Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  новембар 2013.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЈЕ БОГА ТЕШКО ВОЛЕТИ?

Лаж која је Богу одузела име

Лаж која је Богу одузела име

ШТА МНОГИ ВЕРУЈУ.

„Не постоји сагласност ни око тога да ли се може говорити о Божјем имену, а камоли како би оно гласило“ (Theological Studies, Дејвид Канингам, професор религије).

БИБЛИЈСКА ИСТИНА.

Бог је рекао: „Ја сам Јехова. То је име моје“ (Исаија 42:8). Име Јехова на хебрејском значи „Он проузрокује да постане“ (Излазак 3:14, фуснота).

Јехова жели да користимо његово име. „Призивајте име његово!“, стоји у Библији. „Објављујте народима дела његова! Обзнањујте да је узвишено име његово!“ (Исаија 12:4).

Исус је користио Божје име. У молитви је, говорећи о својим ученицима, рекао Јехови: „Обзнанио сам им твоје име и обзнањиваћу га.“ Зашто је то чинио? „Да љубав којом си ме [Боже] волео буде у њима и ја у јединству с њима“, рекао је он (Јован 17:26).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖАН ОДГОВОР.

„Онај ко не зна Божје име у ствари не познаје Бога и не може га волети, јер је Он за њега само нека сила“, написао је теолог Валтер Лаури.

Човек по имену Виктор ишао је сваке седмице у цркву, али није имао осећај да заиста познаје Бога. Он каже: „Када сам сазнао да је Божје име Јехова, то је било као да сам стао пред њега и коначно упознао оног о коме сам слушао тако много. За мене је он постао стваран и сада осећам да ми је близу.“

Јехова обраћа пажњу на оне који користе његово име и постаје им пријатељ. Бог обећава да ће онима „који размишљају о његовом имену“ бити „милостив као што је човек милостив свом сину који му служи“ (Малахија 3:16, 17). Он такође у Библији обећава да ће штитити људе који призивају његово име: „Свако ко призове Јеховино име биће спасен“ (Римљанима 10:13).