Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА АВГУСТ 2014.

 БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

Водио сам свој рат против неправде и насиља

Водио сам свој рат против неправде и насиља
  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1960.

  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: ЛИБАН

  • У ПРОШЛОСТИ: ТРЕНИРАО КУНГ-ФУ

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Одрастао сам у месту по имену Рамиш, близу израелско-либанске границе. Моје детињство је обележио грађански рат. Не могу да заборавим бројне недужне жртве које су због копнених мина постале инвалиди. Живот је био тежак и на сваком кораку је било насиља и криминала.

Наша породица је припадала Маронитској цркви, једној од источних католичких цркава. Отац је напорно радио како би прехранио нашу дванаесточлану породицу, а мајци је увек било веома важно да будемо редовни у цркви. С временом сам почео да увиђам да ни црква, као ни целокупно друштво, не брине о онима којима је помоћ најпотребнија.

Када сам био тинејџер, почео сам да се занимам за кунг-фу. Ишао сам на ригорозне тренинге и постао вешт у задавању удараца рукама и ногама. Такође сам научио да рукујем оружјем које се користи у борилачким вештинама. Размишљао сам: ’Не могу да зауставим рат, али барем могу да покушам да зауставим насилне људе.‘ Кад год бих видео неку тучу, без оклевања бих се умешао. Био сам нагле нарави и лако сам плануо. Водио сам свој рат против неправде и насиља и зато сам постао страх и трепет за људе у јужном Либану.

Године 1980, постао сам члан једног кунг-фу клуба у Бејруту. Иако су бомбе, гранате и ракете биле свакодневна појава, то ме није спречило да редовно идем на тренинге. У животу ми је било важно само да једем, спавам и да будем што сличнији глумцу Брус Лију, познатом кунг-фу мајстору. Носио сам фризуру као он, ходао као он, па чак и опонашао његов карактеристичан узвик у борби. Никада се нисам смејао.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Имао сам циљ да одем у Кину и професионално се бавим кунг-фуом. Једне вечери док сам напорно тренирао да  бих се припремио за одлазак у Кину, чуо сам да неко куца. Отворио сам врата у црној кунг-фу униформи, сав ознојен од вежбања. Угледао сам једног свог пријатеља, а с њим су била и два Јеховина сведока. Када су почели да причају о Библији, рекао сам да не знам ништа о њој. Нисам могао ни да претпоставим да ће се од тог тренутка мој живот потпуно променити.

Сведоци су ми из Библије показали зашто људи никада неће моћи да искорене неправду и насиље. Објаснили су ми да је Сатана Ђаво прави узрочник проблема (Откривење 12:12). Одушевила ме је њихова увереност и мир којим су зрачили. Такође, дирнуло ме је када сам сазнао да Бог има име (Псалам 83:18). Прочитали су ми и речи из 1. Тимотеју 4:8: „Телесно вежбање мало чему користи, а оданост Богу корисна је у сваком погледу, јер обећава живот — садашњи и будући.“ Те речи су веома утицале на мене.

Нажалост, изгубио сам контакт са Сведоцима, пошто су им чланови моје породице рекли да више не долазе. Па ипак, одлучио сам да оставим кунг-фу и почнем да проучавам Библију. Мојој браћи се није свидела та идеја, али ја сам био одлучан да поново пронађем Јеховине сведоке и проучавам с њима.

Тражио сам Сведоке, али безуспешно. У међувремену ме је веома погодила смрт мог оца, као и друге породичне трагедије. У то време сам радио у једној грађевинској фирми. Једног дана ме је колега по имену Адел питао зашто сам тако тужан. Када сам му рекао зашто, почео је да ми говори о библијској нади у ускрсење. Наредних девет месеци, овај Сведок је с пуно стрпљења и љубави проучавао Библију са мном.

Како сам напредовао у проучавању, све више сам схватао да ћу много тога морати да променим у својој личности. Није ми било лако. Одувек сам био раздражљив и било је лако извући ме из такта. Из Библије сам научио како да контролишем своју нарав и да се савладавам. На пример, у Матеју 5:44 стоји Исусов савет: „Волите своје непријатеље и молите се за оне који вас прогоне.“ А Римљанима 12:19 нас упозорава: „Не освећујте се [...] јер је писано: ’Моја је освета, ја ћу узвратити, каже Јехова.‘“ Ови и други библијски стихови помогли су ми да с временом постанем смиренији.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Иако се чланови моје породице у почетку нису слагали с мојом одлуком да проучавам с Јеховиним сведоцима, касније су почели да их поштују, а један мој брат је такође постао Јеховин сведок. Наша мајка, која је недавно преминула, бранила је наша уверења пред другима.

За мене је такође велики благослов моја дивна супруга, Анита, с којом проводим пуно времена проповедајући другима добру вест. Од 2000. Анита и ја живимо у Шведској, у граду по имену Ешилстуна, где поучавамо Библији људе који говоре арапски.

У срцу још увек саосећам с људима који су жртве насиља. Али знам зашто је данас тако и знам да ће то Бог ускоро променити. То ми помаже да имам праву радост и наду (Псалам 37:29).

Моја супруга и ја уживамо поучавајући друге о Јехови

Сазнајте више

Зашто Бог допушта зло и патњу?

Како се зло појавило и зашто Бог дозвољава да оно и даље постоји? Да ли ће патњи икада доћи крај?