Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  октобар 2013.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ЗАШТО ЧИТАТИ СВЕТО ПИСМО?

Како је свет настао

Како је свет настао

Прва библијска књига, Постанак, у једној реченици описује како је свет настао: „У почетку створи Бог небеса и земљу“ (Постанак 1:1). Након што је створио биљке и животиње, Бог је начинио прве људе, Адама и Еву. Они су се разликовали од животиња јер су по особинама били слични Богу и имали су слободну вољу. Зато, ако би погрешили, били би одговорни за своје поступке. С друге стране, ако би слушали Божје смернице, могли би да као прародитељи свих људи испуне улогу коју им је Бог наменио и да заједно са својим потомством уживају у савршеном, вечном животу на рајској земљи.

Међутим, један анђео је искористио људе да би остварио своје себичне жеље. Тако је постао Сатана, што значи „противник“. Користећи змију, разговарао је с Евом и преварио је, рекавши да би јој било боље без Божјег вођства. Адам и Ева су послушали Сатану и тако окренули леђа свом Створитељу. Због тог погрешног избора изгубили су вечни живот и пренели на све људе грех, несавршеност и неизбежну смрт.

Бог је одмах објавио да ће исправити ту жалосну ситуацију и пружити Адамовим потомцима прилику да добију вечни живот. Прорекао је да ће се појавити „потомство“, то јест неко ко ће уништити Сатану и уклонити сву патњу коју су проузроковали Сатана, Адам и Ева (Постанак 3:15). Ко је тај ’потомак‘? То се тек касније открило.

У међувремену, Сатана је непрестано покушавао да осујети Божју намеру. Грех и зло су се брзо ширили. Бог је одлучио да уништи зле у Потопу. Рекао је праведном Ноју да изгради арку. У њој су се спасли Ноје и његова породица, као и животиње за које је Бог рекао да их уведу у арку.

Годину дана након што је почео Потоп, Ноје и његова породица су изашли на очишћену земљу. Али ’потомак‘ је тек требало да се појави.

(Темељено на Постанку, поглавља 1-11; Јудиној 6, 14, 15 и Откривењу 12:9.)