Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  јун 2014.

Да ли постоји нада за оне који нису упознали Бога?

Да ли постоји нада за оне који нису упознали Бога?

ПРЕ извесног времена, у корејским новинама The Chosun Ilbo појавио се следећи занимљив наслов: „Да ли је ’племенита Шим Чонг‘, која није знала ништа о Исусу, отишла у пакао?“

Шим Чонг је девојка из једне корејске народне приповетке, која је била спремна да жртвује живот како би повратила слепом оцу вид. Овај наслов је привукао пажњу људи јер се многи диве ономе што је та девојка учинила. Штавише, у Кореји је „Шим Чонг“ постао синоним за добру и одану ћерку.

Многима звучи неправедно, чак шокантно, да једна таква особа може бити кажњена пакленим мукама само зато што се није крстила као хришћанка. На крају крајева, радња ове приче смештена је у време давно пре него што је порука о Христу стигла у њено село.

У поменутом чланку се налазио и интервју с једним свештеником. Питали су га да ли сви они који су умрли а да нису сазнали за Исуса одлазе у пакао. Шта је он одговорио? „То не знамо. Можемо само претпоставити да Бог има неки план [с таквим људима].“

УСЛОВ ЗА СПАСЕЊЕ?

Многи сматрају да је крштење услов за спасење. У Енциклопедији живих религија под одредницом „крштење“ стоји: „Јованово јеванђеље приказује Исуса како говори да човек може ући у царство Божије једино ако је ’рођен водом и Духом‘ (Јн. 3, 5).“ Због тога неки сматрају да ће они који умру, а да нису били крштени отићи у пакао или на неки други начин патити.

Међутим, многи други мисле да је такво веровање бесмислено. Милиони људи су умрли не познајући Библију. Да ли су они осуђени на вечне муке? Шта Библија каже о томе?

НАДА КОЈУ ПРУЖА БИБЛИЈА

Библија јасно показује шта Бог мисли о онима који у току живота нису сазнали за његову вољу. У Делима апостолским 17:30 стоји утешна мисао: „Бог се не обазире на времена таквог незнања.“ Коју наду онда Библија пружа онима који су умрли, а да нису имали прилику да уче о Богу?

Шта значи Исусово обећање: „Бићеш са мном у рају“?

Одговор се може наћи у Исусовим речима. Када му је злочинац који је умирао поред њега рекао: „Сети ме се кад дођеш у своје краљевство“, Исус му је одговорио: „Заиста, кажем ти данас, бићеш са мном у рају“ (Лука 23:39-43).

Да ли је Исус овом човеку обећао да ће бити на небу? Не, јер тај човек није био ’поново рођен‘ од воде и духа, што је услов за улазак у небеско Краљевство (Јован 3:3-6). Исус му је обећао да ће бити у рају. Будући да је био Јеврејин, овај човек је сигурно знао за рај на земљи — еденски врт — о ком се говори на почетку Библије (Постанак 2:8). Исусово обећање му је улило наду да ће ускрснути када земља поново буде рај.

Штавише, Библија обећава да ће „Бог ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела апостолска 24:15). „Неправедници“ су они који се нису држали Божјих праведних мерила јер нису знали шта је Божја воља. Исус ће ускрснути неправедног злочинца, као и милионе, а можда и милијарде других који су умрли а нису познавали Божју вољу. Они ће у рају на земљи бити поучени Божјим мерилима и имаће прилику да докажу да воле Бога тиме што ће поступати онако како он жели.

 КАДА УСКРСНУ НЕПРАВЕДНИЦИ

Када неправедници ускрсну, да ли ће им се судити на основу онога што су чинили у прошлости? Неће. У Римљанима 6:7 пише: „Ко је умро, ослобођен је од свог греха.“ Неправедници су смрћу платили своје грехе. Дакле, судиће им се на основу онога што буду радили након ускрсења, а не по ономе што су чинили пре смрти, док нису познавали Бога. Зашто је то добро?

Након ускрсења ће неправедници имати прилику да сазнају Божје законе. Они ће им бити откривени када се отворе „свици“ који се помињу у библијској књизи Откривење. Тада ће им се судити „према њиховим делима“, то јест по томе да ли ће слушати Божје законе или не (Откривење 20:12, 13). За многе неправеднике то неће бити друга шанса, него прва прилика да добију вечни живот на земљи тако што ће сазнати шта је Божја воља и живети по њој.

Ово библијско учење многима помаже да ојачају веру у Бога. Међу њима је и жена по имену Јонг Суг, која је одрасла у побожној католичкој породици. Неки њени рођаци су били свештеници. Пошто је желела да постане часна сестра, отишла је у самостан, али тамо се разочарала и зато га је напустила. Поред тога, није могла да се помири са учењем о паклу, јер јој није било јасно како би Бог правде и љубави могао да вечно мучи људе ватром.

У то време, срела је Јеховине сведоке који су јој показали следеће речи из Библије: „Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега, нити више имају плату“ (Проповедник 9:5). Помогли су јој да схвати да се њени преци не муче у паклу, већ да спавају смртним сном и чекају ускрсење.

Јонг Суг је разумела да многи никада нису чули за истину из Библије и зато је озбиљно схватила Исусове речи забележене у Матеју 24:14: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај.“ Она сада проповеда добру вест и преноси другима дивну наду из Библије.

„БОГ НИЈЕ ПРИСТРАН“

Библија каже: „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35). Управо таква савршена мерила очекујемо од Бога, за кога се каже да „воли праведност и правду“ (Псалам 33:5).