Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  јун 2014.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАКО БОГ ГЛЕДА НА ПУШЕЊЕ

Глобална епидемија

Глобална епидемија

Пушење је немилосрдни убица.

  • Током прошлог века, однело је 100 000 000 живота.

  • Сваке године односи око 6 000 000 живота.

  • У просеку, убије једну особу сваких шест секунди.

Нема изгледа да ће се стање променити.

Процењује се да ће, ако се садашњи тренд настави, до 2030. услед пушења годишње умирати више од 8 000 000 људи. Такође се предвиђа да ће због овог порока умрети 1 000 000 000 људи до краја 21. века.

Жртве дувана нису само пушачи већ и чланови њихове породице уколико се деси да пушач умре. Они доживљавају емоционални бол, а често су приморани на нижи животни стандард. Такође, сваке године 600 000 непушача умире због изложености дуванском диму. Терет осећају сви, и то у виду пораста здравствених трошкова.

За разлику од других епидемија код којих се лекари труде да пронађу лек, ова је потпуно излечива, а лек је добро познат свима. Др Маргарет Чан, генерални директор Светске здравствене организације, каже: „За ову епидемију криви су искључиво људи и она би се могла зауставити када би се владе и друштво залагали за то.“

На светском нивоу, спремност да се реши овај проблем никада није била већа. На пример, августа 2012. се око 175 земаља сложило да се предузму мере како би се смањила злоупотреба дувана. * Међутим, пандемија никако не јењава. Зашто? Сваке године, дуванска индустрија троши милијарде долара на рекламе како би привукла нове потрошаче, посебно жене и младе у земљама у развоју. Осим тога, због зависности коју ствара никотин, готово је сигурно да се стопа смртности неће смањити међу милијарду оних који су већ зависни. Ако садашњи пушачи не престану с том навиком, стопа смртности ће нагло скочити у наредне четири деценије.

Поред зависности, рекламе многима отежавају да се ослободе окова овог порока. Тако је било и са Наоко. Она је почела да пуши као тинејџерка, јер је желела да изгледа атрактивно попут модела с реклама. Иако су јој родитељи умрли од рака плућа, није престала да пуши. Ту навику је задржала и када је добила две ћерке. „Плашила сам се да ћу добити рак плућа и бринула сам због здравља своје деце“, признаје она, „али нисам могла да престанем. Мислила сам да никада нећу моћи.“

Па ипак, Наоко је престала. Пронашла је мотивацију у нечему што је помогло милионима да се ослободе зависности од дувана. О чему је реч? Сазнаћете у следећем чланку.

^ одл. 11 Ове мере обухватају едукацију о опасностима пушења, ограничавање рекламирања дуванских производа, повећање пореза на дуван и увођење програма за одвикавање од пушења.