Да ли верујете у Бога? Можете ли навести неки доказ да он постоји? Ми смо заправо окружени доказима да постоји Створитељ који је мудар, моћан и који нас воли. Да ли су они уверљиви? Да бисмо одговорили на то питање, погледајмо шта је апостол Павле написао у својој посланици хришћанима у Риму.

Павле је рекао: „[Божја] невидљива својства, наиме његова вечна моћ и божанство, јасно се виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено, тако да ти људи немају изговора“ (Римљанима 1:20). Као што је Павле истакао, Створитељ је такорећи ставио потпис на дело својих руку. Погледајмо поближе Павлове речи.

Он је рекао да се Божја својства могу видети „још од стварања света“. У овом контексту, грчка реч преведена као „свет“ не односи се на нашу планету. Она означава човечанство. * Дакле, Павле је рекао да човек, још од када је створен, има прилику да види Божје особине у свему што је створено.

Докази се налазе свуда око нас. Они нису скривени у природи већ се јасно виде. Од највећег до најмањег, сва дела стварања откривају не само да постоји Створитељ већ и да има предивне особине. Зар није доказ Божје мудрости то што је у природи све изванредно осмишљено? Зар нам небо посуто звездама и огромни морски таласи не показују његову моћ? Зар не видимо његову љубав у разноврсној храни која прија нашем непцу, као и у предивном призору заласка сунца? (Псалам 104:24; Исаија 40:26).

Колико су очигледни ти докази? Толико су јасни да они који их не виде и зато одбијају да верују у Бога заправо „немају изговора“. Један теолог је то овако објаснио: Замислите возача који игнорише знак за обавезно скретање. Полицајац га зауставља и пише казну. Возач покушава да га увери да није видео знак. Али његове речи немају тежину јер је знак јасно уочљив а он нема проблема са видом. Осим тога, сваки возач има одговорност да запажа знакове и поступа у складу с њима. Исто је и са доказима о Божјем постојању које налазимо у природи. Тај „знак“ је јасно уочљив. А ми смо бића обдарена разумом и можемо га видети. Зато немамо изговор ако га игноришемо.

Створитељ је такорећи ставио потпис на дело својих руку

Божја дела стварања су заиста попут обимне књиге која нам много открива о Створитељу. Али постоји једна књига из које можемо научити далеко више о њему — Библија. На њеним страницама се налази одговор на важно питање: Која је Божја намера за земљу и људе? То сазнање нам помаже да се приближимо Богу чија се ’невидљива својства јасно виде‘ у свету око нас.

Предлог за читање Библије у августу:

Римљанима 1-16

^ одл. 5 Библија говори да је „свет“ крив за грех и да му је потребан спаситељ, на основу чега се јасно разуме да се у тим контекстима овај израз односи на људе а не на нашу планету (Јован 1:29; 4:42; 12:47).