Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 Важни кораци ка породичној срећи

Суочавање са дуговима

Суочавање са дуговима

Јанис: * „Посао ми је пропао због грчке финансијске кризе и више нисмо могли да отплаћујемо кредит за стан и дуг на кредитној картици. Био сам под толиким стресом да нисам могао да спавам.“

Катерина: „Градили смо дом с пуно љубави и помисао да ћемо га изгубити била је неподношљива. Јанис и ја смо се много пута свађали око тога како да изађемо из дугова.“

ДУГОВИ стварају велики притисак у породици и чак могу бити узрок њеног распада. Примера ради, истраживач Џефри Дју је установио да парови који су у дуговима проводе мање времена заједно, више се свађају и мање су срећни. У поређењу са другим проблемима, свађе око дугова и финансија трају дуже, чешће долази до викања и удараца и вероватније је да ће прерасти у свађу о другим стварима. Зато није чудо што се многи бракови распадају управо због неслагања око новца.

Превелики дугови могу водити и до здравствених тегоба, као што су несаница, главобоља, проблеми са стомаком, срчани удар и депресија. Жена по имену Марта прича: „Мој муж, Луис, био је у депресији због дугова и спавао је већи део дана. Човек на кога сам се увек ослањала постао је беспомоћан.“ За неке је стрес неиздржив. На пример, у једном извештају BBC–ја, спомиње се жена из југоисточне Индије која се убила јер није успевала да отплаћује дугове. Била је дужна око 660 евра а новац је позајмила да би својој деци платила лечење.

 Да ли је и ваша породица под стресом због дугова? Погледајмо неке уобичајене изазове с којима се суочавају брачни парови у дуговима, као и библијска начела која могу бити од помоћи.

ПРВИ ИЗАЗОВ: Кривимо једно друго.

„Оптуживао сам жену да је расипна“, признаје Лукаш, „а она је тврдила да бисмо имали довољно новца када бих ја имао посао током целе године.“ Како брачни пар може спречити да дугови створе раздор међу њима?

Кључ успеха: Удружите се у борби.

Нећете побољшати ситуацију ако искаљујете гнев на супружнику — без обзира на то ко је одговоран за настанак дугова. Веома је важно да примените савет из Ефешанима 4:31: „Нека се сва злобна горчина и гнев и срџба и вика и погрдан говор уклони од вас заједно са свом злоћом.“

Борите се са дуговима, а не међусобно. Стефанос описује како су се он и његова супруга ухватили у коштац са дуговима: „На дуг смо гледали као на заједничког непријатеља.“ Таква сарадња је у складу са оним што стоји у Пословицама 13:10: „Охолост само изазива свађу, а мудри су они који се међусобно саветују.“ Немојте покушавати да самостално решите проблем, већ отворено разговарајте о финансијама и затим заједно предузмите нешто.

И деца могу учинити свој део. Едгардо из Аргентине прича шта се десило у њиховој породици: „Наш млађи син је желео нов бицикл, али објаснили смо му да му то не можемо приуштити. Уместо тога, дали смо му бицикл који је некада припадао мом тати и то га је много обрадовало. Увидео сам колико је вредно да уједињено решавамо проблеме.“

САВЕТ: Одвајајте време да отворено и смирено разговарате о својим дуговима. Признајте грешке које сте направили. Немојте се задржавати на ономе што је било већ се договорите која ће вас начела убудуће водити кад доносите одлуке финансијске природе (Псалам 37:21; Лука 12:15).

ДРУГИ ИЗАЗОВ: Изгледа немогуће изаћи из дугова.

„Због посла сам се много задужио, а постало је још горе када је финансијска криза захватила Аргентину“, прича Енрике. „Онда је моја супруга морала да иде на операцију. Мислио сам да никада нећемо изаћи из дугова. Осећао сам се као да сам се уплео у паукову мрежу.“ Роберто из Бразила је изгубио сву уштеђевину у једном пословном подухвату и задужио се у 12 банака. Он каже: „Био сам толико поражен да нисам могао да погледам пријатеље у очи. Осећао сам се као губитник.“

Шта можете предузети ако вас због дугова преплављују обесхрабрење, кривица или стид?

Кључ успеха: Преузмите контролу над својим финансијама.

 *

1. Саставите кућни буџет. Записујте све трошкове и приходе две седмице — или месец дана, ако је тако практичније. Додајте томе и трошкове који нису толико чести попут пореза, осигурања и обнављања гардеробе, и одредите колико месечно треба одвајати за њих.

2. Повећајте приходе. Могли бисте дуже остајати на послу, обављати сезонске послове, давати приватне часове или сакупљати материјал за рециклажу. Можда имате неки хоби или вештине који би вам могли донети неки приход. Реч опреза: Водите рачуна да вам посао не одузима време од много важнијих ствари, као што су активности повезане са служењем Богу.

Пронађите практичне начине да се као породица изборите с дуговима

3. Смањите трошкове. Купите ствари зато што су вам потребне а не само зато што су на распродаји (Пословице 21:5). Енрике каже: „Добро је кад се не жури са куповином јер онда можете видети да ли вам је нешто заиста потребно или то само желите да имате.“ Ево још неких корисних савета.

  •   Стан: Ако је могуће, преселите се у стан који ћете мање плаћати. Смањите комуналне трошкове тако што ћете штедети струју, воду и грејање.
  • Храна: Уместо да једете ван куће, понесите ручак или ужину. Купујте намирнице на акцијама и у продавницама где можете остварити додатне попусте. Жоелма из Бразила каже: „Уштедим када воће и поврће купујем на пијаци непосредно пре затварања.“
  • Превоз: Ако имате возило, размислите да ли вам је неопходно. Уколико одлучите да га задржите, боље је да га добро одржавате него да размишљате о куповини новијег модела. Кад год можете, користите јавни превоз или пешачите.

Након што смањите трошкове, преостаје вам још само да најбоље искористите остатак новца.

4. Анализирајте дугове и направите план. Најпре се информишите о сваком дугу — колико износе каматна стопа и таксе, које су последице кашњења или изостанка уплате, и да ли сте већ прекорачили време за отплату дуга. Пажљиво читајте уговор о кредиту или изводе из банке да не бисте били преварени. На пример, за један краткорочни кредит у Сједињеним Државама речено је да каматна стопа износи 24 посто, а заправо је износила преко 400 посто.

Затим одредите којим редом ћете отплаћивати дугове. Могли бисте најпре отплатити оне с највишом каматном стопом. Или бисте се могли прво решити оних где вам је преостао мањи износ пошто ће вам улити самопоуздање то што имате мање дугова. Уколико имате кредите с великом каматном стопом, можда их можете отплатити тако што ћете подићи нов кредит с нижом каматном стопом.

На крају, уколико не можете да измирите своје обавезе, покушајте да се договорите са зајмодавцем. Могли бисте тражити продужење рока или нижу каматну стопу. Неки зајмодавци умањују дуг уколико им се одређени износ одмах исплати. Поштено и љубазно објасните своју финансијску ситуацију (Колошанима 4:6; Јеврејима 13:18). Сваки договор ставите на папир. Чак и ако први разговор не прође како сте се надали, немојте одустати већ истрајно тражите да вам изађу у сусрет (Пословице 6:1-5).

Наравно, важно је остати реалан када су у питању финансије. Чак и најбољи план може да се изјалови услед околности на које не можемо утицати, јер новац често „начини себи крила као у орла и одлети у небеса“ (Пословице 23:4, 5).

САВЕТ: Након што осмислите буџет, разговарајте о томе како сви у породици могу да смање трошкове и повећају приходе. Када будете видели како свако чини жртве, то ће вас још више подстаћи да се удруженим снагама борите против дугова.

  ТРЕЋИ ИЗАЗОВ: Потпуно смо окупирани размишљањем о дуговима.

Суочавање са дуговима може да засени оно што је важније у животу. Као што је то објаснио човек по имену Јоргос: „Највећи проблем је био у томе што се наш цели живот вртео око дугова. Потиснули смо ствари које је требало да буду на првом месту.“

Кључ успеха: Задржите исправно гледиште о новцу.

И поред највећег труда, можда ћете годинама морати да отплаћујете дугове. У међувремену, можете одлучити како ћете гледати на своје околности. Није мудро стално размишљати о новцу или недостатку новца. Боље је применити библијски савет: „Кад имамо храну, одећу и заклон, будимо задовољни тиме“ (1. Тимотеју 6:8).

Праву срећу нам не доносе материјалне ствари

Ако смо задовољни својом финансијском ситуацијом, моћи ћемо да ’просудимо шта је најважније‘ (Филипљанима 1:10). Међу најважнијим стварима налази се добар однос са Богом и члановима породице. Јоргос каже: „Иако још нисмо успели да вратимо дугове, они више нису у средишту нашег живота. Наш брак је сада срећнији јер више времена посвећујемо деци, једно другом, као и духовним активностима.“

САВЕТ: Забележите све оно што веома цените, а не може се купити новцем. Затим размислите како бисте више времена и снаге могли посветити свакој ствари са вашег списка.

Дугови стварају стрес и суочавање с тим проблемом захтева одрицања, али резултати су вредни сваког труда. Анджеј из Пољске признаје: „Сазнао сам да је моја супруга била жирант за велики кредит својој колегиници која је затим нестала и није вратила новац. Због тога је атмосфера у нашој кући постала најблаже речено напета.“ Али када се присети како су се његова супруга и он суочили с том ситуацијом, Анджеј каже: „То нас је зближило — не сам проблем већ то што смо га решавали заједничким снагама.“

^ одл. 3 Нека имена у овом чланку су промењена.

^ одл. 17 Више савета може се наћи у серији уводних чланака „Како уштедети новац“, у Пробудите се! од септембра 2011; издали Јеховини сведоци.

РАЗМИСЛИТЕ...

  • Како могу помоћи својој породици да изађе из дугова?
  • Како можемо спречити да дугови наруше наше односе у породици?