„[Пилат] се вратио у двор и рекао Исусу: ’Одакле си ти?‘ Али Исус му није одговорио“ (ЈОВАН 19:9)

РИМСКИ намесник Понтије Пилат изговорио је те речи док је Исус био на суђењу које је за њега било питање живота и смрти. * Пилат је знао из ког је дела Израела Исус дошао (Лука 23:6, 7). Такође је знао да је он био далеко више од обичног човека. Да ли се Пилат запитао да ли је Исус живео пре доласка на земљу? Да ли је овај пагански владар заиста био вољан да прихвати истину и живи у складу с њом? Шта год да је био разлог због ког је поставио питање, Исус није желео да му одговори, а убрзо се показало да је Пилат више био заинтересован за своју каријеру него за истину и правду (Матеј 27:11-26).

На срећу, они које искрено занима одакле је Исус дошао могу то лако сазнати. Библија јасно открива порекло Исуса Христа. Размотрите следеће чињенице.

Где се родио.

Савремени прорачуни показују да је Исус рођен почетком јесени 2. године пре наше ере према данашњем календару, у скромним условима у јудејском селу Витлејему. Због пописа који је наредио цар Август, Исусова мајка Марија, која је била „у поодмаклој трудноћи“, и њен супруг Јосиф морали су да отпутују у Витлејем, место Јосифових предака. Пошто због гужве нису успели да пронађу смештај у селу, морали су да преноће у штали, где се Исус родио и потом положен у јасле (Лука 2:1-7).

Вековима раније, записано је библијско пророчанство о месту Исусовог рођења: „Ти, Витлејеме Ефрато, који си премален да будеш међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изаћи онај који ће бити владар у Израелу“ * (Михеј 5:2). Витлејем је очигледно био премален да би био убројан међу градове на територији Јудиног племена. Па ипак, ово мало село је имало јединствену част. У њему се родио обећани Месија, Христ (Матеј 2:3-6; Јован 7:40-42).

Где је одрастао.

Након кратког боравка у Египту, Исусова породица се преселила у Назарет, град у провинцији Галилеји, око 100 километара северно од Јерусалима. У то време Исус је имао нешто мање од три године. У овом живописном крају где су земљорадници, пастири и рибари били заокупљени својим пословима, Исус је одрастао у великој  породици, вероватно у скромним условима (Матеј 13:55, 56).

Библија је неколико стотина година унапред прорекла да ће Месија бити „Назарећанин“. Јеванђелиста Матеј каже да се Исусова породица настанила у граду који се зове „Назарет, да би се испунило оно што су рекли пророци: ’Зваће се Назарећанин‘“ (Матеј 2:19-23). „Назарећанин“ је вероватно изведеница од хебрејске речи за „изданак“. Очигледно је Матеј указивао на Исаијино пророчанство у ком се Месија назива Јесејевим ’изданком‘, што је значило да ће бити потомак Јесеја, оца краља Давида (Исаија 11:1). И заиста, Исус је био Јесејев потомак преко Давида (Матеј 1:6, 16; Лука 3:23, 31, 32).

Које је његово порекло.

Библија говори да је Исусов живот започео још давно пре него што се родио у Витлејему. Раније цитирано Михејево пророчанство још каже да је његово „порекло од давнина, од исконских дана“ (Михеј 5:2). Као Божји прворођени Син, Исус је био духовно створење на небу пре него што се родио као човек на земљи. Сам Исус је рекао да је сишао с неба (Јован 6:38; 8:23). Како је то било могуће?

Јехова Бог је путем светог духа на чудесан начин пренео живот свог небеског Сина у утробу једне Јеврејке, девице Марије, како би се родио као савршен човек. * Такво чудо не представља проблем за Свемоћног Бога. Као што је рекао анђео који је био послат Марији, „Богу ништа што каже није немогуће“ (Лука 1:30-35, 37).

Библија нам не говори само одакле је Исус дошао. Четири јеванђеља — по Матеју, Марку, Луки и Јовану — откривају много о његовом животу.

^ одл. 3 За више информација о Исусовом хапшењу и суђењу, видети чланак „Најозлоглашеније суђење у историји“ на странама 18-22 у овом издању.

^ одл. 6 Ефрата је очигледно био пређашњи назив Витлејема (Постанак 35:19).

^ одл. 10 Јехова је Божје име откривено у Светом писму.