Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА МАЈ 2014.

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Зашто су се злочинцима који су висили на стубу ломиле ноге?

О погубљењу Исуса и два злочинца, у Јовановом јеванђељу стоји: „Јудејци су замолили Пилата да се онима који су на стубу поломе ноге и да се њихова тела скину“ (Јован 19:31).

У јудејском закону је стајало да тело онога ко је погубљен, а затим обешен на стуб, ’не сме остати на стубу преко ноћи‘ (Поновљени закони 21:22, 23). Јудејци су очигледно исто правило примењивали и кад су таква погубљења спроводили Римљани. Ако би се онима који су висили на стубу поломиле ноге, убрзала би се смрт и тако би сахрана била пре заласка сунца и почетка сабата.

Током таквих погубљења, осуђеник би био прибијен на стуб помоћу клинова који су му забијани у руке и стопала. Када би се стуб подигао, он би висећи доживљавао страховит бол, јер би се његово тело ослањало само на клинове. Да би дисао, морао је да се опире о клин који му је прободен кроз ноге. Међутим, када би му се поломиле ноге, дисање би било немогуће. Убрзо би уследила смрт услед гушења — или шока.

Како су коришћене праћке у древним ратовима?

Праћка је била оружје којим је Давид убио дива Голијата. Изгледа да је научио да је користи док је био пастир (1. Самуилова 17:40-50).

Рељеф на ком се виде асирски ратници с праћкама како нападају један јудејски утврђени град

У уметности Египта и Асирије библијског времена може се наћи приказ праћке. То оружје се састојало од два ремена или канапа за које је био причвршћен комад коже или платна. Ратник би у њега ставио гладак или округао камен пречника око пет до осам центиметара, тежине око 250 грама. Затим би замахнуо праћком изнад главе и пустио један ремен, те би камен полетео с великом брзином и прецизношћу.

У ископинама на Блиском истоку пронађено је много каменова који су у древна времена коришћени у ове сврхе. Вешти ратници су могли да избацују камење из праћке и брзином од 160 до 240 километара на час. Не постоји потпуно слагање око тога да ли је праћка имала домет стреле, али сигурно је била смртоносна колико и она (Судије 20:16).