Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Да ли су окрутне Божје осуде?

Да ли су окрутне Божје осуде?

ДА БИСМО дошли до одговора на ово питање, осмотримо накратко два примера Божјих осуда у Библији — Потоп у Нојево доба и истребљење Хананаца.

ПОТОП У НОЈЕВО ДОБА

ШТА ЉУДИ КАЖУ: „Бог је био окрутан када је потопом уништио све људе осим Ноја и његове породице.“

ШТА СВЕТО ПИСМО КАЖЕ: Бог је рекао: „Мени није драго да онај ко је зао умре, него да се одврати од свог пута и да живи“ (Језекиљ 33:11). Дакле, уништење злих у Нојево време Богу није пружило нимало задовољства. Зашто је онда то урадио?

Свето писмо нам открива да је Бог својим осудама над безбожним људима у прошлости заправо „поставио пример онога што треба да дође“ (2. Петрова 2:5, 6). У ком смислу?

Као прво, Бог је јасно показао да и те како види окрутне људе који наносе патњу другима и сматра их одговорнима за то. Иако нерадо кажњава људе, с временом ће окончати сву неправду и патњу.

Као друго, на основу тога како је Бог поступао у прошлости види се да он увек с љубављу упозорава људе пре него што их казни. Ноје је упозоравао људе, али већина га није слушала. У Светом писму пише: „Нису обраћали пажњу док није дошао потоп и све их однео“ (Матеј 24:39).

Да ли је Бог поступао по том примеру? Свакако. Рецимо, упозорио је свој народ Израел да ако постану зли попут народа око њих, дозволиће да их непријатељи нападну, униште њихову престоницу Јерусалим и одведу их у изгнанство. Израелци су управо постали такви — чак су отишли толико далеко да су жртвовали децу. Да ли је Јехова реаговао? Да, али тек након што је увек изнова слао пророке да упозоравају његов народ, не би ли се променили пре него што буде касно. Такође је рекао: „Суверени Господ Јехова не чини ништа, а да своју тајну не открије својим слугама, пророцима“ (Амос 3:7).

ЗАШТО ЈЕ ОДГОВОР ВАЖАН ЗА НАС: Јеховине осуде из прошлости представљају пример  који нам улива наду. С поуздањем можемо очекивати Божју осуду над онима који окрутно проузрокују патњу. У Библији стоји: „Јер ће се истребити они који зло чине [...] А кротки ће поседовати земљу, и уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:9-11). Како вам се чини помисао на пресуду која ће човечанство ослободити патње? Да ли бисте рекли да је то окрутно или милосрдно?

ИСТРЕБЉЕЊЕ ХАНАНАЦА

ШТА ЉУДИ КАЖУ: „Уништење Хананаца је био окрутан ратни злочин који би се могао упоредити са данашњим геноцидом.“

ШТА СВЕТО ПИСМО КАЖЕ: „Сви [су] путеви његови правда. Он је веран Бог, нема у њему неправде“ (Поновљени закони 32:4). Божја осуда се не може поредити са људским ратовима. Због чега? Зато што, за разлику од људи, Бог може да чита срце — он види какав је човек изнутра.

На пример, када је Бог осудио градове Содом и Гомору и одлучио да их уништи, верни човек Аврахам се бринуо да ли ће правда бити задовољена. Било му је тешко да замисли да би његов праведни Бог могао „погубити праведника заједно са злим“. Бог га је стрпљиво уверио да ако би у Содому било макар десет добрих људи, поштедео би тај град (Постанак 18:20-33). По свему судећи, Бог је испитао срце људи и видео колико су били зли (1. Летописа 28:9).

Бог је на сличан начин просудио Хананце и с правом наредио њихово уништење. Тај народ је био познат по својој окрутности, што се видело из верских обреда као што је спаљивање живе деце * (2. Краљевима 16:3). Хананци су знали да је Јехова одредио да Израелци заузму њихову земљу. Они који су одлучили да остану у земљи и боре се против Израелаца свесно су се супротставили не само њима него и Јехови, који је пружио снажан доказ да је са својим народом.

Поред тога, Бог је указао милосрђе Хананцима који су престали да чине зло и који су прихватили његова висока морална мерила. Примера ради, хананска блудница Рава и њена породица били су поштеђени. Такође, када су становници хананског града Гаваона тражили милост, сачуван је живот и њима и њиховој деци (Исус Навин 6:25; 9:3, 24-26).

ЗАШТО ЈЕ ОДГОВОР ВАЖАН ЗА НАС: Из онога што се десило Хананцима можемо научити важну лекцију. Све је мање времена остало до прореченог „дана суда и уништења безбожника“ (2. Петрова 3:7). Јехова ће искоренити људску патњу тиме што ће са земље уклонити оне који одбацују његову праведну власт. За оне који воле Јехову то ће бити прави благослов.

Хананци су били познати по својој окрутности и свесно су се супротставили Богу и његовом народу

Јехова нас с љубављу подсећа да одлуке родитеља утичу на њихову децу. У Божјој Речи пише: „Изабери живот да будеш жив и ти и твоје потомство, тако што ћеш волети Јехову, свог Бога, слушати његов глас и држати се њега“ (Поновљени закони 30:19, 20). Да ли су то речи окрутног Бога или Бога који воли људе и жели да њихов избор буде мудар?

^ одл. 15 Археолози су међу ископинама пронашли доказе да је жртвовање беба било део хананске религије.