Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  октобар 2014.

 РАЗГОВОР О ЈЕДНОЈ БИБЛИЈСКОЈ ТЕМИ

Када је Божје Краљевство почело да влада? (1. део)

Када је Божје Краљевство почело да влада? (1. део)

Следи један уобичајен разговор између Јеховиног сведока и особе којој је покуцао на врата. Замислимо да је Сведок по имену Ђорђе посетио човека који се зове Јован.

ТРАГАТИ ЗА ЗНАЊЕМ

Ђорђе: Јоване, заиста уживам у разговорима које редовно водимо о Библији. * Прошли пут сте ми поставили једно питање о Божјем Краљевству. Питали сте зашто Јеховини сведоци верују да је оно почело да влада 1914. године.

Јован: Да, у једној од ваших књига сам то прочитао. То ми је привукло пажњу зато што ви кажете да сва своја веровања темељите на Библији.

Ђорђе: Тако је.

Јован: Знате, ја сам прочитао целу Библију. Али не сећам се да се игде спомиње 1914. година. Зато сам проверио у једној Библији на интернету и нигде се не појављује број 1914.

Ђорђе: Јоване, заиста је похвално што сте прочитали целу Библију. Сигурно много волите Божју Реч.

Јован: Да. Ниједна књига не може да се упореди с њом.

Ђорђе: Слажем се. Похвално је и то што сте одговор на своје питање потражили у самој Библији. Она нас и подстиче да трагамо за знањем као за скривеним благом. * Добро је што тако радите.

Јован: Волим да сазнам нешто ново. Заправо, мало сам још истраживао и нашао сам неке информације о 1914. у овој књизи коју заједно осматрамо. Ту се спомиње да је неки краљ сањао једно велико дрво које је било посечено, па је после поново израсло. Отприлике тако нешто.

Ђорђе: Да, то је пророчанство из 4. поглавља библијске књиге пророка Данила. Тамо се спомиње сан који је имао вавилонски краљ Навуходоносор.

Јован: Да, на то сам мислио. Више пута сам прочитао то пророчанство. Право да вам кажем, још увек не видим како је то повезано с Божјим Краљевством или са 1914. годином.

Ђорђе: Не брините, чак ни пророк Данило није потпуно разумео шта је значило оно што је под Божјим надахнућем записао.

Јован: Стварно?

Ђорђе: Да. Ево, овде у Данилу 12:8 пише шта је он рекао: „А ја сам то чуо, али нисам разумео.“

Јован: Добро је, нисам једини.

Ђорђе: Знате, Данило то није разумео зато што још није било време да људи потпуно разумеју значење тих пророчанстава. Али сада, у наше време, Бог је омогућио да их разумемо.

 Јован: Како то мислите?

Ђорђе: Погледајте шта пише одмах у следећем стиху. У Данилу 12:9 пише: „Јер су ове речи тајна и запечаћене су до времена краја.“ Дакле, било је речено да ће се та пророчанства разумети много касније, током „времена краја“. А сви докази показују да живимо управо у том времену. То ћемо ускоро осмотрити током нашег проучавања Библије. *

Јован: Да ли онда можете да ми објасните Данилово пророчанство?

Ђорђе: Ево, потрудићу се.

НАВУХОДОНОСОРОВ САН

Ђорђе: Најпре бих укратко споменуо шта је краљ Навуходоносор видео у свом сну. Затим можемо попричати о његовом значењу.

Јован: У реду.

Ђорђе: Навуходоносор је у сну видео једно огромно дрво које је израсло све до неба. Затим је чуо анђела како преноси Божју заповест да се дрво посече, а да му се пањ с корењем остави у земљи. После „седам времена“, дрво би поново израсло. * Ово пророчанство се најпре испунило на краљу Навуходоносору. Иако је био моћан краљ, због чега је и упоређен с дрветом које је израсло до неба, био је оборен на „седам времена“. Да ли се сећате шта се затим догодило?

Јован: Не, не сећам се.

Ђорђе: Библија показује да је Навуходоносор душевно оболео, што је очигледно трајало седам година. Током тог времена није могао да влада као краљ. Али на крају тих седам времена, Навуходоносору се вратио разум, па је поново почео да влада. *

Јован: У реду, то разумем. Али, какве то везе има с Божјим Краљевством и 1914. годином?

Ђорђе: Кратко речено, ово пророчанство има два испуњења. Прво је било када је власт краља Навуходоносора била прекинута. Друго испуњење се односило на прекид Божје власти. Управо је то друго испуњење повезано с Божјим Краљевством.

Јован: Како то знате?

Ђорђе: Први показатељ се налази у самом пророчанству. Према Данилу 4:17, пророчанство је дато „како би живи знали да Свевишњи влада над краљевством људским и да га даје коме хоће“. Да ли сте запазили ко „влада над краљевством људским“?

Јован: Да, Свевишњи. Претпостављам да је реч о Богу.

Ђорђе: Тачно. То нам говори да се ово пророчанство не односи само на Навуходоносора већ и на Божју власт над човечанством. То нам потврђује и контекст овог пророчанства.

Јован: Како то мислите?

ГЛАВНА ТЕМА

Ђорђе: Библијска књига пророка Данила више пута указује на исту тему, а то је успостављање Божјег Краљевства с његовим Сином, Исусом, на челу. Ево једног примера. Да ли, молим вас, можете да прочитате Данила 2:44?

Јован: Могу. „У данима тих краљева Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека.“

Ђорђе: Јесте ли запазили да се овде каже да ће то краљевство „стајати довека“?

Јован: Јесам.

 Ђорђе: Тако нешто можемо рећи за Божје Краљевство, али не и за неку људску власт. Да ли се слажете?

Јован: Да, слажем се.

Ђорђе: Ево још једног пророчанства из Данилове књиге у ком се указује на Божје Краљевство. Оно се налази у Данилу 7:13, 14. Ту се о његовом будућем владару каже: „Њему је била предата власт, част и краљевство, да му служе сви народи, племена и језици. Власт је његова власт вечна и никада неће проћи, а његово краљевство неће пропасти.“ Јесте ли приметили шта се овде спомиње?

Јован: Спомиње се краљевство.

Ђорђе: Тако је. И то не било које краљевство. Ту се каже да ће оно имати власт над ’народима, племенима и језицима‘. Другим речима, то Краљевство ће владати над целим светом.

Јован: Нисам то запазио, али у праву сте. Стварно тако пише.

Ђорђе: Запазите шта се још каже у пророчанству: „Власт је његова власт вечна и никада неће проћи, а његово краљевство неће пропасти.“ Ово доста подсећа на оно што смо читали у Данилу 2:44, зар не?

Јован: Да, тако је.

Ђорђе: Хајде да кратко поновимо шта смо до сада осмотрили. Пророчанство из 4. поглавља Данила било је дато како би људи знали да „Свевишњи влада над краљевством људским“. Те речи јасно показују да ово пророчанство има једно веће испуњење које се не односи на Навуходоносора. Иначе, у целој Даниловој књизи налазимо пророчанства о успостављању Божјег Краљевства под влашћу његовог Сина. Да ли је онда по вама разумно закључити да ово пророчанство из 4. поглавља Данила такође указује на Божје Краљевство?

Јован: Рекао бих да јесте. Али још увек не видим како је то повезано са 1914. годином.

„НЕКА СЕДАМ ВРЕМЕНА ПРОЂЕ“

Ђорђе: Сећате се да је дрво из пророчанства представљало краља Навуходоносора? Његова власт је била прекинута када је дрво посечено и остављено седам времена. То се односило на период у ком је био душевно болестан, који се завршио када се Навуходоносору вратио разум и када је поново почео да влада. У другом испуњењу овог пророчанства требало је да Божја власт буде прекинута на извесно време, али не зато што је Бог у нечему заказао.

Јован: Шта желите да кажете?

Ђорђе: У библијско време, за израелске краљеве који су владали у Јерусалиму говорило се да седе на ’Јеховином престолу‘. * Они су заступали Бога док су владали над његовим народом. Зато је власт тих краљева заправо представљала Божју власт. Међутим, с временом је већина тих краљева постала непослушна Богу и многи њихови поданици су пошли њиховим стопама. Због непослушности коју су Израелци показали, Бог је допустио да их  607. пре н. е. покоре Вавилонци. Од тада у Јерусалиму више није било краљева који су представљали Јехову. На тај начин је Божја власт била прекинута. Да ли сам ово успео добро да објасним?

Јован: Да, да.

Ђорђе: Дакле, с обзиром да је Божја власт била прекинута 607. пре н. е., тада је почело да тече тих седам времена. На крају тог периода, Бог је поставио новог владара као свог заступника, али овог пута некога на небу. Управо у то време су се испунила и остала пророчанства која налазимо у Даниловој књизи. Оно што нас сада највише занима јесте када се заправо завршило седам времена. Ако знамо одговор на то питање, онда знамо и када је почело да влада Божје Краљевство.

Јован: Разумем. Да погодим — седам времена се завршило 1914?

Ђорђе: Тачно!

Јован: Али како то знамо?

Ђорђе: Док је био на земљи, Исус је указао да се тада још није завршило седам времена. * Дакле, то мора да је веома дугачак период. Седам времена је почело вековима пре него што је Исус дошао на земљу. Тај период се наставио и након што се он вратио на небо. Сетите се и тога да је требало да се значење Данилових пророчанстава разуме тек у ’време краја‘. * Занимљиво је што су баш крајем 19. века неки искрени људи који су проучавали Библију пажљиво анализирали ово и још нека пророчанства и разумели да ће се седам времена навршити 1914. године. А догађаји у свету од 1914. потврђују да је то заиста била година када је Божје Краљевство почело да влада на небу. Те године су почели последњи дани овог света, то јест време краја. Свестан сам да је ово можда превише информација одједном...

Јован: Да. Сигурно ћу морати све ово поново да прочитам како бих добро разумео.

Ђорђе: Не брините. И мени је требало времена да бих склопио целу слику. У сваком случају, надам се да вам је овај разговор помогао да видите да Јеховини сведоци своја веровања о Краљевству темеље искључиво на Библији.

Јован: Наравно. Одувек сам вам се дивио што сва веровања темељите на Библији.

Ђорђе: Видим да је и вама важно да све у шта верујете има потпору у Библији. Сада сте чули доста нових информација. Вероватно још увек имате нека питања. На пример, видели смо да је седам времена повезано с Божјим Краљевством и да су она почела 607. пре н. е. Али како знамо да су се завршила 1914? *

Јован: Да, и ја се то питам.

Ђорђе: Сама Библија нам помаже да одредимо колико је тачно трајало седам времена. Да ли бисте желели да следећи пут разговарамо о томе? *

Јован: Врло радо.

Да ли имате неко библијско питање на које бисте волели да добијете одговор? Да ли вас занима неко веровање или активност Јеховиних сведока? Немојте се устручавати да поставите то питање када вас следећи пут посети неки Сведок. Њему ће бити драго да разговара с вама о томе.

^ одл. 5 Јеховини сведоци бесплатно проучавају Библију са заинтересованим особама тако што осматрају тему по тему.

^ одл. 21 Видети 9. поглавље књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.

^ одл. 61 Спомињући Јерусалим, као симбол Божје власти, Исус је у пророчанству о последњим данима рекао: „Јерусалим ће газити незнабошци док се не заврше времена незнабожаца“ (Лука 21:24). Дакле, Божја власт још није била поново успостављена у време када је Исус био на земљи и тако је требало да остане све до последњих дана.

^ одл. 65 Видети додатак „“1914. — значајна година у библијским пророчанствима“ у књизи Шта Библија заиста научава?

^ одл. 67 У следећем чланку у овој рубрици биће осмотрени библијски стихови који помажу да разумемо колико траје седам времена.