Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  септембар 2014.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Да ли ће људи уништити Земљу?

Да ли ће људи уништити Земљу?

„Један нараштај одлази, други нараштај долази, а земља остаје заувек.“ (КРАЉ СОЛОМОН, 11. ВЕК ПРЕ Н. Е. *)

Овај библијски писац је пролазност човековог живота упоредио са вечношћу планете. Заиста, већ хиљадама година генерације долазе и пролазе, а Земља показује своју изузетну способност да одржава живот — све до сада.

Период након Другог светског рата био је обележен великим напретком. Само једна генерација је видела невероватан развој на пољу транспорта, комуникација и технологије, што је допринело великим економским променама. Животни стандард који је данас многима свакодневица раније је био само сан. У међувремену се број људи на планети скоро утростручио.

Међутим, све то има своју цену. Каже се да људске активности озбиљно угрожавају Земљине природне циклусе. Заправо, неки научници кажу да смо ушли у ново геолошко раздобље које су назвали антропоцен — раздобље у ком људи у великој мери утичу на планету.

Библија је прорекла да ће доћи време када ће људи ’уништавати земљу‘ (Откривење 11:18). Неки се питају да ли је то време већ дошло. Колико се још штете може направити? Да ли ћемо достићи тачку после које нема повратка? Да ли ће људи заиста неповратно упропастити Земљу?

 ТАЧКА БЕЗ ПОВРАТКА?

Да ли је наша планета близу тачке после које нема повратка? Неки научници сматрају да је тешко предвидети последице климатских промена. Због тога су забринути да би изненадне и неочекиване климатске промене могле имати катастрофалне последице.

Погледајмо, на пример, западни Антарктик. Неки верују да ће константно глобално загревање довести до тренутка када се топљење леда више неће моћи зауставити. Зашто може доћи до тога? Ледени покривач по природи одбија сунчеве зраке. Али пошто се он стањује и смањује, океан постаје све видљивији. Будући да океан због своје тамније боје не одбија сунчеве зраке већ их упија, долази до његовог бржег загревања а самим тим и топљења глечера. Тако настаје зачарани круг. Повећање нивоа мора услед тог процеса могао би утицати на живот стотина милиона људи.

УТИЦАЈ ЧОВЕКА НА ЗЕМЉУ

Да би се санирало критично стање наше планете, израђују се бројни нацрти и планови. Једна дугорочна стратегија названа је одрживи развој, и она подразумева економски и друштвени напредак у еколошким границама наше планете. Какви су резултати постигнути?

Нажалост, као што гомилање дугова води до финансијске пропасти тако и прекомерно исцрпљивање природних богатстава води до еколошке пропасти. Људи и даље искоришћавају природна богатства брже него што се она могу обновити. Може ли се ишта учинити? Један еколог је отворено рекао: „Могло би се рећи да ми уопште не знамо да управљамо нашом планетом.“ То се уклапа у оно што каже и Библија: „Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23).

С друге стране, Библија нас уверава да Бог, наш Створитељ, неће дозволити да човек доведе планету до еколошке пропасти. У Псалму 115:16 можемо прочитати: „Земљу је [Бог] дао синовима људским.“  Наша планета је „добар дар“ од нашег небеског Оца (Јаковљева 1:17). Да ли нам је Бог дао тај дар само привремено, као да има рок трајања? Наравно да не! То се види у начину на који је створио нашу планету.

ЗАШТО ЈЕ БОГ СТВОРИО ЗЕМЉУ?

Библијска књига Постанак нам детаљно описује како је Бог стварао земљу. Најпре је била „празна и пуста“ и „простирала се тама“, али се помињу и ’воде‘, које су пресудне за живот (Постанак 1:2). Затим је Бог рекао: „Нека буде светлост“ (Постанак 1:3). Очигледно су сунчеви зраци прошли кроз атмосферу и на земљи се први пут појавила светлост. Тада су настали копно и море (Постанак 1:9, 10). Након тога су се појавили ’трава, биље које носи семе по својим врстама и дрвеће које рађа плод‘ (Постанак 1:12). Тако су настали елементи неопходни за процесе и циклусе који подржавају живот, као што је фотосинтеза. Због чега су извршене тако обимне припреме?

Пророк Исаија је рекао да је Бог „онај који је обликовао и начинио земљу, онај који ју је учврстио и који је није створио узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена“ (Исаија 45:18). Очигледно је да је Бог желео да планета буде настањена људима.

Нажалост, човек злоупотребљава тај Божји предиван дар и доводи га до ивице пропасти. Да ли ће Бог извршити оно што је у почетку замислио? Један човек из древног доба је рекао: „Бог није човек да лаже, ни син човечји да због нечега зажали. Зар је он нешто рекао, а да није учинио?“ (Бројеви 23:19). Бог сигурно неће дозволити да наша планета буде уништена, већ ће повратити еколошку равнотежу када буде ’уништио оне који земљу уништавају‘ (Откривење 11:18).

ЗЕМЉА — НАШ ДОМ У СВУ ВЕЧНОСТ

Исус Христ је у познатој Проповеди на гори рекао: „Срећни су кротки, јер ће наследити земљу“ (Матеј 5:5). Касније је у тој истој проповеди објаснио на који начин ће планета бити сачувана од уништења.  Својим следбеницима је рекао да се моле: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи.“ Дакле, путем свог Краљевства, Бог ће остварити оно због чега је и створио земљу (Матеј 6:10).

Указујући на дивне промене које ће донети Краљевство, Бог је рекао: „Гле, све чиним ново!“ (Откривење 21:5). Да ли то значи да ће Бог заменити нашу планету новом? Нема потребе, јер није проблем у њој. Али Бог мора да уклони оне који су одговорни за данашње проблеме на земљи, „оне који земљу уништавају“, а то су људске власти и системи. Њих ће заменити ’новим небом и новом земљом‘ — новом небеском влашћу, Божјим Краљевством, које ће владати над праведним људским друштвом (Откривење 21:1).

Да би се решила еколошка криза коју је проузроковао човек, Бог ће обновити земљине ресурсе. Псалмиста је под Божјим надахнућем то овако описао: „Милостиво земљу гледаш и обиље јој дајеш, дајеш јој богатства многа.“ Захваљујући Божјем благослову, владаће умерена клима и земља ће постати рај у ком ће бити обиље хране (Псалам 65:9-13).

Секретар Мохандаса Гандија, Пјарелал, рекао је да је овај покојни духовни вођа Индије приметио: „Земља може задовољити потребе сваког човека, али не и похлепу сваког човека.“ Божје Краљевство ће се позабавити кореном проблема тако што ће утицати на људска срца. Пророк Исаија је прорекао да под влашћу тог Краљевства људи ’неће чинити зло‘ један другоме нити ће уништавати планету (Исаија 11:9). Штавише, милиони људи из свих народа и култура већ данас усвајају Божја узвишена мерила. Они се уче да воле Бога и ближње, да буду захвални, да брину о животној средини, чувају природна богатства и живе у складу с Божјом вољом. Они се припремају за живот на рајској земљи (Проповедник 12:13; Матеј 22:37-39; Колошанима 3:15).

Наша планета је исувише драгоцена да би доживела еколошку пропаст

Запис о стварању из Постанка завршава се следећим речима: „Бог је погледао све што је начинио и било је веома добро“ (Постанак 1:31). Наша планета је исувише драгоцена да би доживела еколошку пропаст. Утешно је знати да је будућност наше планете сигурна у рукама њеног брижног Створитеља, Јехове Бога. Он обећава: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29). И ви можете бити међу „праведницима“ који ће нашу планету у сву вечност звати својим домом.

^ одл. 3 Цитат из Светог писма, Проповедник 1:4.