Пређи на садржај

Пређи на садржај

 Поучимо своју децу

Похлепа је скупо коштала Гијезија

Похлепа је скупо коштала Гијезија

ДА ЛИ си некада жарко желео нешто? * Ако јеси, онда ниси једини. Али да ли треба да лажеш да би добио оно што желиш?— Наравно да не треба. То раде они који су похлепни. Хајде да видимо зашто је похлепа скупо коштала човека по имену Гијезије. Он је био слуга Јелисеја, пророка правог Бога Јехове.

Јелисеј и Гијезије су живели давно, око 1 000 година пре него што се на земљи родио Божји Син, Исус. Јехова је преко Јелисеја чинио неке изванредне ствари — чинио је чуда! На пример, Библија говори о једном важном човеку из сиријске војске који је имао страшну болест губу. Нико не може да га излечи, али Јелисеј успева.

Када Јелисеј у Божје име помаже људима, никада не узима новац за то. Да ли знаш зашто?— Зато што он зна да та чуда долазе од Јехове, а не од њега. Наман је толико срећан што је излечен да жели Јелисеју да поклони злато, сребро и лепу одећу. Јелисеј то одбија, али Гијезије жарко жели те поклоне.

Након што Наман одлази, Гијезије без Јелисејевог знања трчи за њим и стиже га. Да ли знаш шта му говори?— ’Јелисеј ме је послао да ти кажем да су нам управо дошла два госта. Требају му две нове хаљине за њих.‘

 Али то је лаж! Он је измислио причу о гостима зато што жели за себе одећу коју је Наман хтео да поклони Јелисеју. Наравно, Наман не зна за то. Зато му радо даје поклоне. Чак му даје и више него што је тражио. Да ли знаш шта се након тога догађа?

Када Гијезије стиже кући, Јелисеј га пита: ’Где си био?‘

’Нигде нисам ишао‘, одговара он. Међутим, Јехова је открио Јелисеју шта је Гијезије урадио. Зато Јелисеј каже: ’Ово није време за узимање новца и одеће!‘

Гијезије је узео новац и одећу који му не припадају. Зато Бог допушта да Наманова губа пређе на њега. Шта мислиш, шта можемо научити из овога?— Једна ствар коју учимо јесте да не треба да измишљамо и причамо неистините приче.

Зашто је Гијезије измислио причу и лагао?— Због тога што је био похлепан. Желео је оно што није његово и био је спреман да лаже да би то добио. Због тога је био озбиљно болестан до краја живота.

Заправо, Гијезије је доживео нешто много горе од губе. Да ли знаш шта?— Изгубио је Божју наклоност и љубав. Немојмо никада дозволити да нам се то деси! Будимо добри и спремни да делимо оно што имамо.

Прочитај у својој Библији

^ одл. 3 Уколико читате с дететом, црта треба да вас подсети да застанете и подстакнете дете да се изрази.