Пређи на садржај

Пређи на садржај

Библија мења животе

Библија мења животе

КАКО је једна млада жена коју није занимао Бог и која је имала успешну каријеру пронашла праву сврху живота? Како је једног младог католика истина о смрти навела да промени свој живот? И шта је младић који је био разочаран у живот сазнао о Богу, што га је подстакло да постане хришћанин? Прочитајте шта они кажу о томе.

„Годинама сам се питала: ’Зашто постојимо?‘“ — РОЗАЛИНД ЏОН

  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1963.
  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: ВЕЛИКА БРИТАНИЈА
  • У ПРОШЛОСТИ: ИМАЛА ПРЕСТИЖНУ КАРИЈЕРУ

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Рођена сам у Кројдону, у јужном делу Лондона, као шесто од деветоро деце у породици. Моји родитељи су пореклом са карипског острва Сент Винсент. Мајка је посећивала методистичку цркву, али ја нисам желела да учим о Богу иако сам имала неутољиву жеђ за знањем. Школске распусте сам проводила покрај оближњег језера, читајући књиге из библиотеке.

Пар година након што сам завршила школу, схватила сам да желим да помажем угроженим људима. Пронашла сам посао који је обухватао помагање бескућницима, као и особама са хендикепом и поремећајима учења. Затим сам похађала универзитетска предавања из области примене науке у медицини. На моје изненађење, након дипломирања сам проналазила многе цењене послове и почела да живим луксузније. Пошто сам била самостални консултант за менаџмент и бавила се социолошким истраживањем, све што ми је требало за посао били су мој лаптоп и приступ интернету. Повремено бих одлазила у иностранство на неколико седмица, одседала у омиљеном хотелу, уживала у прелепом окружењу и ишла у бање и теретане да бих одржавала форму. Мислила сам да је то прави живот. Али никада нисам престала да марим за потлачене.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Годинама сам се питала: ’Зашто постојимо? Која је сврха живота?‘ Али одговоре никада нисам тражила у Библији. Једног дана 1999. године, моја млађа сестра Маргарет, која је постала Јеховин сведок, посетила ме је са још једном Сведокињом која је показала лично занимање за мене. Изненадивши саму себе, пристала сам да проучавам Библију с њом, али споро сам напредовала јер су ми каријера и начин живота узимали превише времена.

У лето 2002, преселила сам се на југозапад Енглеске. Тамо сам уписала постдипломске студије у области социолошког истраживања, с циљем да докторирам.  Почела сам да са својим малим сином чешће одлазим на састанке у Дворану Краљевства. Иако сам стицала високо образовање, проучавање Библије ми је много више помогло да разумем животне проблеме и пронађем решења. Схватила сам истину из Матеја 6:24, где пише да не можемо служити двојици господара. Морала сам да бирам између Бога и богатства. Знала сам да је потребно да преиспитам своје приоритете у животу.

Претходне године сам често одлазила на мање састанке Сведока у приватним кућама, на којима се проучавала књига Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе? * Уверила сам се да само наш Створитељ, Јехова Бог, има решење за проблеме човечанства. С друге стране, на универзитету сам учила да Створитељ нема везе са сврхом нашег живота. То ме је наљутило. Након два месеца, напустила сам студије и одлучила да више времена посветим својој духовности.

Библијски стихови који су ме навели да се променим налазе се у Пословицама 3:5, 6: „Уздај се у Јехову свим срцем својим, а на свој разум немој се ослањати. На свим путевима својим имај га на уму, и он ће исправити стазе твоје.“ Учење о Богу и његовој љубави испуњавало ме је више него материјално богатство и докторско звање које сам могла имати. Што сам више учила о Јеховиној намери за земљу и Исусу који је жртвовао свој живот за нас, то сам више желела да посветим живот нашем Створитељу. Крстила сам се у априлу 2003. Потом сам постепено поједностављивала живот.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Моје пријатељство с Јеховом је непроцењиво. Осећам прави унутрашњи мир и радост због тога што га познајем. Такође ме усрећује дружење с другим Божјим слугама.

Оно што учим из Библије и на хришћанским састанцима веома добро задовољава моју жеђ за знањем. С радошћу говорим другима о својој вери. То је сада моја каријера, која ми омогућава да заиста помажем људима да имају бољи живот већ данас и дивну наду у живот у новом свету. Почев од јуна 2008, пуновремено учествујем у служби проповедања, због чега сам срећнија и задовољнија него икада. Пронашла сам прави смисао живота и за то сам искрено захвална Јехови.

 ’Губитак пријатеља ме је погодио‘ — РОМАН ИРНЕЗБЕРГЕР

  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1973.
  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: АУСТРИЈА
  • У ПРОШЛОСТИ: КОЦКАР

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Одрастао сам у Аустрији, у малом граду по имену Браунау. То је био богат крај са врло мало криминала. Моји родитељи су ме као католици поучавали својој вери.

Један догађај из детињства дубоко је утицао на мене. Било је то 1984, када сам имао једанаест година.  Играо сам фудбал са добрим другом. Истог поподнева, он је погинуо у саобраћајном удесу. Губитак пријатеља ме је страшно погодио. Након те трагедије, годинама сам се питао шта се дешава с нама када умремо.

Када сам завршио школу, запослио сам се као електричар. Иако сам био страствен коцкар и играо с великим новчаним улозима, нисам имао финансијских проблема. Такође сам се пуно бавио спортом и заволео сам хеви метал и панк рок музику. Живот ми се вртео око дискотека и журки. Јурио сам за ужицима и живео неморално. Ипак, осећао сам празнину.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Године 1995, један старији Сведок покуцао је на моја врата и понудио ми књигу у којој се разматра библијски одговор на питање шта се дешава након смрти. Трагична смрт мог друга још увек ме је мучила па сам је узео. Нисам прочитао само поглавље о смрти већ целу књигу!

Ту сам нашао одговоре на своја питања, али и више од тога. Пошто сам одгајан као католик, поучен сам томе да је Исус најважнија личност за једног верника. Међутим, пажљиво проучавање Библије помогло ми је да развијем блиско пријатељство са Исусовим Оцем, Јеховом Богом. Одушевило ме је то што Јехова није тајанствен и удаљен већ открива своју личност онима који га траже (Матеј 7:7-11). Он има осећања и увек држи своју реч. Због тога сам се заинтересовао за библијска пророчанства и почео да истражујем њихово испуњење. Оно што сам сазнао ојачало је моју веру у Бога.

Убрзо сам увидео да једино Јеховини сведоци искрено желе да помогну људима да разумеју Библију. Обратио сам пажњу на библијске стихове у њиховим публикацијама и тражио их у свом католичком преводу. Што сам више истраживао, био сам сигурнији да сам пронашао истину.

Захваљујући Библији, схватио сам да Јехова очекује да живим по његовим мерилима. На основу онога што сам прочитао у Ефешанима 4:22-24 било ми је јасно да треба да скинем „стару личност“, која је била обликована „ранијим начином живота“, и да обучем „нову личност која је створена по Божјој вољи“. Зато сам прекинуо с неморалним животом. Такође сам разумео да треба да оставим коцкање пошто подстиче на материјализам и похлепу (1. Коринћанима 6:9, 10). Знао сам да је неопходно да старо друштво заменим новим пријатељима који имају иста мерила као ја.

Те промене нису биле лаке. Али почео сам да идем на састанке Јеховиних сведока и да склапам пријатељства у скупштини. Такође сам наставио да лично проучавам Библију. Ти кораци су ми помогли да променим свој музички укус, поставим нове циљеве у животу и доведем у ред свој лични изглед. Крстио сам се као Јеховин сведок 1995.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Стекао сам уравнотежено гледиште о новцу и материјалним стварима. Некада сам био нагле  нарави, али сада сам сталоженији. Уз то, више нисам претерано забринут за будућност.

Радује ме што сам део међународне организације која служи Јехови. У њој видим људе који упркос проблемима верно служе Богу. Због тога сву своју снагу и време не трошим више на удовољавање сопственим жељама већ на служење Јехови и помагање другима.

„Мој живот напокон има смисао“ — ИЈАН КИНГ

  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1963.
  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: ЕНГЛЕСКА
  • У ПРОШЛОСТИ: РАЗОЧАРАН У ЖИВОТ

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Рођен сам у Енглеској, али када сам имао отприлике седам година, моја породица се преселила у Аустралију. Живели смо на Златној обали, популарном туристичком месту у Квинсленду. Иако нисмо били богати, увек смо имали оно што нам је требало.

И поред тога, никада нисам осећао праву срећу. Веома сам се разочарао у живот. Мој отац је био алкохоличар. Никада га нисам много волео, највише због тога што је пио и због тога како се опходио према мојој мајци. Тек касније, када сам сазнао шта је све проживео као војник у Малаји (садашњој Малезији), боље сам разумео зашто је био такав.

Почео сам да се опијам док сам био у средњој школи. У шеснаестој години сам напустио школу и отишао у ратну морнарицу. Испробавао сам дроге и постао зависник од дувана. Такође, зависност од алкохола је била све јача. Нисам пио само викендом, већ сваки дан.

У касним тинејџерским и раним двадесетим годинама, почео сам да доводим у питање постојање Бога. ’Ако заиста постоји‘, размишљао сам, ’зашто допушта да људи пате и умиру?‘ Чак сам писао и песме окривљујући Бога за све зло у свету.

Напустио сам војску са 23 године. Мењао сам послове и чак провео годину дана у иностранству, али ништа ми није помогло. И даље сам био потиштен. Нисам имао жељу да поставим циљеве или постигнем било шта. Ништа ме није привлачило. Кућа, сигуран посао, унапређења — све је изгледало бесмислено. Једину „утеху“ проналазио сам у алкохолу и музици.

Сећам се тренутка када сам имао највећу жељу да разумем сврху живота. Био сам у Пољској, у посети злогласном концентрационом логору у Аушвицу. Раније сам читао о страхотама које су се тамо  догађале. Али сада док сам стајао на том месту и посматрао колико је логор велик, био сам веома потресен. Нисам могао да схватим како је човек могао бити толико окрутан према другом човеку. Сећам се да сам са сузама у очима шетао по логору, питајући се: ’Зашто?‘

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Након што сам се 1993. вратио из иностранства, почео сам да читам Библију тражећи одговоре. Убрзо након тога, Јеховини сведоци су покуцали на моја врата и позвали ме на конгрес који се одржавао на оближњем стадиону. Одлучио сам да одем.

На том стадиону сам пар месеци раније гледао утакмицу, али то је било знатно другачије од овог конгреса. Сведоци су били љубазни и пристојно обучени, а њихова деца су се лепо понашала. Запањило ме је оно што сам видео током паузе. Стотине Сведока су ручали на терену, али када су се вратили на места нисам видео ниједан отпадак на трави! Изнад свега, чинило се да ови људи имају унутрашњи мир и задовољство — нешто за чиме сам ја чезнуо. Не сећам се ниједног говора тог дана, али понашање Сведока је на мене оставило дубок утисак.

Те вечери сам се сетио рођака који је читао Библију и проучавао разне религије. Годинама раније, споменуо је како је Исус рекао да се права религија може препознати по плодовима (Матеј 7:15-20). Помислио сам да могу бар да испитам зашто су Сведоци толико другачији. Први пут у животу сам осетио трачак наде и оптимизма.

Следеће седмице су поново дошли Сведоци који су ме позвали на конгрес. Предложили су ми да проучавам Библију и ја сам пристао. Такође сам почео да идем на њихове састанке.

Док сам проучавао Библију, моје гледиште о Богу се потпуно променило. Сазнао сам да он није узрок зла и патње и да њега боли када људи раде лоше ствари (Постанак 6:6; Псалам 78:40, 41). Тада сам чврсто решио да се потрудим да никада не нанесем бол Јехови. Хтео сам да обрадујем његово срце (Пословице 27:11). Престао сам да се опијам, да пушим и да живим неморално. У марту 1994, крстио сам се као Јеховин сведок.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Сада сам истински срећан и задовољан. Више не тражим решења проблема у алкохолу. Уместо тога, научио сам да своје бреме бацим на Јехову (Псалам 55:22).

Протеклих десет година сам у браку са дивном Сведокињом по имену Карен. Она има ћерку која се зове Нела и нас троје радо проводимо пуно времена у хришћанској служби помажући другима да сазнају истину о Богу. Мој живот напокон има смисао.

^ одл. 11 Издали Јеховини сведоци.