Пређи на садржај

Пређи на садржај

Окупљање породице

Окупљање породице

„Гле, како је добро и како је дивно кад браћа живе заједно у јединству!“ (ПСАЛАМ 133:1)

Због чега неки славе Божић?

Пошто су сви Израелци били потомци Јакова, то јест Израела, сви су они били „браћа“, чланови једне породице. Када су се окупљали током празника у Јерусалиму, то је било „добро“ и „дивно“. Попут њих, многе породице једва чекају да се окупе и проведу пријатно време за Божић.

Зашто очекивања остају неиспуњена?

У једној енциклопедији стоји: „Породичне размирице које се током године гурају под тепих често избију на површину када се породица окупи у време празника“ (Encyclopedia of Christmas and New Year’s Celebrations).

Која библијска начела могу помоћи?

’Узвраћајте својим родитељима и дедовима и бакама за оно што су вам пружили‘ (1. Тимотеју 5:4). Колико год је то могуће, треба да редовно посећујемо рођаке. Чак и ако живе далеко, можемо често бити у контакту. Зашто им не бисмо написали писмо, позвали их телефоном или се дописивали путем интернета? Редовна комуникација помаже да се несугласице сведу на минимум.

„Тесно [вам је] у вашим срцима [...] широм отворите своје срце“ (2. Коринћанима 6:12, 13). Рођаци које виђамо само једном годишње брзо могу постати странци — нарочито деци. Понекад деца мисле да имају мало тога заједничког с баком и деком или даљим рођацима. Родитељи се могу побринути да цела породица проводи време са старијим рођацима и тако подстаћи децу да ’отворе срце‘ према њима. * Деца која су навикла да буду у таквом друштву обично су саосећајнија и више цене оне који су старији.

„Реч у право време — како је добра!“ (Пословице 15:23). Како можемо спречити да несугласице и нерешена питања доведу до затегнутих односа у породици? Један начин је да бирамо „право време“ када ћемо разговарати о проблемима који се морају решити. Уколико путем редовне комуникације одржавамо добре односе, биће нам лакше да приђемо неком од рођака и разговарамо о насталом проблему. Тако ће време када је породица на окупу увек бити „добро“ и „дивно“.

^ одл. 9 Видети чланке „Зашто је добро да боље упознам баку и деду?“ и „Како да будем блискији с баком и дедом“, у Пробудите се! од 22. априла и 22. маја 2001; издали Јеховини сведоци.