Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Питања читалаца

Да ли код Јеховиних сведока и жене могу да служе као проповедници?

Да ли код Јеховиних сведока и жене могу да служе као проповедници?

Међу Јеховиним сведоцима широм света постоји неколико милиона жена које служе као проповедници. Све оне проповедају добру вест о Божјем Краљевству. У Псалму 68:11 се за њих пророчански каже: „Јехова реч шаље — велика су војска жене које добру вест објављују.“

Међутим, не треба мешати службу проповедања коју обављају Сведокиње са верском службом жена у другим религијама. Постоји изразита разлика међу њима. Шта је у питању?

Разлика је у томе коме проповедају. У другим религијама, посебно у неким хришћанским, жене поучавају унутар својих цркава и то углавном вернике. Код Јеховиних сведока, жене проповедају ван скупштине, људима које срећу у служби од куће до куће и другде.

Још једна разлика огледа се у улози коју жене имају у скупштини Јеховиних сведока. У хришћанском свету и другим црквама, жене поучавају вернике доктринама своје религије. Међутим, у скупштини Јеховиних сведока жене не поучавају у присуству крштених мушкараца. Тај задатак је поверен само мушкарцима који служе као учитељи (1. Тимотеју 3:2; Јаковљева 3:1).

У Библији се каже да само мушкарцу може бити поверена одговорност надгледника. Запазите начело које је изнео апостол Павле када је писао другом надгледнику, Титу: „Оставио сам те на Криту [...] да именујеш старешине по градовима.“ Затим је додао да сваки старешина треба да буде „човек коме се нема шта приговорити, који има само једну жену“ (Титу 1:5, 6). Павле је слична упутства дао Тимотеју: „Ако неко жели да служи као надгледник, хвале вредну службу жели. Зато надгледник треба да буде беспрекоран, да има само једну жену, да буде [...] способан да поучава“ (1. Тимотеју 3:1, 2).

Зашто само мушкарци имају одговорност надгледања? Павле објашњава: „Жени не допуштам да поучава, нити да господари мушкарцем, него нека ћути. Јер прво је створен Адам, па онда Ева“ (1. Тимотеју 2:12, 13). На основу редоследа којим је Бог створио мушкарца и жену, можемо разумети коме је поверио одговорност поучавања и надгледања.

Они који служе Јехови опонашају пример свог Вође, Исуса Христа. Ученик Лука је описао Исусову службу речима: „Пошао је од града до града и од села до села, проповедајући и објављујући добру вест о Божјем краљевству.“ Касније је Исус послао своје следбенике да раде то исто: „Ишли су од села до села објављујући добру вест“ (Лука 8:1; 9:2-6).

Данас, Јеховине слуге — и мушкарци и жене — активно учествују у делу које је Исус прорекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14).