Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  мај 2013.

Да ли ћете веровати Богу?

Да ли ћете веровати Богу?

ЗАМИСЛИТЕ да је ваш пријатељ, ког веома цените, урадио нешто што вас је изненадило. Други га критикују због тога и приписују му погрешне мотиве, говорећи да је окрутан. Да ли бисте се одмах сложили с њима или бисте чекали да чујете његову страну приче? Ако он није ту и не може да објасни, да ли бисте били стрпљиви и показали поверење у њега?

Пре него што донесете свој суд, можда бисте желели да размислите о још нечему — на пример, колико добро га познајете и због чега га толико цените. То је поштено. Сад размислите: Зар не можемо то исто начело применити када је реч о томе да ли је Бог окрутан?

Можда вам је тешко да разумете неке Божје поступке, или се питате због чега је дозволио неке ствари. Многи људи ће вам рећи да је Бог окрутан и да и ви треба тако да протумачите његове мотиве. Да ли ћете имати довољно поверења у њега док не прикупите више чињеница? Одговор можда зависи од тога колико добро познајете Бога. Запитајте се: ’Да ли је Бог показао да ми је прави пријатељ?‘

Ако вас живот није мазио, могуће је да сте у искушењу да кажете да се Бог нимало није показао као пријатељ. Али размислите на тренутак. Шта заправо треба да припишемо Богу — потешкоће или благослове у свом животу? Као што смо видели, Сатана је „владар овог света“, а не Јехова (Јован 12:31). Стога, Сатана је углавном одговоран за патњу и неправду у свету. Такође, зар се не слажете да је узрок многих проблема и наша несавршеност, као и непредвиђени догађаји?

Шта заправо треба да припишемо Богу — потешкоће или благослове у свом животу?

С друге стране, шта можемо с правом приписати Богу? Запазите шта Свето писмо каже о њему: Бог је ’Творац неба и земље‘; он је начинио и човека који је „дивно створен“; Јехова је ’Бог у чијој је руци наш дах‘ (Псалам 124:8; 139:14; Данило 5:23). На шта ове речи указују?

Сваки свој дах и само постојање дугујемо нашем Створитељу (Дела апостолска 17:28). Дар живота, лепоте које нас окружују, радост коју нам пружају љубав и пријатељство, задовољства која имамо због чула укуса, додира, слуха и мириса — све су то дарови од Бога (Јаковљева 1:17). Да ли се слажете да га све то чини пријатељем достојним нашег поштовања и поверења?

Можда вам је заиста тешко да верујете Богу. Чини вам се да га још увек не познајете довољно да бисте се уздали у њега. То је разумљиво. У овим кратким чланцима не можемо размотрити све разлоге због којих неки људи тврде да је Бог окрутан. Али зар не би било вредно труда боље упознати Бога? * Уверени смо да ћете на тај начин сазнати истину о њему. Да ли је окрутан? Баш напротив: „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8).

^ одл. 8 На пример, више о томе зашто Бог допушта зло може се наћи у 11. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.