Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА АВГУСТ 2013

 ПИТАЊА ЧИТАЛАЦА

Зашто Библија не открива имена неких личности?

Зашто Библија не открива имена неких личности?

У Књизи о Рути, човек који није желео да изврши дужност прописану Мојсијевим законом назван је „тај и тај“ (Рута 4:1-12, фуснота). Да ли због тога треба да закључимо да су све личности чије се име не налази у Библији лоше или да нису заслужиле да се њихово име спомене?

Свакако да не. Осмотримо један другачији пример. Уочи своје последње Пасхе, Исус је рекао ученицима да ’иду у град к томе и томе‘ и у његовој кући припреме све што је потребно за прославу (Матеј 26:18). Да ли треба да закључимо да је тај човек био лош или да је и сувише небитна личност? Ни у ком случају, јер је он сигурно био Исусов ученик. Његово име је изостављено зато што није важно у овој причи.

Поред тога, у библијском запису се налазе имена многих злих људи, а такође се помињу многи верни људи чије име не знамо. На пример, добро нам је познато име прве жене, Еве. Међутим, она је својом себичношћу и непослушношћу навела Адама на грех, због чега сви ми данас испаштамо (Римљанима 5:12). За разлику од тога, име Нојеве жене није записано у Светом писму, али ми веома ценимо несебичност и послушност коју је показала док је подржавала свог супруга у важном задатку. Јасно је да то што се њено име не помиње не умањује њену важност и није знак Божјег неодобравања.

Постоје и многе друге особе које су имале истакнуту, па чак и веома упечатљиву улогу у Јеховиној намери, а чије име није записано у Библији. Сетимо се мале Израелке која је била робиња у дому Намана, сиријског војсковође. Она је одважно рекла својој господарици, Намановој жени, да у Израелу постоји Јеховин пророк који може помоћи Наману. Захваљујући томе, десило се једно велико чудо (2. Краљевима 5:1-14). Ћерка израелског судије Јефтаја такође нам је пружила изврстан пример вере. Да би њен отац испунио свој завет, била је спремна да се одрекне могућности да ступи у брак и има децу (Судије 11:30-40). Исто тако, не знамо имена писаца више од 40 псалама, као и неких пророка који су верно обављали значајне задатке (1. Краљевима 20:37-43).

Можда је још упечатљивији пример верних анђела. Њих има на стотине милиона а у Библији су записана само два имена — Гаврило и Михаило (Данило 7:10; Лука 1:19; Јудина 9). Библија не открива имена осталих анђела. На пример, Самсонов отац Маноје упитао је једног анђела: „Како се зовеш? Хтели бисмо да ти одамо част кад се испуни твоја реч.“ Како је он одговорио? „Зашто ме питаш како се зовем?“ Тај анђео је био скроман и није желео да прихвати част која припада само Богу (Судије 13:17, 18).

Свето писмо не објашњава у сваком појединачном случају зашто се нечије име спомиње а нечије не. Али можемо много научити од верних особа које су служиле Богу и није им било стало до славе и угледа.