Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  децембар 2011.

Свет без природних катастрофа!

Свет без природних катастрофа!

АКО би вам неко рекао: „Ускоро више неће бити елементарних непогода“, како бисте реаговали? Можда бисте одговорили: „Пусти снови. Непогоде су једноставно саставни део живота.“ Или бисте само помислили: „Мора да се шали.“

Иако се чини да се не назире крај природним катастрофама, имамо добре разлоге да се надамо да ће се то променити. Међутим, те промене неће наступити захваљујући људском труду. Човек не може у потпуности да разуме како и зашто се одређене ствари одвијају у природи, а камоли да их држи под контролом или мења. Соломон, краљ древног Израела који је познат по својој мудрости и проницљивим запажањима, написао је: „Човек не може докучити оно што се под сунцем ради. Ма колико се човек трудио да открије, не може то докучити. Ако и каже да је довољно мудар да би то спознао, ипак не може докучити“ (Проповедник 8:17).

Ако људи не могу да држе под контролом природне непогоде, ко може? Библија нам открива да је то у власти нашег Створитеља. Управо он је осмислио еколошке системе на земљи, као што је кружење воде (Проповедник 1:7). И за разлику од људи, Бог располаже неограниченом моћи. У прилог тој чињеници, пророк Јеремија је рекао: „Ах, Суверени Господе Јехова! Ти си својом великом силом и својом подигнутом мишицом начинио небеса и земљу. Теби ништа није немогуће“ (Јеремија 32:17). Пошто је Бог начинио планету и све њене елементе, логично је да он зна шта треба предузети да би људи живели на њој безбедно и у миру (Псалам 37:11; 115:16).

На који начин ће Бог спровести у дело неопходне промене? Вероватно се сећате да смо у другом чланку ове серије споменули да многе лоше ствари које се данас догађају заправо чине један „знак“ који указује на ’свршетак овог поретка‘. Исус је рекао: „Кад видите да се све то збива, знајте да је близу Божје краљевство“ (Матеј 24:3; Лука 21:31). То Божје Краљевство, небеска власт коју је успоставио Бог, оствариће велике промене на земљи и чак ће држати под контролом природне силе. Иако Јехова Бог има моћ да то учини сам, одлучио је да тај задатак повери свом Сину за кога је пророк Данило рекао: „Њему је била предата власт, част и краљевство, да му  служе сви народи, племена и језици“ (Данило 7:14).

Божјем Сину, Исусу Христу, дата је моћ неопходна да се начине све промене како би земља постала прелепо место за живот. Када је пре две хиљаде година био на земљи, он је у маломе показао своју моћ да управља природним силама. Док је једном приликом са својим ученицима био у чамцу на Галилејском мору, „одједном се подигла јака олуја и таласи су ударали у чамац, тако да се скоро потопио“. Ученици су се успаничили. Плашећи се за свој живот, обратили су се Исусу. Шта је он урадио? Једноставно је „запретио ветру и рекао мору: ’Умири се! Умукни!‘ И ветар је утихнуо и настала је потпуна тишина“. Ученици су били запањени и питали су се: „Ко је овај, да га чак ветар и море слушају?“ (Марко 4:37-41).

Исус се касније вратио у духовно подручје и добио још већу моћ и власт. Као Краљ Божјег Краљевства, он има не само моћ већ и одговорност да спроведе у дело све промене које су неопходне да би људи мирно и безбедно живели на земљи.

Међутим, као што смо видели, за многе проблеме и катастрофе одговорни су људи јер су их проузроковали или погоршали себичним и похлепним искоришћавањем природних богатстава. Шта ће Краљевство учинити с појединцима који се упорно тако понашају и одбијају да се промене? Библија каже да ће се ’с неба појавити Господ Исус са својим моћним анђелима у пламеној ватри и извршити освету над онима који не познају Бога и који се не покоравају доброј вести о нашем Господу Исусу‘. Он ће ’уништити оне који земљу уништавају‘ (2. Солуњанима 1:7, 8; Откривење 11:18).

Након тога ће овај „Краљ над краљевима“, то јест Исус Христ, потврдити да у потпуности има власт над природним силама на земљи (Откривење 19:16). Побринуће се да поданици његовог Краљевства више никада не доживе ниједну природну катастрофу. Користиће своју моћ да би управљао метеоролошким елементима како би климатски услови и смене годишњих доба били на добробит човечанства. Захваљујући томе, оствариће се обећање које је Јехова Бог одавно дао свом народу: „Ја ћу вам давати кишу у право време, тако да ће земља давати свој род, а дрвеће у пољу доносиће своје плодове“ (Левитска 26:4). Људи ће подизати куће без страха да ће их изгубити у некој непогоди: „Они ће градити куће и становаће у њима, садиће винограде и јешће њихов род“ (Исаија 65:21).

Шта се од вас очекује?

Сигурно је и вама, као и многима, нада о животу у свету у ком више неће бити природних непогода привлачна. Шта треба да урадите како бисте то доживели? Пошто они „који не познају Бога“ и они „који се не покоравају доброј вести“ неће моћи да живе у таквом будућем свету, неопходно је учити о Богу и подложити се његовој власти над земљом. Бог очекује од нас да га упознамо и прихватимо добру вест о Краљевству које је успоставио преко свог Сина.

Најбољи начин да учите о Богу јесте путем пажљивог проучавања Библије. У њој се налазе смернице које треба да применимо уколико желимо да живимо у сигурном окружењу које ће постојати под влашћу Божјег Краљевства. Зашто не бисте замолили Јеховине сведоке да вам помогну да сазнате шта Библија научава? Они ће то радо учинити. Једно је сигурно — ако се потрудите да упознате Бога и прихватите добру вест, онда ће се и на вама испунити речи из Пословица 1:33: „Ко мене слуша, спокојан ће бити и мирно ће живети, зла се не бојећи.“