Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ: ДА ЛИ ЈЕ БОГ ОКРУТАН?

Зашто људи кажу да је Бог окрутан?

Зашто људи кажу да је Бог окрутан?

НЕКИ сматрају да није на месту поставити питање: „Да ли је Бог окрутан?“ Међутим, многи људи заиста желе да знају да ли је Бог окрутан. Има чак и оних који тврде да јесте. Због чега?

Када се деси нека природна катастрофа, неки преживели се питају: „Зашто Бог то дозвољава? Да ли је он равнодушан? Или је чак окрутан?“

Друге муче слична питања док читају Библију, то јест Свето писмо. На пример, када наиђу на запис о Потопу у Нојево доба, запитају се: „Зашто би Бог усмртио толико људи? Зар то није окрутно?“

Да ли сте и ви о томе размишљали? Можда вас је неко питао да ли је Бог окрутан, а ви нисте знали шта да одговорите. У сваком случају, може вам помоћи одговор на следеће питање.

ЗАШТО МРЗИМО ОКРУТНОСТ?

Једноставно речено, ми мрзимо окрутност зато што имамо осећај за правду. По томе се разликујемо од животиња. Створитељ нас је створио „по својој слици“ (Постанак 1:27). Шта то значи? Имамо способност да одражавамо његове особине, а исто тако и унутрашњи осећај за то шта је исправно а шта неисправно. Дакле, ако мрзимо окрутност зато што смо од Бога добили осећај за правду, зар није логично да и Бог мрзи окрутност?

Такво размишљање је у складу с оним што је Бог рекао о себи у Библији: „Моји путеви [су] виши од ваших путева и моје мисли од ваших мисли“ (Исаија 55:9). Ако бисмо тврдили да је Бог окрутан, зар не бисмо тиме тврдили да су наши путеви виши од његових? Било би мудрије да осмотримо још чињеница пре него што донесемо било какав закључак. Зато можда не треба да се питамо да ли је Бог окрутан већ зашто неки његови поступци делују окрутно. Осмотримо најпре шта значи бити окрутан.

Када за некога кажемо да је окрутан, ми доводимо у питање његове мотиве. Окрутна особа ужива док гледа друге како пате или је равнодушна на њихов бол. Примера ради, окрутан отац дисциплинује свог сина зато што жели да повреди његова осећања. А добар отац дисциплинује сина да би га поучио или заштитио. Лако је погрешно протумачити туђе мотиве — што сигурно знате ако је и вас неко некада погрешно протумачио.

Размотримо два разлога због којих неки сматрају да је Бог окрутан — природне катастрофе које данас видимо и Божје осуде о којима читамо у Светом писму. Шта кажу чињенице?