Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА СЕПТЕМБАР 2012

Незавидан положај жена

Незавидан положај жена

„Када видим како жене пролазе у животу, просто не желим да одрастем.“ (ЗАХРА, 15 ГОДИНА, цитирана у француском издању часописа GEO)

РЕЧИ ове девојчице осликавају сурову стварност — широм света су многе жене током целог живота жртве насиља и дискриминације. Узмите у обзир следеће чињенице.

  • Дискриминација жена. Већина родитеља у Азији више цени мушку него женску децу. Према једном извештају Уједињених нација из 2011, процењује се да би у том делу света било 134 милиона жена више да није абортуса, чедоморства и запостављања женске деце.
  • Образовање. У целом свету, жене и девојчице чине две трећине оних који имају мање од четири разреда школе.
  • Сексуално искоришћавање. Преко 2,6 милијарди жена живе у земљама где силовање у браку још увек није кажњиво по закону.
  • Здравствена заштита. Због недостатка основне здравствене неге, у земљама у развоју у просеку свака два минута умре једна жена услед компликација у трудноћи или приликом порођаја.
  • Имовинска права. Премда жене обрађују више од половине светских усева, у многим државама оне немају законско право да поседују или наследе земљу.

Зашто су жене лишене тих основних права? У неким културама се поштују верска учења и обичаји који не само што допуштају малтретирање жена и насиље над њима, већ то и оправдавају. Следеће речи Индијке Чандре Рами Чопре, која ради као адвокат, цитиране су у једном француском дневном листу: „Сви верски закони имају нешто заједничко — подржавају дискриминацију жена.“

Да ли и ви тако мислите? Да ли сматрате да Библија, попут многих других верских књига, омаловажава жене? Неки би рекли да извесни библијски стихови одају такав утисак. Али како Бог о коме се говори у Библији заиста гледа на жене? Премда је реч о осетљивој теми, можемо добити одговор ако пажљиво и искрено размотримо оно што стоји у тој књизи.