Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА ОКТОБАР 2012

Зашто је корупција нерешив проблем?

Зашто је корупција нерешив проблем?

„Човек влада над човеком на несрећу његову.“ (ПРОПОВЕДНИК 8:9)

ОВА реченица верно осликава историју људских власти, које су узрок неизрециве патње и јада. Иако је одувек било добронамерних људи који су настојали да створе праведније друштво, њихове намере су стално бивале осујећене због похлепе и корупције. Због чега је тако? Зашто је корупција данас нерешив проблем? Једноставно речено, због три штетна утицаја.

1. Грех

Библија отворено каже да смо сви „под грехом“ (Римљанима 3:9). Попут неизлечиве наследне болести, грех „пребива“ у нама. Он већ хиљадама година „краљује“ над човечанством и његов „закон“ непрестано делује у људима. Грешне склоности наводе многе да своје интересе ставе на прво место и да усмере живот на стицање материјалних ствари или власти, и то на рачун других (Римљанима 5:21; 7:17, 20, 23, 25).

 2. Искварени свет у ком живимо

Свет је прожет похлепом и себичношћу. У таквом окружењу, некима је тешко да буду другачији. Пошто их воде себичне амбиције, у њима се јављају глад за влашћу и снажна жеља да без потребе гомилају новац и имовину. Нажалост, не презају од непоштених поступака да би остварили своје циљеве. Такви људи се не одупиру штетним утицајима већ се ’поводе за мноштвом да чине зло‘ (Излазак 23:2).

3. Сатана Ђаво

Бунтовно духовно створење познато као Сатана „заводи цео свет“ (Откривење 12:9). Он ужива дa манипулише људима. Њихову природну жељу за удобношћу и материјалним благостањем вешто користи до те мере да постају непоштени.

Да ли то значи да смо само марионете у Сатаниним рукама — да му се не можемо одупрети док повлачи конце? У следећем чланку ћемо пронаћи одговор на то питање.