Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  новембар 2014.

 РАЗГОВОР О ЈЕДНОЈ БИБЛИЈСКОЈ ТЕМИ

Када је Божје Краљевство почело да влада? (2. део)

Када је Божје Краљевство почело да влада? (2. део)

Следи један уобичајен разговор између Јеховиног сведока и особе којој је покуцао на врата. Замислимо да је Сведок по имену Ђорђе поново посетио човека који се зове Јован.

ОСВРТ НА НАВУХОДОНОСОРОВ САН

Ђорђе: Јоване, драго ми је што се поново видимо и што поново можемо разговарати о Библији. * Како сте?

Јован: Добро сам, хвала на питању.

Ђорђе: Драго ми је. Када смо се прошли пут видели, разговарали смо о томе зашто Јеховини сведоци верују да је Божје Краљевство почело да влада 1914. * Рекли смо да се главни доказ за то налази у 4. поглављу библијске књиге пророка Данила. Да ли се сећате о чему се тамо говори?

Јован: Да, тамо се говори о сну краља Навуходоносора о великом дрвету.

Ђорђе: Тако је. Навуходоносор је у сну видео једно огромно дрво које је израсло све до неба. Затим је чуо како је анђео пренео Божју заповест да се дрво посече, а да се пањ с корењем остави у земљи. После „седам времена“, дрво би поново израсло. * Разговарали смо и о томе како знамо да то пророчанство има два испуњења. Да ли се сећате како се оно најпре испунило?

Јован: Испунило се на краљу Навуходоносору, зар не? Он је био душевно болестан седам година.

Ђорђе: Управо тако. У том периоду Навуходоносор није могао да влада. Али у другом, већем испуњењу овог пророчанства, Божја власт је у извесном смислу била прекинута. То је трајало седам времена, која су започела 607. пре н. е., када је Јерусалим био уништен. Од тада више није било краљева на земљи који би заступали Јехову Бога тако што би владали над његовим народом. На крају тих седам времена, Бог је над својим народом поставио новог владара — некога на небу. Другим речима, крај тог периода је означавао почетак владавине Божјег небеског Краљевства. Већ смо рекли када је започео период од седам времена. Ако одредимо колико је трајао, знаћемо када је Божје Краљевство почело да влада. Да ли вам је све ово досад логично?

Јован: Да, све има логике, и мало сте ме подсетили на неке детаље о којима смо причали прошли пут.

Ђорђе: Одлично. Хајде сад да видимо колико је трајао период од седам времена. Пре него што сам дошао, мало сам истраживао ову тему и потрудићу се да вам је што боље објасним.

Јован: Важи.

 КРАЈ СЕДАМ ВРЕМЕНА — ПОЧЕТАК ПОСЛЕДЊИХ ДАНА

Ђорђе: У Навуходоносоровом случају, седам времена из пророчанства трајало је седам дословних година. Али у већем испуњењу, када је реч о Божјем Краљевству, тих седам времена је морало трајати много дуже од седам година.

Јован: Како то знате?

Ђорђе: Присетимо се да је седам времена започело када је Јерусалим био уништен 607. пре н. е. Ако рачунамо седам година од тада, долазимо до 600. пре н. е. Али тада се није догодило ништа значајно у повезаности с Божјом влашћу. Такође, прошли пут смо рекли да је Исус вековима касније, када је био на земљи, указао на то да се седам времена тада још није завршило.

Јован: Да, сећам се.

Ђорђе: Зато можемо закључити да седам времена није седам дословних година, већ један дужи период.

Јован: А колико траје тај период?

Ђорђе: Да бисмо то разумели, погледајмо нешто што је записано у библијској књизи Откривење. У њој се помиње период од три и по времена и каже се да је трајао 1 260 дана. * Дакле, седам времена — што је двоструко више — износи 2 520 дана. Да ли сам успео ово добро да објасним?

Јован: Да, али не разумем како то показује да је Божје Краљевство почело да влада 1914.

Ђорђе: Ево, можемо то сада да видимо. Понекад у библијским пророчанствима дан представља годину. * Уколико применимо то правило , седам времена би требало да траје 2 520 година. Ако кренемо од 607. пре н. е. и додамо 2 520 година, долазимо до 1914. * Тако смо разумели да се 1914. навршило седам времена и да је тада Исус почео да влада као Краљ Божјег Краљевства. Такође вреди запазити да се од 1914. у свету дешава управо оно што је Библија прорекла за последње дане.

Јован: На шта мислите?

Ђорђе: Погледајте шта пише у Матеју 24:7. Исус је прорекао шта ће се догађати на земљи у време када он буде почео да влада на небу: „Јер ће устати народ на народ и краљевство на краљевство и биће глади и земљотреса по разним местима.“ Запазите да је Исус прорекао да ће у том периоду бити глади и земљотреса. У протеклом веку, у свету је било много таквих невоља, зар не?

Јован: Да, тако је.

Ђорђе: У овом стиху је Исус такође прорекао да ће у време када он буде почео да влада као Краљ бити и ратова. А у библијској књизи Откривење се налази пророчанство које нам помаже да разумемо да ратови неће погодити само нека места, већ читав свет. * Сигурно знате када је почео Први светски рат.

Јован: Да, то је било 1914, исте године када ви кажете да је Исус почео да влада. Нисам то досад повезао.

 Ђорђе: Видите, јасну слику можемо добити тек кад пророчанство о седам времена повежемо с другим библијским пророчанствима која се односе на време краја. Јеховини сведоци су уверени да је Исус почео да влада 1914. и да су управо те године почели последњи дани. *

Јован: Још увек нисам сигуран да сам све добро разумео.

Ђорђе: Верујем. Као што сам већ рекао, и мени је требало времена да све схватим. Ипак, надам се да вам је овај разговор помогао да увидите да Јеховини сведоци своје веровање о 1914. години заиста темеље на Библији, иако се у њој та година не спомиње конкретно.

Јован: Увек сам вам се дивио што за све што кажете имате доказ у Библији. Никада не износите своје лично мишљење. Ипак, није ми јасно зашто је ово толико компликовано. Зашто нам Бог није преко Библије једноставно рекао да ће Исус 1914. почети да влада на небу?

Ђорђе: То је одлично питање. Заправо, то није једина ствар у Библији која није конкретно речена. Али зашто је Библија написана тако да људи морају уложити труд да би је разумели? Могли бисмо о томе разговарати када следећи пут дођем.

Јован: Може.

Да ли имате неко библијско питање на које бисте волели да добијете одговор? Да ли вас занима неко веровање или активност Јеховиних сведока? Немојте се устручавати да поставите то питање када вас следећи пут посети неки Сведок. Њему ће бити драго да разговара с вама о томе.

^ одл. 5 Јеховини сведоци бесплатно проучавају Библију са заинтересованим особама тако што осматрају тему по тему.

^ одл. 24 Видети табелу „Навуходоносоров сан“.

^ одл. 30 Више информација може се наћи у 9. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.