Док посматрамо свет око себе, наше очи и мозак прикупљају и обрађују информације. Поглед на неку воћку помаже нам да одлучимо да ли ћемо је појести. Поглед у небо помаже нам да закључимо да ли ће данас падати киша. Такође, док читамо неки текст, ми разабиремо значење речи. На све то утичу боје. Како то?

На основу боје воћа одређујемо да ли је оно зрело и сочно. Боја неба и облака говори нам какво ће бити време. Док нешто читамо, нашим очима прија контраст између слова и позадине. Вероватно тога нисмо ни свесни, али боје нам у неку руку помажу да спознамо свет око себе. Поред тога, оне утичу и на наше емоције.

УТИЦАЈ БОЈА НА НАШЕ ЕМОЦИЈЕ

Док шетамо међу рафовима у некој продавници, запажамо мноштво производа који су дизајнирани тако да привуку нашу пажњу. Можда нисмо ни свесни да су боје на амбалажама тако искомбиноване да се њима циља на одређене жеље потрошача, као и на одређен пол и старосну групу. Стручњаци за ентеријер, модни стилисти и уметници такође знају да боје стварају у нама одређене емоције.

У зависности од средине у којој живе, људи повезују боје с различитим стварима. На пример, неки народи у Азији црвену боју повезују са срећом и слављем, док се у неким деловима Африке она повезује с тугом и жалошћу. Међутим, без обзира одакле потичемо, сви у суштини исто реагујемо на одређене боје. Осмотримо шта значе три боје и како оне утичу на нас.

ЦРВЕНА је веома упадљива боја. Она означава снагу и активност, а доводи се у везу и с ратом и опасношћу. У нама буди снажна осећања, може убрзати метаболизам и дисање и довести до повишеног крвног притиска.

Хебрејска реч за „црвено“, која се користи у Библији, изведена је од речи која значи „крв“. У једној упечатљивој библијској визији, крволочна симболична блудница која јаше „на скерлетној звери пуној хулних имена“ приказана је у одећи пурпурне и скерлетне (светлоцрвене) боје (Откривење 17:1-6).

ЗЕЛЕНА доводи до супротних реакција од црвене, то јест успорава метаболизам и делује умирујуће. Опушта нас гледање зелених вртова и обронака. Ко је заслужан за то што је вегетација тако пријатне, зелене боје? Библијска књига Постанак говори да иза тога стоји Бог (Постанак 1:11, 12, 30).

БЕЛА се често повезује са светлошћу, сигурношћу и чистоћом. Такође се доводи у везу са особинама попут доброте, безазлености и честитости. Бела је боја која се најчешће помиње у Библији. На пример, у визијама су приказани људи и анђели у белој одећи, која симболизује праведност и духовну чистоћу (Јован 20:12; Откривење 3:4; 7:9, 13, 14). Бели коњи  с јахачима обученим у бео, чист лан представљају праведан рат (Откривење 19:14). Бог користи белу боју да би нагласио да је спреман да опрости грехе, што се види из следећих речи: „Ако ваши греси буду као скерлет, постаће бели као снег“ (Исаија 1:18).

БОЈЕ КАО ПОМОЋ ПРИ ПАМЋЕЊУ

То што се у Библији користе боје показује да Бог зна какве емоције у нама оне стварају. На пример, библијска књига Откривење пророчански описује данашње стање у свету. Наиме, помињу се ратови, глад и смрт услед несташице хране и болести. Да бисмо то пророчанство лакше запамтили, забележена је једна упечатљива визија о јахачима на коњима — и то коњима у боји.

Као прво, појављује се бео коњ, који симболизује праведан рат Христа Исуса. Затим долази коњ пламене боје, који представља ратовање међу народима. За њим излази црни коњ, који означава глад. На крају се појављује ’бледи коњ и на њему јахач коме је име Смрт‘ (Откривење 6:1-8). Боја сваког коња ствара у нама емоционалну реакцију која одговара ономе што ти коњи симболизују. Зато нам је лако запамтити шта они значе у данашњој струји времена.

У Библији има много примера у којима су боје део сликовитог изражавања. Логично је што онај ко је створио светлост и људско око користи боје да би нам на сликовит начин пренео поуке које ће се лако разумети и памтити. Помоћу боја прикупљамо и обрађујемо информације. Оне утичу на наше емоције. Помажу нам да се сетимо шта представља одређена симболика. Боје су диван дар од нашег Створитеља и оне чине наш живот чудесно лепим.