Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  април 2014.

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Како су живели робови у римском свету?

Римска огрлица за робове

У Римском царству, многи су постали робови након што су били заробљени у војним походима или киднаповани. Били су продати и најчешће никада више нису видели свој дом и породицу.

Многи робови су до смрти радили у рудницима. Од њих су нешто боље пролазили они који су радили на њивама или у домаћинствима. Роб је могао бити приморан да носи гвоздену огрлицу с натписом или привеском, на којем је било написано какву ће награду добити онај ко врати одбеглог роба. Робови који су више пута пробали да побегну могли су добити жиг на чело у виду слова F — што је почетно слово латинске речи fugitivus, која значи бегунац.

Апостол Павле је у својој посланици Филимону писао овом хришћанину како да поступа према свом одбеглом робу, Онисиму. Иако је Филимон имао законско право да оштро казни Онисима, Павле се позвао на хришћанску љубав и њихово пријатељство и замолио га да га ’лепо прими‘ (Филимону 10, 11, 15-18).

Зашто је Феникија била чувена по пурпурној боји?

Феникија, која се налазила на подручју данашњег Либана, била је чувена по тирском пурпуру, боји која је названа по граду Тиру. Соломон, краљ древног Израела, у уређивању храма је користио ’вуну пурпурне боје‘, коју је произвео један занатлија из Тира (2. Летописа 2:13, 14).

Тирски пурпур је био најскупоценија боја тог времена, у великој мери због напора који се улагао у његову производњу. Као прво, рибари су морали да сакупе огроман број морских пужева једне врсте познате као волак. * Било је потребно чак 12 000 пужева да би се обојила само једна хаљина. Затим су ти пужеви били одвојени од своје љуштурице како би се могле извадити њихове жлезде. На њих се потом додавала со и све је то три дана стајало на прозрачном и сунчаном месту. Након тога се стављало у велику посуду с поклопцем и неколико дана држало у загрејаној морској води.

Захваљујући трговини и колонизацији, Феничани су вековима држали тржиште тирске пурпурне боје. Такође су успели да тако дуг период производе довољно боје за то тржиште. На подручју Средоземног мора, све до шпанског града Кадиса, пронађени су древни предмети који сведоче о производњи пурпурне боје.

^ одл. 8 Величина им је између 5 и 8 центиметара.