Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  октобар 2014.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | БОЖЈЕ КРАЉЕВСТВО — ШТА ЋЕ УЧИНИТИ ЗА ВАС?

Божје Краљевство — зашто је важно Исусу

Божје Краљевство — зашто је важно Исусу

Током своје службе на земљи, Исус је говорио о многим темама. На пример, учио је своје следбенике како да се моле, како да угоде Богу и како да пронађу праву срећу (Матеј 6:5-13; Марко 12:17; Лука 11:28). Али тема о којој је Исус најчешће говорио — о којој је највише волео да говори — било је Божје Краљевство (Лука 6:45).

Као што је било наведено у претходном чланку, Исусу је у животу било најважније ’проповедање и објављивање добре вести о Божјем краљевству‘ (Лука 8:1). Он се није штедео, већ је прелазио стотине километара по израелској земљи како би поучавао људе о Божјем Краљевству. Запис о Исусовој служби налази се у четири јеванђеља, где се више од сто пута указује на Краљевство, и то најчешће када се наводе Исусове речи. Можемо бити сигурни да је он још много више говорио о Божјем Краљевству (Јован 21:25).

Зашто је Исусу Краљевство било толико важно док је био на земљи? Између осталог, зато што је знао да га је Бог изабрао за Владара тог Краљевства (Исаија 9:6; Лука 22:28-30). Међутим, то не значи да је Исус желео да за себе стекне моћ или славу (Матеј 11:29; Марко 10:17, 18). Он није из себичних разлога истицао Краљевство. Оно му је било важно, и још увек је, * због свега што ће путем њега бити постигнуто за особе које он воли — његовог небеског Оца и његове верне следбенике.

КРАЉЕВСТВО ЋЕ ПРОСЛАВИТИ БОГА

Исус веома воли свог небеског Оца (Пословице 8:30; Јован 14:31). Диви се његовим изузетним особинама, као што су љубав, самилост и правда (Поновљени закони 32:4; Исаија 49:15; 1. Јованова 4:8). Стога он нимало не воли да слуша лажи о Оцу, као што је лаж да је Бог равнодушан према људској патњи или чак да жели да људи пате. Зато је Исус са жаром објављивао „добру вест о краљевству“ — знао је да ће Краљевство, када дође време за то, скинути срамоту са Очевог имена (Матеј 4:23; 6:9, 10). На који начин?

Јехова ће путем Краљевства учинити велике промене које ће бити добре за све људе. „Он ће обрисати сваку сузу“ са очију свих који су му верни. Неће више бити разлога да се оне проливају, јер ће се Јехова побринути да ’смрти више не буде, ни туге, ни јаука, ни бола‘ (Откривење 21:3, 4). Он ће путем Краљевства уклонити сву патњу. *

Није чудо што је Исус жарко желео да говори људима о Краљевству. Знао је да  ће оно доказати колико је његов Отац заиста моћан и саосећајан (Јаковљева 5:11). Такође је знао да ће промене које ће Краљевство донети бити за добробит верних људи које он веома воли.

КРАЉЕВСТВО ЋЕ УКЛОНИТИ ЉУДСКУ ПАТЊУ

Пре него што је дошао на земљу, Исус је дуго живео на небу са својим Оцем. Отац је преко Сина створио све — од величанственог неба с безбројним звездама и галаксијама до наше прелепе планете и живог света на њој (Колошанима 1:15, 16). Међутим, од свега што је створено, Исус је највише заволео људе (Пословице 8:31).

Управо је љубав према људима била одлика Исусове службе на земљи. Он је од самог почетка јасно рекао да је дошао да ’објави добру вест‘ онима којима је потребна (Лука 4:18). Али Исус није само говорио о томе да треба помагати људима, већ је увек изнова показивао своју љубав. На пример, када се мноштво људи окупило да га слуша, Исус се „сажалио на њих и излечио њихове болеснике“ (Матеј 14:14). Другом приликом, један човек који је патио од тешке болести изразио је веру да Исус може да га излечи само ако то жели. Покренут љубављу, Исус га је излечио и притом му саосећајно рекао: „Хоћу. Очисти се“ (Лука 5:12, 13). Такође, када је видео како Марија жали због смрти свог брата, Лазара, „био је дубоко дирнут и потресен“ и заплакао је (Јован 11:32-36). Затим је учинио нешто невероватно — вратио је Лазара у живот, иако је он већ четири дана био мртав! (Јован 11:38-44).

Наравно, Исус је знао да је оно што је учинио за те људе било само привремено. Био је свестан тога да ће се пре или касније сви које је излечио поново разболети и да ће сви које је ускрснуо поново умрети. Међутим, такође је знао да ће Божје Краљевство трајно решити све проблеме. Зато није само чинио чуда већ је и ревно објављивао „добру вест о краљевству“ (Матеј 9:35). Чудима која је чинио он је у малом показао шта ће Божје Краљевство ускоро учинити на целој планети. Осмотримо како Библија описује то време.

 •  Више неће бити болести

  „Тада ће се отворити очи слепима и уши глувима отвориће се. Тада ће хром скакати као јелен, језик немога радосно ће клицати.“ Поред тога, „нико од становника неће рећи: ’Болестан сам.‘“ (Исаија 33:24; 35:5, 6)

 • Више неће бити смрти

  „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети.“ (Псалам 37:29)

  „Заувек ће уништити смрт. Суверени Господ Јехова обрисаће сузе са сваког лица.“ (Исаија 25:8)

 • Мртви ће бити враћени у живот

  ’Сви који су у гробовима чуће његов глас и изаћи ће.‘ (Јован 5:28, 29)

  „Бог [ће] ускрснути и праведнике и неправеднике.“ (Дела апостолска 24:15)

 • Сви ће имати свој дом и посао

  „Они ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити, а неко други се населити, неће они садити, а неко други јести [...] Моји ће изабраници уживати у плодовима својих руку.“ (Исаија 65:21, 22)

 •  Више неће бити рата

  „Прекида ратове до краја земље.“ (Псалам 46:9)

  „Неће више народ подизати мач на народ нити ће се више учити ратовању.“ (Исаија 2:4)

 • Више неће бити глади

  „Земља ће дати род свој, благословиће нас Бог, Бог наш.“ (Псалам 67:6)

  „На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским.“ (Псалам 72:16)

 • Више неће бити сиромаштва

  „Сиромах неће заувек заборављен бити.“ (Псалам 9:18)

  „Јер ће он избавити убогога који у помоћ зове, невољника и сваког ко помоћника нема. Сажалиће се на сиромаха и на убогога, и душе ће убогих спасти.“ (Псалам 72:12, 13)

Када размислите о овим обећањима која се тичу Божјег Краљевства, да ли можете видети зашто је Исусу оно било толико важно? Док је био на земљи, он је одушевљено говорио о Божјем Краљевству свима који су слушали, јер је знао да ће оно решити све проблеме и невоље.

Да ли вам се допадају библијска обећања о Краљевству? Како можете сазнати више о томе? Како и ви можете доживети све оно што ће Краљевство учинити? У наредном чланку ће бити одговорено на та питања.

^ одл. 5 У овом чланку се о Исусу говори у садашњем времену јер је он жив и откад се вратио на небо, Краљевство му је сигурно и даље веома важно (Лука 24:51).

^ одл. 8 Више информација о томе зашто Бог допушта да људи пате може се наћи у 11. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.

Сазнајте више

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Зашто Бог допушта зло и патњу?

Како се зло појавило и зашто Бог дозвољава да оно и даље постоји? Да ли ће патњи икада доћи крај?