Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  новембар 2012.

 Приближимо се Богу

Шта Јехова „тражи од тебе“?

Шта Јехова „тражи од тебе“?

ШТА Јехова очекује од оних који желе да му служе на исправан начин? Да ли захтева савршенство, због чега би нам као несавршеним људима било немогуће да му угодимо? Или очекује само оно што је у нашој моћи? Одговори на ова питања су важни ако желимо да радосно служимо Богу. Осмотримо како је пророк Михеј укратко описао оно што Бог тражи од нас. (Прочитајте Михеја 6:8.)

„Рекао ти је [...] шта је добро.“ Не морамо да нагађамо шта Бог очекује од нас. Он нам је то јасно рекао и то је записано у Библији. Он тражи оно што је добро. Не би ни могло бити другачије. „Бог је љубав“ и зато нам жели само најбоље (1. Јованова 4:8; 5:3). Наша послушност не само што угађа њему већ је и за наше добро (Поновљени закони 10:12, 13).

Да ли Јехова, Бог твој, [нешто] тражи од тебе?“ Да ли Бог има право да тражи нешто од нас? Свакако! Ми му дугујемо послушност пошто нам је дао живот и пружа нам све што је потребно (Псалам 36:9). Шта је то што он тражи од нас? Михеј је то сажео у три израза. Прва два се првенствено односе на међуљудске односе, а трећи се тиче нашег односа са Богом.

’Поступати праведно.‘ Према једној књизи, хебрејска реч за правду „подразумева исправно и поштено понашање у друштву“. Бог очекује да се према другима опходимо у складу с оним што је исправно и поштено по његовим мерилима. Поступамо праведно ако смо непристрани, поштени и искрени (Левитска 19:15; Исаија 1:17; Јеврејима 13:18). Ако смо праведни према другима, они могу бити подстакнути да нам узврате на исти начин (Матеј 7:12).

’Волети доброту.‘ Бог не тражи да само показујемо доброту већ и да је волимо. Хебрејска реч која се преводи као „доброта“ (хесед) такође се може превести изразом „верна љубав“. Један библиста каже: „Смисао речи [хесед] не може се тачно изразити речима љубав, милост или доброта; није у питању ниједна од ових врлина, већ све оне заједно.“ Ако волимо доброту, радо ћемо је показивати и биће нам задовољство да помажемо другима. Захваљујући томе, осетићемо срећу која произлази из давања (Дела апостолска 20:35).

’Скромно ходити са Богом.‘ Реч „ходити“ у Библији често значи „поступати на известан начин“. Ми ходимо са Богом тако што живимо у складу с оним што пише у његовој Речи, Библији. Док се трудимо да тако живимо, морамо бити скромни. Због чега? Ако смо скромни, реално ћемо сагледати свој положај пред Богом и бићемо свесни својих ограничења. Стога, „скромно ходити“ значи имати реално гледиште о његовим очекивањима и ономе што ми можемо учинити.

На сву срећу, Јехова никада не захтева више него што можемо пружити. Он је задовољан када дајемо све од себе док му служимо (Колошанима 3:23). Он разуме наше границе (Псалам 103:14). Ако их и ми скромно признамо, служићемо му радосно. Да ли бисте волели да сазнате како можете служити Богу? Такав начин живота ће вам донети обиље благослова (Пословице 10:22).

Предлог за читање Библије у новембру:

Јоило 1Михеј 7