„Моја је храна да вршим вољу онога који ме је послао и да довршим његово дело“ (ЈОВАН 4:34)

ОКОЛНОСТИ под којима је Исус изговорио наведене речи откривају много о томе шта је било у центру његовог живота. Он и његови ученици су цело преподне пешачили по брдовитом подручју Самарије (Јован 4:6, фуснота). Мислећи да је Исус сада већ сигурно гладан, ученици су му понудили нешто за јело (Јован 4:31-33). Он је у одговору истакао шта је био његов животни циљ. Дело које му је Бог поверио било му је важније од хране. И речима и делима је показао да живи за вршење Божје воље. Шта је то обухватало?

Проповедао је и поучавао о Божјем Краљевству.

У Библији се Исусов животни позив описује следећим речима: „Ишао је по целој Галилеји, поучавајући... и проповедајући добру вест о краљевству“ (Матеј 4:23). Он није само проповедао, то јест објављивао вест о Краљевству. Такође је поучавао људе — пружао им упутства и објашњења и уверавао их служећи се здравом логиком. Божје Краљевство је било главна тема Исусовог проповедања.

Током своје службе, Исус је поучавао људе о томе шта је Божје Краљевство и шта ће оно учинити. Запазите следеће чињенице о Краљевству, заједно с библијским стиховима у којима се налазе Исусове речи.

  • Божје Краљевство је небеска власт, а Исус је Краљ ког је Јехова наименовао (МАТЕЈ 4:17; ЈОВАН 18:36).

  • Краљевство ће посветити Божје име и учинити да се његова воља врши на земљи као и на небу (МАТЕЈ 6:9, 10).

  • Под влашћу Божјег Краљевства, цела земља ће бити претворена у рај (ЛУКА 23:42, 43).

  • Божје Краљевство ће ускоро доћи и остварити Божју вољу на земљи * (МАТЕЈ 24:3, 7-12).

Чинио је чуда.

Исус је првенствено био познат као „Учитељ“ (Јован 13:13). Међутим, током своје троипогодишње службе, такође је чинио и моћна дела, и то из два разлога. Она су послужила као доказ да га је Бог послао (Матеј 11:2-6). Поред тога, пружила су увид у то шта ће он као Краљ Божјег Краљевства у још већој мери чинити у будућности. Ово су нека од његових чуда.

Замислите какав ће живот на земљи бити под владавином једног тако моћног Краља!

 Открио је личност Јехове Бога.

Када је у питању поучавање других о Јехови, нико није био у бољој позицији од његовог Сина, који је постао познат као Исус Христ. Као „првенац свега што је створено“, Исус је живео с Јеховом на небу дуже од било ког духовног бића (Колошанима 1:15). Колико је само прилика имао да усвоји Очево размишљање и сазна његову вољу, мерила и начин поступања.

Исус је с правом могао да каже: „Нико не зна ко је Син, осим Оца, и нико не зна ко је Отац, осим Сина и онога коме Син хоће да га открије“ (Лука 10:22). Када је као човек био на земљи, он је радо, чак одушевљено говорио људима о томе какав је његов Отац. Као учитељ је био у јединственом положају — његова поука заснивала се на личном искуству које је стекао у духовном подручју и у славном присуству Свевишњег Бога (Јован 8:28).

Да бисмо разумели оно што је Исус учинио откривши личност свог Оца, размислимо о једном примеру. Струја високог напона се помоћу трансформатора претвара у струју нижег напона која је погодна за употребу обичних потрошача. Слично томе, Исус је оно што је на небу научио о свом Оцу пренео на начин који обични људи могу лако разумети и применити.

Осмотримо два важна начина на која је Исус људима приближио свог Оца.

  • Исус је својим поучавањем открио истину о Јехови — о његовом имену, намери и начину поступања (ЈОВАН 3:16; 17:6, 26).

  • Исус је својим поступцима открио многе дивне стране Јеховине личности. Толико је савршено одражавао Очеву личност да је могао рећи: ’Ако желите да знате какав је мој Отац, посматрајте мене‘ (ЈОВАН 5:19; 14:9).

Премда се дивимо Исусовом начину живота, може нам много користити ако испитамо зашто је умро и свој живот ускладимо с тим сазнањем.

^ одл. 9 Више информација о Божјем Краљевству и о томе како знамо да ће ускоро доћи може се пронаћи у књизи Шта Библија заиста научава?, у 8. поглављу под насловом „Шта је Божје Краљевство?“ и 9. поглављу „Да ли живимо у ’последњим данима‘?“; издали Јеховини сведоци.