Широм света, сваке године скоро две милијарде људи прославља Божић 25. децембра, док најмање 200 милиона људи прославља Христово рођење 7. јануара. Па ипак, милиони других уопште не славе Божић. Због чега?

Један разлог је тај што не припадају хришћанској религији. Можда су Јевреји, хиндуси, шинтоисти или неке друге вероисповести. Други су пак атеисти, агностици, слободни мислиоци или поборници секуларног хуманизма и зато причу о Божићу сматрају легендом.

Ипак, занимљиво је да велики број оних који верују у Исуса одбацују традицију слављења Божића. Зашто? Они наводе најмање четири разлога.

Као прво, не верују да је Исус рођен у децембру или јануару. У Библији се не налази конкретан датум. У њој је једноставно речено: „У том крају били су и пастири који су боравили напољу и ноћу чували стражу код својих стада. И Јеховин анђео је стао поред њих и [...] анђео им је рекао: [...] ’Данас [се] у Давидовом граду родио Спаситељ — Христ, Господ‘“ (Лука 2:8-11).

Чињенице показују да се Исус родио отприлике почетком октобра док су још пастири са својим стадима ноћили на пољима. У Витлејему је најхладније у децембру и јануару. Зато су тада овце затворене унутра да се не би смрзле преко ноћи.

Други разлог: Једина свечаност за коју је Исус својим следбеницима конкретно рекао да је прослављају било је обележавање његове смрти, а не рођења. То је требало да учине узимањем једноставног заједничког оброка (Лука 22:19, 20). Такође је вредно пажње да се у Јовановом и Марковом јеванђељу уопште не помиње Исусово рођење.

Једина свечаност за коју је Исус својим следбеницима конкретно рекао да је прослављају било је обележавање његове смрти, а не рођења

Трећи разлог: Не постоје историјски докази да су први хришћани прослављали Христово рођење. Али зна се да су обележавали његову смрт (1. Коринћанима 11:23-26). Тек 300 година након Исусовог рођења, у хришћанству се званично почео прослављати Божић 25. децембра. Занимљиво је да је у Енглеској средином XVII века одлуком парламента забрањено прослављање Божића. Исти закон је донет у Сједињеним Државама, у држави Масачусетс. Који је био разлог? У књизи The Battle for Christmas стоји следеће: „Не постоји ни библијски ни историјски доказ да је Исус рођен 25. децембра.“ Такође се додаје да пуританци сматрају да је „Божић само пагански празник увијен у хришћанство“.

То нас води до четвртог разлога: Неприхватљиво порекло самог празника. Божић води порекло из паганског Рима и има корене у прославама у част богу пољопривреде Сатурну и богу Митри, то јест непобедивом Сунцу. Антрополози Кристијан Реч и Клаудија Милер-Ебелинг написали су у својој књизи: „Попут многих претхришћанских обичаја и веровања, древна годишња прослава посвећена повратку сунца сада је посвећена прослави Христовог рођења“ (Pagan Christmas).

У светлу ових чињеница, да ли увиђате због чега прави хришћани не славе Божић?