Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА АПРИЛ 2013

Исус Христ открива смисао живота

Исус Христ открива смисао живота

ДА ЛИ је Исус имао смисаон живот? Знамо да је одрастао у скромним условима и да није стекао много материјалних добара. За себе је рекао да „нема где да спусти главу“ (Лука 9:57, 58). Поред тога, имао је непријатеље који су га мрзели, оклеветали и на крају убили.

Можда мислите: ’Ја не замишљам тако смисаон живот!‘ Али постоји још много тога о Исусу што треба узети у обзир. Осмотримо четири важне ствари.

1. ИСУС ЈЕ ИМАО ОДРЕЂЕНУ СВРХУ У ЖИВОТУ — ВРШЕЊЕ БОЖЈЕ ВОЉЕ

„Моја је храна да вршим вољу онога који ме је послао.“ (Јован 4:34)

Исус је и речима и делима настојао да врши вољу свог небеског Оца, Јехове. * У томе је заиста уживао и чак је то упоредио са храном, што се види у цитираном стиху. Погледајмо у којим околностима је он то рекао.

Исус је те речи изговорио негде у подне (Јован 4:6). Пре подне је пешачио по брдовитом самаријском крају и нема сумње да је огладнео. Чак су га и ученици подстицали: „Учитељу, једи“ (Јован 4:31). У свом одговору, Исус је показао да га извршавање задатка који му је Бог поверио крепи и јача. Зар то нису речи човека чији живот има смисао?

2. ИСУС ЈЕ ВЕОМА ВОЛЕО СВОГ ОЦА

„Волим Оца.“ (Јован 14:31)

Исус је био изузетно близак са својим небеским Оцем. Дубока љубав га је навела да говори о њему — о његовом имену, намери и особинама. Речима, делима и ставовима, Исус је савршено одражавао Божју личност — до те мере да када читамо о Исусу, то је као да гледамо портрет његовог Оца. Зато је у одговору на Филипову молбу: „Покажи нам Оца“, Исус одговорио: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:8, 9).

Исус је толико волео Оца да му је био послушан до смрти (Филипљанима 2:7, 8; 1. Јованова 5:3). Та снажна љубав је давала смисао његовом животу.

 3. ИСУС ЈЕ ВОЛЕО ЉУДЕ

„Нико нема већу љубав од ове — да неко положи свој живот за своје пријатеље.“ (Јован 15:13)

Због наше несавршености, наша будућност изгледа суморно. Библија објашњава: „Преко једног човека [Адама] у свет [је] ушао грех и преко греха смрт, и тако се смрт проширила на све људе јер су сви сагрешили“ (Римљанима 5:12). Сами никако не можемо избећи смрт као последицу греха (Римљанима 6:23).

На сву срећу, Јехова је с пуно љубави пружио решење за тај проблем. Допустио је да његов савршен и безгрешан Син пати и умре како би се обезбедила откупнина која је била потребна да би се човечанство ослободило греха и смрти. Исуса је покретала љубав према његовом Оцу, као и према људима, и зато је спремно дао свој савршени живот за нас (Римљанима 5:6-8). Због такве несебичне љубави његов живот је имао смисао. *

4. ИСУС ЈЕ ЗНАО ДА ИМА ЉУБАВ И ПРИЗНАЊЕ СВОГ ОЦА

„Ово је мој Син, вољени, који је по мојој вољи.“ (Матеј 3:17)

Ове речи је Јехова изговорио с неба када се Исус крстио. Тако је отворено показао да воли и признаје свог Сина, Исуса. Зато је Исус с пуно поуздања могао да каже: ’Отац ме воли‘ (Јован 10:17). Пошто је знао да има љубав и признање свог Оца, храбро се суочио с противљењем и негативним реакцијама. Остао је уравнотежен и емоционално стабилан када се суочио са смрћу (Јован 10:18). Нема сумње да је сазнање да га Отац воли и признаје дало још већи смисао његовом животу.

Исусов живот је свакако био смисаон. Од њега можемо научити како да и ми водимо такав живот. У следећем чланку ћемо осмотрити неке савете које је Исус дао својим следбеницима.

^ одл. 6 Свето писмо открива да је Јехова Божје име.

^ одл. 15 Више детаља о вредности Исусове откупне жртве може се наћи у 5. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци.