Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА ЈАНУАР 2014.

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Како су се у Исусово време давали прилози у храму?

Храмска ризница се налазила у дворишту за жене. Она је у књизи The Temple — Its Ministry and Services описана овако: „Била је оивичена једноставним стубовима, и у њој се наспрам зида налазило тринаест касица, то јест ’труба‘, у које су се убацивали прилози.“

Те касице су се звале и трубе, јер су при врху биле уске а при дну широке. На свакој је било назначено за шта су прилози намењени и новац се користио само за то. Исус се једном приликом налазио у дворишту за жене и посматрао како многи, па и једна сиромашна удовица, убацују прилоге (Лука 21:1, 2).

Прве две касице су биле резервисане за храмски порез, једна за текућу а једна за претходну годину. У трећу, четврту, пету, шесту и седму стављао се новац за грлице, голубове, дрво, тамјан и златне посуде. Ако би неко издвојио више новца за одређену жртву, вишак би стављао у преостале касице. У осму се стављао преостали новац од жртава за грех. Касице од девет до дванаест служиле су за новац преостао од жртава за преступ, од жртвованих птица, од жртава назиреја и жртава очишћених губаваца. У тринаесту су се убацивали добровољни прилози.

Да ли је библијски писац Лука био добар историчар?

Лука је написао јеванђеље које носи његово име, као и књигу Дела апостолска. Он је рекао да је ’помно испитао све од почетка‘, али неки изучаваоци доводе у питање његов запис (Лука 1:3). Колико је Лука био прецизан?

Он је у свој запис уврстио историјске чињенице које се могу проверити. На пример, користио је неке мање познате титуле римских државних службеника, као што су магистрати, то јест градски управитељи у Филипима и азијарси, високи службеници у Ефесу (Дела апостолска 16:20, фуснота; 19:31, фуснота). Лука је такође за Ирода Антипу рекао да је тетрарх, владар једне области, а Сергија Павла је назвао проконзулом Кипра (Дела апостолска 13:1, 7).

Лукина тачна употреба титула није занемарљива, будући да се у то време с променом статуса неке римске територије мењала и титула надлежне особе. Библиста Брус Мецгер каже: „Сваки пут се покаже да се информације из Дела апостолских уклапају у тадашње временске и географске оквире.“ Други библиста, Вилијам Ремзи, за Луку каже да је „изузетан историчар“.