Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА ДЕЦЕМБАР 2012

  Упознајмо Божју Реч

Зашто је Бог послао Исуса на земљу?

Зашто је Бог послао Исуса на земљу?

У овом чланку се износе питања о којима сте можда размишљали и наводи се где можете пронаћи одговоре у својој Библији. Јеховиним сведоцима ће бити драго да заједно с вама размотре та питања.

1. Где је Исус био пре него што га је Бог послао на земљу?

Пре него што се родио у Витлејему, Исус Христ је живео као духовно биће на небу. Бог је прво створио Исуса и једино је њега створио директно. Зато је прикладно што се за Исуса каже да је Божји јединорођени Син. Док је био на небу, често је заступао Бога говорећи у његово име. Зато је назван Реч. Такође је био Божји помоћник и учествовао је у стварању свега (Јован 1:2, 3, 14). Исус је живео са Богом на небу небројено много година пре него што су створени људи. (Прочитајте Михеја 5:2 и Јована 17:5.)

2. Како је Бог послао свог Сина на земљу?

Јехова је помоћу светог духа пренео Исусов живот с неба у Маријину материцу. Зато ниједан човек није био његов биолошки отац. Анђели су објавили његово рођење пастирима који су ноћу боравили напољу и чували стражу код својих стада (Лука 2:8-12). Дакле, Исус није рођен усред зиме, већ највероватније почетком октобра, када је време још увек лепо. Нешто касније су Марија и њен муж Јосиф отишли са Исусом у Назарет, где је он одрастао. Јосиф је бринуо о Исусу као свом усвојеном сину. (Прочитајте Матеја 1:18-23.)

Исус се крстио са око 30 година и Бог је јавно обзнанио да је он његов Син. Тада је Исус започео с делом због ког га је Бог послао на земљу. (Прочитајте Матеја 3:16, 17.)

 3. Зашто је Бог послао Исуса на земљу?

Бог је послао Исуса да поучава људе истини. Исус их је учио о Божјем Краљевству, небеској власти која ће успоставити мир на целој земљи. Улио им је наду у вечни живот (Јован 4:14; 18:36, 37). Такође је пружио многе поуке о томе како пронаћи праву срећу (Матеј 5:3; 6:19-21). Поучавао је примером. Рецимо, показао је како чак и у тешким околностима човек може вршити Божју вољу. Када су га други малтретирали, он се није светио. (Прочитајте 1. Петрову 2:21-24.)

Исус је своје следбенике поучио да развијају самопожртвовану љубав. Иако је на небу имао јединствен положај код свог Оца, понизно га је послушао и дошао на земљу да живи међу људима. Нико нам не би могао пружити бољи пример у показивању љубави. (Прочитајте Јована 15:12, 13 и Филипљанима 2:5-8.)

4. Шта је Исус постигао својом смрћу?

Још један разлог зашто је Бог послао Исуса јесте да умре за наше грехе (Јован 3:16). Сви смо грешници, што значи да смо несавршени и грешимо. Зато оболевамо и умиремо. За разлику од тога, први човек Адам је био савршен. Није био грешан и никада не би умро нити би се разболео. Међутим, изгубио је савршенство тиме што је био непослушан Богу. Од Адама смо наследили грех, као и плату за грех — смрт. (Прочитајте Римљанима 5:12; 6:23.)

Исус је био савршен човек и није умро за своје грехе. Он је умро за наше грехе. Исусова смрт нам је омогућила да добијемо вечни живот и благослов од Бога. (Прочитајте 1. Петрову 3:18.)

Сазнајте више

Ко је Исус Христ?

Зашто можемо рећи да је Исус обећани Месија и Божји јединорођени Син? Сазнајте где је живео пре него што је дошао на земљу.

Исусова откупна жртва — највреднији дар од Бога

Зашто је откупна жртва била потребна? Шта добијамо захваљујући њој?