише корупције има управо у политичким странкама.

РЕШЕЊЕ. Божје Краљевство је стабилна власт која никада неће бити смењена, тако да не може доћи до превара у кампањама и  на изборима (Данило 7:13, 14). Пошто његовог Владара бира Бог, Краљевство не зависи од људи. Стабилност ове власти нам пружа гаранцију да је све што она чини у нашем најбољем интересу.

4. ЗАКОНИ

Божје Краљевство влада с неба

ПРОБЛЕМ. На први поглед се чини да би доношење нових закона помогло у сузбијању корупције. Међутим, аналитичари су утврдили да се с већим бројем закона често само ствара више простора за корупцију. Поред тога, њихова примена изискује много средстава, а доноси мало резултата.

РЕШЕЊЕ. Закони Божјег Краљевства су далеко бољи од закона које доносе људи. На пример, Исус није навео неки дугачак списак правила, већ је дао Златно правило, које гласи: „Све, дакле, што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12). Што је можда још важније, закони Краљевства не обухватају само поступке већ и мотиве. „Воли свог ближњег као самог себе“, рекао је Исус (Матеј 22:39). Наравно, једино Бог, који чита срца, може да очекује да будемо послушни оваквим заповестима (1. Самуилова 16:7).

5. МОТИВИ

ПРОБЛЕМ. До корупције долази због похлепе и себичности, а томе су често склони и државни службеници и грађани. Када се срушила робна кућа у Сеулу, о чему је било речи у претходном чланку, извођачи радова су дали мито јер су знали да ће их то мање коштати него да користе квалитетне материјале и поштују грађевинске прописе.

Дакле, да би се искоренила корупција, људи морају научити да савладају дубоко укорењену склоност ка похлепи и себичности. Међутим, власти нити желе нити могу да спроведу такву врсту едукације.

 РЕШЕЊЕ. Божје Краљевство елиминише корупцију у самом корену тиме што поучава људе да савладају погрешне мотиве који доводе до ње. * Таква едукација им помаже да се ’обнављају у сили која покреће њихов ум‘ (Ефешанима 4:23). Они уче како да не буду похлепни и себични, већ задовољни оним што имају и заинтересовани за друге људе (Филипљанима 2:4; 1. Тимотеју 6:6).

6. СТАНОВНИШТВО

ПРОБЛЕМ. Чак и у најбољем окружењу и поред најбоље поуке о моралу, неки људи ипак бирају да буду непоштени и корумпирани. Стручњаци признају да је то разлог због ког власти не могу искоренити корупцију. Највише што се може постићи јесте да се размере корупције и њене последице сведу на минимум.

РЕШЕЊЕ. Конвенција Уједињених нација против корупције наводи да је неопходно да се власти залажу за „честитост, поштење и савесност“. Премда то јесте племенит циљ, Божје Краљевство не само што се залаже за такве особине већ их и очекује од оних који желе да живе под њим. Библија каже да људи који су похлепни и који лажу не могу живети под Божјим Краљевством (1. Коринћанима 6:9-11; Откривење 21:8).

Људи могу научити да живе по тим високим моралним мерилима, што се види из примера првих хришћана. Рецимо, када је ученик по имену Симон желео да плати да би добио свети дух од апостола, они су то одбили и рекли му: „Покај се [...] због те своје злоће.“ Када је Симон схватио колико је његова жеља била погрешна, затражио је од апостола да се моле за њега како би успео да је савлада (Дела апостолска 8:18-24).

ДА ЛИ ЖЕЛИТЕ ДА ЖИВИТЕ ПОД БОЖЈИМ КРАЉЕВСТВОМ?

Сваки човек, без обзира на националну припадност, има прилику да живи под Божјим Краљевством (Дела апостолска 10:34, 35). Ако и ви то желите, може вам користити један образовни програм који се спроводи широм света. Јеховини сведоци ће вам радо показати како можете бесплатно проучавати Свето писмо, за шта је довољно да одвојите и само десет минута седмично. Између осталог, научићете више о ’доброј вести о Божјем краљевству‘ и о томе како ће оно искоренити корупцију (Лука 4:43). Слободно се обратите Јеховиним сведоцима у свом крају или посетите веб-сајт jw.org.

Да ли бисте желели да проучавате Свето писмо?

^ одл. 8 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.

^ одл. 22 Један пример може се наћи у чланку „Да ли је могуће бити поштен у корумпираном свету?“, у Стражарској кули од 1. октобра 2012.