Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА ОКТОБАР 2012

 Приближимо се Богу

„Прадавни је сео“

„Прадавни је сео“

„НИЈЕДАН човек никада није видео Бога“, пише у Библији (Јован 1:18). Божја појава је толико славна да га створење од крви и меса не може видети и остати живо (Излазак 33:20). Међутим, постоје записи о томе да је Јехова одређеним људима омогућио да у визији виде небеско подручје. Такву част имао је и пророк Данило. Оно што је видео без сумње га је испунило страхопоштовањем — а тако треба да утиче и на нас. Запазите како је он описао визију коју је добио. * (Прочитајте Данила 7:9, 10.)

„Прадавни.“ Титула „Прадавни“ указује на „онога ко постоји много времена“. Користи је једино пророк Данило (Данило 7:9, 13, 22). Колико дуго постоји Јехова? Пошто је он „Краљ вечности“, његово постојање сеже бескрајно у прошлост — и бесконачно у будућност (1. Тимотеју 1:17; Јудина 25). То нас уверава да је он безгранично мудар, јер Библија године доводи у везу с мудрошћу (Јов 12:12). Наравно, идеја о вечном постојању готово је непојмљива људском уму, који има своје границе. Али да ли треба да очекујемо да ћемо у потпуности разумети недостижно мудрог Бога? (Римљанима 11:33, 34).

Запазите да је Прадавни „сео“. Из ког разлога? Контекст нам помаже да то разумемо, јер се појављују речи као што су „Суд“ и „пресуда“ (Данило 7:10, 22, 26). Према томе, у визији Јехова седи у улози Судије. Коме ће судити? Народима земље, који су раније у Даниловој визији представљени зверима * (Данило 7:1-8). Какав је Јехова судија?

„Одећа му је била бела као снег, а коса на глави као чиста вуна.“ Бела боја је симбол праведности и чистоће. Природна вуна је обично беле боје и зато за косу која је попут вуне можемо рећи да је бела. Можете ли себи дочарати оно што је Данило видео — Судију беле косе, одевеног у снежнобелу одору? Ове живописне речи нас уверавају да су Јеховине пресуде праведне и мудре. Он је Судија који заслужује наше најдубље поштовање и поверење.

Он је Судија који заслужује наше најдубље поштовање и поверење

„Хиљаде хиљада служило му је, и десет хиљада по десет хиљада стајало је пред њим.“ Ко су ове небеске слуге? У Библији пише да су анђели ’Божје слуге‘ (Псалам 104:4). Божји анђели, којих можда има на стотине милиона, ревносно ’извршавају његову реч‘ и ’врше његову вољу‘ (Псалам 103:20, 21). Зар то није још један доказ Божје безграничне мудрости? Ко би осим Јехове могао да предводи и организује тако велику небеску војску, и то небројено много година?

Данилова визија буди у нама поверење у Јехову, Прадавног. Његове пресуде су праведне а његова мудрост улива поверење. Да ли бисте желели да сазнате како се можете приближити бескрајно мудром Богу?

Предлог за читање Библије у октобру:

Данило 4-12Осија 1- 14

^ одл. 3 Данило није стварно видео Бога, већ је Бог проузроковао да се у његовом уму створе упечатљиве слике. Потом је Данило описао оно што је видео служећи се стилским фигурама, као што је антропоморфизам — приписивање људских карактеристика Богу. Такви сликовити изрази нам помажу да боље разумемо какав је Бог и не треба их схватити дословно.

^ одл. 5 Више информација о Даниловој визији о зверима налази се у 9. поглављу књиге Обрати пажњу на Данилово пророчанство!, коју су издали Јеховини сведоци.