Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  новембар 2013.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ДА ЛИ ЈЕ БОГА ТЕШКО ВОЛЕТИ?

Лаж која је Богу дала сурово лице

Лаж која је Богу дала сурово лице

ШТА МНОГИ ВЕРУЈУ.

„По учењу Православне цркве – ’ад‘ [пакао] је загробно стање грешних душа које се у том стању налазе у власти ђавола и злобних духова“ (Православна енциклопедија). „Душе оних који умиру у смртном гријеху одмах након смрти силазе у пакао, гдје трпе паклене муке, ’вјечни огањ‘“ (Катекизам Католичке цркве). Неке верске вође сматрају да је пакао место Божје одсутности и заборава.

БИБЛИЈСКА ИСТИНА.

„Душа која греши, она ће умрети“ (Језекиљ 18:4). „Мртви нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5). Ако душа умире и није свесна ничега, како се може мучити у ’вечном огњу‘ или како може доживети бол услед одвојености од Бога?

У Библији се хебрејска и грчка реч које се често преводе са „пакао“ у ствари односе на место и стање заједничко за све умрле. На пример, за Исуса се у Библији пророчански каже: „Душу моју нећеш оставити у гробу [„паклу“, Даничић-Караџић]“ (Дела апостолска 2:27). Бог сигурно не би послао Исуса у пакао да би га одвојио од себе или да би га тамо мучио. Исус је једноставно био мртав у гробу.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖАН ОДГОВОР.

Суровост нас не привлачи, већ одбија. „Од малих ногу сам поучена да постоји пакао“, каже Росио из Мексика. „Била сам у тако великом страху да нисам могла да замислим да Бог има иједну лепу особину. За мене је он био пун гнева и немилосрдан.“

Када је сазнала из Библије какав је Бог и какво је стање мртвих, променила је своје гледиште о Богу. „Осетила сам слободу, као да сам се ослободила тешког терета“, каже она. „Уверила сам се да нам Бог жели најбоље, да нас воли и да ја могу волети њега. За мене је он постао попут оца који узима за руку своју децу и жели им само добро“ (Исаија 41:13).

Многи су побожни јер се плаше да не оду у пакао, али Бог не жели да му служимо из страха. Он жели нешто друго, о чему је и Исус говорио: „Воли Јехову, свог Бога“ (Марко 12:29, 30). Поред тога, када схватимо да Бог никада није неправедан, бићемо уверени да ће праведно поступати и у будућности. Попут Елијуја, пријатеља верног Јова, с потпуном сигурношћу можемо рећи: „Далеко је од истинитог Бога да зло чини, и од Свемоћног да неправедно поступа!“ (Јов 34:10).