„’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест.“ (Исус Христ) *

Некима је тешко да воле Бога. За њих је он далек и недокучив, па чак и суров. Погледајте шта су неки рекли:

  • „Молио сам се Богу за помоћ, али сам у исто време имао осећај да је далеко, да ме не чује. За мене је он био апстрактна сила, без емоција“ (Марко, Италија).

  • „Искрено сам желела да се приближим Богу, али ми је он био тако далек. Сматрала сам да је суров и да нас кажњава. Мислила сам да нема осећања“ (Роса, Гватемала).

  • „Кад сам била мала, мислила сам да Бог само тражи наше грешке и да чека да нас казни. Касније сам почела да верујем да га није брига за нас. Он је за мене био попут господара који управља људима, а није заинтересован за њих“ (Ромни, Канада).

Шта ви мислите? Да ли је Бога тешко волети? Људи вековима размишљају о том питању. Заправо, током средњег века, већина оних који су се изјашњавали као хришћани нису се чак ни молили Богу. Зашто? Зато што су имали морбидан страх од њега. Историчар Вил Дјурант то овако износи: „Како је обичан грешник могао да се усуди да своју молитву упути тако страшном и удаљеном трону?“ (Доба вере, том II, страна 876).

Због чега људи доживљавају Бога као ’страшног и далеког‘? Шта Библија каже о њему? Да ли нам истина о Богу може помоћи да га волимо?