Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  август 2011.

 Питања читалаца

Да ли Бог пребива на неком одређеном месту?

Да ли Бог пребива на неком одређеном месту?

Неке религије кажу да је Бог свеприсутан, што значи да истовремено борави свуда. На пример, једна католичка енциклопедија каже да је Бог „заправо присутан на сваком месту и у свему“ (New Catholic Encyclopedia). Исто тако, Џон Весли, оснивач Методистичке цркве, написао је једну проповед под називом „О Божјој свеприсутности“, у којој је навео да „не постоји ни једно једино место у свемиру, ни унутар ни ван створеног света, где Бог не пребива“.

Шта Библија говори о томе? Да ли је Бог свеприсутан, то јест да ли истовремено пребива на свим местима на небу, земљи и чак у људима?

Заправо, Библија каже да Бог борави на једном одређеном месту — на небесима. У њој је забележена молитва краља Соломона у којој се обратио Богу: „Чуј с небеса, с места где пребиваш“ (1. Краљевима 8:43). Када је поучавао своје следбенике да се моле, Исус Христ им је рекао да молитве упућују ’Оцу нашем, који је на небесима‘ (Матеј 6:9). Библија каже да је Христ након ускрсења ушао „у само небо, да се сада појави пред Божјим лицем“ (Јеврејима 9:24).

Ови стихови јасно показују да Јехова Бог не пребива свуда већ само на небу. Наравно, „небо“ које се овде помиње не односи се на атмосферу која окружује земљу нити на огромно пространство васионе. Дословна небеса не могу обухватити Створитеља свемира (1. Краљевима 8:27). Библија каже: „Бог је Дух“ (Јован 4:24). Он борави на духовним небесима, подручју које постоји независно од дословног свемира (1. Коринћанима 15:44).

Шта се може рећи за библијске стихове који указују на то да је Бог свуда присутан? На пример, у Псалму 139:7-10 Давид је о Богу рекао следеће: „Куда да одем од духа твога, куда да побегнем од лица твога? Када бих се и на небо попео, ти би тамо био, када бих и у гроб лежај свој простро, ти би и тамо био. Када бих крила зорина узео, да се настаним на мору најдаљем, и тамо би ме рука твоја водила.“ Да ли ови стихови показују да је Бог свуда присутан и да борави на свим местима која су ту описана?

Запазимо да је Давид прво рекао: „Куда да одем од духа твога?“  * Путем светог духа, Бог може видети све и било где испољити своју моћ, а да при том не мора дословно да буде тамо. Један пример: Научници су у скорије време истраживали површину Марса, који је од Земље удаљен милионима километара. Како су успели у томе? Нису лично отпутовали тамо, већ су проучавали детаљне фотографије и друге информације које су на Земљу стигле путем сонди послатих на Марс.

Слично томе, Јехова Бог не мора да буде присутан свуда да би видео шта се дешава у сваком делу свемира. Божја Реч каже: „Нема створења које је сакривено његовом погледу“ (Јеврејима 4:13). Заиста, Јеховина активна сила, то јест свети дух, може стићи свуда и на тај начин Јехова може све видети и извршити своју намеру са једног одређеног места, свог „светог пребивалишта“ на небесима (Поновљени закони 26:15).

^ одл. 8 Хебрејска реч преведена као „дух“ овде се односи на Божју активну силу којом се Бог служи да би остварио своју вољу.

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

Завиримо у свет духовних бића

Шта Свето писмо открива о Јехови Богу, Исусу Христу и добрим анђелима?