Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА ФЕБРУАР 2014.

 ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

Зашто Бог допушта да јачи тлаче слабије?

Зашто Бог допушта да јачи тлаче слабије?

У Библији налазимо записе о тужним примерима тлачења слабијих. Тако нешто се десило Навутеју. * Краљ Израела Ахав је у десетом веку пре н. е. допустио својој жени, Језавељи, да убије Навутеја и његове синове како би он преузео његов виноград (1. Краљевима 21:1-16; 2. Краљевима 9:26). Зашто је Бог допустио тако страшну злоупотребу моћи?

„Бог [...] не може да лаже.“ (Титу 1:2)

Усредсредимо се на један важан разлог: Бог не може да лаже (Титу 1:2). Какве то везе има с тлачењем? На самом почетку људске историје, Бог је упозорио људе да ће побуна против њега водити до жалосног исхода — смрти. Тако се и догодило. Смрт је постала саставни део људског постојања од њихове побуне у Едену. Први смртни случај је био управо последица насиља. Десило се то када је Каин убио свог брата Авеља (Постанак 2:16, 17; 4:8).

Од тада се цела људска историја може укратко описати следећим речима: „Човек влада над човеком на несрећу његову“ (Проповедник 8:9). Да ли се ове речи из Библије испуњавају? Јехова је упозорио Израелце, свој народ, да ће их краљеви угњетавати и да ће због тога вапити за помоћ (1. Самуилова 8:11-18). Чак је и мудри краљ Соломон наметнуо народу тежак порез (1. Краљевима 11:43; 12:3, 4). Зли краљеви попут Ахава били су још гори према људима. Размислите о следећем: Да је Бог спречио све то угњетавање, зар не би заправо испало да је лагао?

„Човек влада над човеком на несрећу његову.“ (Проповедник 8:9)

Не треба да заборавимо да је Сатана тврдио да људи служе Богу из себичних мотива (Јов 1:9, 10; 2:4). Ако би Бог сачувао све своје слуге од угњетавања, зар то не би ишло у прилог Сатаниној тврдњи? А уколико би све људе сачувао од патње, зар не би учествовао у још већој лажи? Наиме, многи би закључили да људи могу успешно владати без Бога. Али Божја Реч каже управо супротно — човек никако не може управљати собом (Јеремија 10:23). Тек ће под влашћу Божјег Краљевства неправда нестати.

Да ли то онда значи да Бог не чини ништа у вези с тлачењем? Никако. Ево две ствари које он чини: Као прво, он разоткрива тај проблем, приказује насиље у правом светлу. На пример, у својој Речи је изнео све детаље о Језавељиној злобној завери против Навутеја. У њој се такође говори да се иза тих злодела крије један моћни владар, који покушава да остане у сенци (Јован 14:30; 2. Коринћанима 11:14). Библија каже да је то Сатана Ђаво. Дакле, тиме што нам Бог говори шта је зло и тлачење, и ко стоји иза тога, он нам помаже да препознамо зло и клонимо га се. Ако то будемо чинили, омогућиће нам вечну будућност.

Као друго, Бог нам пружа наду у свет без патње. То што је разоткрио, осудио и казнио Ахава и Језавељу, као и многе друге попут њих, уверава нас да ће он једног дана казнити све који данас чине зло (Псалам 52:1-5). Бог нам такође гарантује да ће због оних који га воле ускоро отклонити све тужне последице злодела. * Тада ће верни Навутеј и његови синови оживети, и то на рајској земљи у којој неће бити неправде (Псалам 37:34).

^ одл. 3 Видети чланак „Примери вере“ у овом издању.

^ одл. 8 Видети 11. поглавље књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.