Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА ДЕЦЕМБАР 2012

„Мир међу људима“

„Мир међу људима“

„Слава Богу на висинама, а на земљи мир међу људима који су му по вољи.“ (ЛУКА 2:14)

Због чега неки славе Божић?

Сваке године, папа и друге верске вође упућују поруку мира, у нади да ће се у време Божића испунити анђеоска објава: „На земљи мир међу људима који су [Богу] по вољи.“ Неки у то време одлазе на посебна ходочашћа.

Зашто очекивања остају неиспуњена?

Мир у време Божића је у најбољем случају само привремен. На пример, у децембру 1914, док је Европа била захваћена Првим светским ратом, британски и немачки војници су изашли из ровова и прославили заједно Божић. Делили су храну, пиће и цигарете. Чак су играли фудбал. Међутим, то примирје је било кратког века. Један Британац је у писму које је послао са фронта написао шта му је рекао један Немац: „Данас смо у миру. Сутра ћеш се ти борити за своју земљу, а ја за своју.“

Која библијска начела могу помоћи?

„Родило [нам се] дете [...] Име ће му бити [...] Кнез Мира. Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја“ (Исаија 9:6, 7). Ово пророчанство о Исусу је заиста утешно. Исусово рођење на земљи не треба да донесе само један дан мира у години. Као небески Владар, он ће успоставити прави мир који неће имати краја.

„Посредством мене [Исуса] имате мир. У свету имате невољу, али будите храбри, ја сам победио свет“ (Јован 16:33). Исус и данас помаже својим следбеницима да живе у миру. Истина је да хришћани доживљавају невоље. Али захваљујући библијској поуци, они разумеју зашто постоји патња и уверени су да ће Исус донети трајни мир. Зато имају унутрашње спокојство.

Јеховини сведоци поступају по Исусовим учењима и живе у миру — без обзира на то које су националности, боје коже, порекла или којим језиком говоре. У то се можете и сами уверити ако одете на њихов састанак у Дворани Краљевства. Можда ћете се попут многих сложити да међу њима влада прави мир, мир који Божић никада не може пружити.

Јеховини сведоци су уједињени и живе у миру — без обзира на боју коже и језик којим говоре. У то се можете и сами уверити ако одете на њихов састанак у Дворани Краљевства