Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  новембар 2014.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЂАВО ПОСТОЈИ?

Да ли је Ђаво само симбол зла?

Да ли је Ђаво само симбол зла?

Многи олако закључују да је Сатана Ђаво о ком читамо у Библији само симбол зла. Али да ли га Библија заиста тако приказује? Зашто онда у њој пише да је он разговарао са Исусом Христом и са самим Свемоћним Богом? Осмотримо два таква примера.

ЂАВОЛОВ РАЗГОВОР СА ИСУСОМ

Када је Исус започео са својом службом, Ђаво га је три пута искушао не би ли га навео да погреши. Прво је покушао да наведе Исуса да моћ коју је добио од Бога употреби на себичан начин, наиме да утоли своју глад. Затим је покушао да га наговори да свој живот изложи опасности само да би привукао пажњу на себе. И на крају му је понудио власт над свим краљевствима света ако му се само једном поклони. Исус је одбио сва три лукава напада тако што је цитирао из Божје Речи (Матеј 4:1-11; Лука 4:1-13).

Коме се Исус обраћао? Неком злу у себи? Према Светом писму, Исус је „попут нас искушан у свему, али није згрешио“ (Јеврејима 4:15). О њему се такође каже: „Он никакав грех није починио, нити се превара нашла у његовим устима“ (1. Петрова 2:22). Исус је био савршен и до краја беспрекоран у свему. Никада није дозволио да се у њему развије неко зло. Јасно је да Исус није разговарао с неким злом у себи, већ са стварном особом.

У истом разговору можемо наћи још неке доказе да је Ђаво стварна особа.

  • Већ смо споменули да је Ђаво понудио Исусу власт над целим светом ако му се заузврат поклони (Матеј 4:8, 9). Та понуда не би имала смисла да Ђаво није стварна особа. Штавише, Исус није порекао да Ђаво поседује сву власт коју му је понудио.

  • Након што се Исус одупро његовим искушењима, Ђаво је ’отишао од њега до неке друге прилике‘ (Лука 4:13). Шта бисте на основу ових речи пре закључили? Да је Ђаво само неко оличење зла или да је један упоран и одлучан непријатељ?

  • Вреди запазити да су код Исуса ’дошли анђели и почели да му служе‘ (Матеј 4:11). Да ли су то биле стварне духовне особе, које су Исусу пружиле охрабрење и помоћ? Нема сумње да јесу. Да ли онда имамо разлога да претпоставимо да Сатана Ђаво није духовна особа?

 ЂАВОЛОВ РАЗГОВОР С БОГОМ

Други пример налазимо у библијској књизи о богобојазном човеку Јову. Ту се помињу два разговора између Ђавола и Бога. У оба случаја, Бог је похвално говорио о Јову зато што је био беспрекоран. Међутим, Ђаво је тврдио да Јов служи Богу из себичних мотива и тиме је индиректно оптужио Бога да купује Јовову верност. Тако је заправо тврдио да боље познаје Јова него сам Бог. Јехова му је дозволио да Јову одузме сву имовину, децу, па чак и здравље. * С временом је било јасно да је Јехова био у праву, а да је Сатана Ђаво лажов. Бог је наградио Јова за његову беспрекорност (Јов 1:6-12; 2:1-7).

Да ли је Јехова Бог када је разговарао са Сатаном заправо разговарао с неким злом у себи? Божја Реч Библија каже: „Савршен је пут истинитог Бога“ (2. Самуилова 22:31). У њој такође стоји: „Свет, свет, свет је Јехова Бог, Свемоћни“ (Откривење 4:8). „Свет“ значи чист, одвојен од греха. Јехова је савршен и без мане. Једноставно је немогуће да у њему има и трага зла.

Јов је на својој кожи осетио последице Сатаниног разговора с Богом

Па ипак, неки тврде да Јов није историјска личност, него да је цео разговор између Бога и Ђавола једна алегорија. Али да ли то има смисла? У другим деловима Библије се указује на то да је Јов стварно постојао. На пример, у Јаковљевој 5:7-11 на Јова се указује као на пример који за све хришћане служи као подстицај да издрже тешка времена и као утеха да Јехова награђује истрајност. Да ли би тај пример имао икакву снагу ако Јов није био стварна особа и ако су напади Сатане били измишљени? Штавише, у Језекиљу 14:14, 20 наводи се пример три праведна човека — Ноја, Данила и Јова. Попут Ноја и Данила, и Јов је стварно живео и био човек са изузетном вером у Бога. Ако је Јов био стваран, зар онда није логично да је стваран и онај који га је прогонио?

Библија, дакле, приказује Сатану као стварну духовну особу. Међутим, можда се питате: ’Да ли он заиста представља опасност за мене и моју породицу у данашњем савременом свету?‘

КАКО ЈЕ У НАШЕ ВРЕМЕ?

Замислите да су ваш град изненада преплавили бројни криминалци. Јасно је да би лична безбедност била угрожена, а исто тако и морал у друштву. А сада, ево једног сличног сценарија: Сатана и његови демони, духовна створења која су се такође побунила против Бога, изненада су приморани да свој утицај ограниче на земљу. Какве би биле последице тога? Управо онакве какве видите како у свом окружењу, тако и у целом свету. Размислите о следећем:

  • Да ли је дошло до пораста окрутних злочина, упркос томе што се на светском нивоу улаже труд да се они сузбију?

  • Да ли у филмовима и музици има све више окултизма, иако то брине многе родитеље?

  • Да ли се животна средина све више загађује, иако се многи залажу за њено очување?

  • Да ли вам се чини да нешто озбиљно није у реду с људским друштвом — да нека сила гура човечанство у пропаст?

Запазите како Библија објашњава ко се налази иза свих ових невоља: „Био је збачен велики змај, празмија, који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет. Био је збачен на земљу, а с њим су били збачени и његови анђели [...] Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откривење 12:9, 12). Након што су размотрили све те доказе, многи су закључили да је Ђаво опасна духовна особа, која непрестано утиче на свет око нас.

Ако се питате како се можете заштитити од њега, то је заиста на месту. У следећем чланку се пружају неки практични предлози.

^ одл. 12 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.