Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА ЈАНУАР 2013

 ПРИБЛИЖИМО СЕ БОГУ

„Открио си малој деци“

„Открио си малој деци“

Да ли желите да знате истину о Богу — ко је он, која су његова мерила и шта је његова воља? У својој Речи, Библији, Јехова Бог открива истину о себи. Међутим, не може било ко да чита Библију и у потпуности је разуме. Зашто се то може рећи? Зато што није свакоме дато да докучи истину о Богу. Осмотримо шта је Исус рекао о томе ко је може разумети. (Прочитајте Матеја 11:25.)

Библијски стих почиње следећим речима: „У то време Исус је рекао.“ Изгледа да се Исусове речи надовезују на нешто што се пре тога догодило. Он је управо прекорио људе из три галилејска града који нису показали веру и поред чуда која је он учинио (Матеј 11:20-24). Можда се питате: ’Како би неко ко је видео Исусова чудесна дела могао да не прихвати његова учења?‘ Ти људи су били равнодушни јер им је срце било тврдокорно (Матеј 13:10-15).

Исус је знао да су нам за разумевање библијске истине потребне две ствари — Божја помоћ и исправан став. Он је објаснио: „Славим те, Оче, Господару неба и земље, јер си ово сакрио од мудрих и умних, а открио си малој деци.“ Да ли видите зашто није свакоме дато да разуме истину из Светог писма? Пошто је „Господар неба и земље“, Јехова има право да одлучи од кога ће сакрити истину а коме ће је открити. Али Бог није пристран када доноси такву одлуку. Од чега зависи коме ће открити библијску истину?

Јехова је добар према понизнима, а не према охолима (Јаковљева 4:6). Он крије истину од ’мудрих и умних‘. То су људи који су мудри у очима овог света и који су због свог образовања поносни и самоуверени и сматрају да им Божја помоћ није потребна (1. Коринћанима 1:19-21). С друге стране, Бог открива истину „малој деци“ — онима који му се обрате искреног срца и понизни су попут детета (Матеј 18:1-4; 1. Коринћанима 1:26-28). Божји Син, Исус, знао је то из прве руке. Многе поносне, високообразоване верске вође нису схватиле његову поруку, али скромни рибари јесу (Матеј 4:18-22; 23:1-5; Дела апостолска 4:13). У исто време, неки имућни и образовани људи који су били заиста понизни постали су Исусови следбеници (Лука 19:1, 2, 8; Дела апостолска 22:1-3).

Вратимо се на питање с почетка чланка: Да ли желите да знате истину о Богу? Ако желите, утешиће вас чињеница да Бог не гледа благонаклоно на оне који себе сматрају мудрима. Напротив, показује наклоност према онима које „мудри“ људи гледају с висине. Ако Божју Реч проучавате отвореног ума и срца, можете бити међу онима који од Јехове добијају драгоцен дар — разумевање истине о њему. Тај дар ће вашем животу дати смисао сада а у скорој будућности вам може донети „прави живот“ — вечни живот у Божјем обећаном новом свету у којем ће праведност пребивати * (1. Тимотеју 6:12, 19; 2. Петрова 3:13).

Предлог за читање библије у јануару:

Матеј 1–21

^ одл. 7 Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам помогну да сазнате истину о Богу и његовој намери. Они могу с вама бесплатно проучавати Библију помоћу књиге Шта Библија заиста научава?